Mødet med Jesus forvandler livet

Af Anne Manning-Pedersen. Teolog, bibellærer og rådgiver.

Denne passage får ofte overskriften ”Jesus kalder de første disciple”. Men ved nærmere undersøgelse er det faktisk det første møde mellem Jesus og de fire mænd, som senere skulle blive en del af hans hold på 12, som han kaldte apostle.

Dette er en beretning om fire mænd, der mødte Jesus, og hvis liv blev påvirket af ham. Hvert eneste menneske, der møder Jesus, har mulighed for, at deres liv kan ændres, som det skete for Andreas, Simon, Filip og Natanael. Andreas havde været discipel af Johannes Døberen. Selvom han var Jesu egen fætter, vidste Johannes Døberen ikke, hvem Jesus virkelig var, før han fik en overnaturlig åbenbaring, da Jesus kom for at blive døbt.

Vers 35 fortæller os, at Johannes Døberen udpegede Jesus for to af sine egne disciple og erklærede: Der er Guds Lam. De to disciple forlod straks Johannes for at følge Jesus. Dette begyndte som en nysgerrig vandring bag Jesus. Da Jesus fornemmede, at han blev fulgt, vendte han sig om for at spørge dem, hvad de ville. De svarede, at de bare var nysgerrige efter at vide, hvor han boede. Jesus gav dem et enkelt svar: Kom og se.

Denne invitation ville ændre deres liv for altid og hjælpe dem med at finde det, de havde søgt efter. De tilbragte resten af dagen sammen med ham. Der skete noget væsentligt i denne tid. Hvad der begyndte som en nysgerrig udforskning, resulterede i en dyb åbenbaring af, hvem Jesus virkelig var – den Messias, de havde ventet på. Vi hører ofte om mennesker, der starter på en opdagelsesrejse, bare fordi de var nysgerrige nok til at udforske muligheden for, at Jesus er den, en anden person siger, at han er – sådan som Johannes Døberen kom til at påvirke Andreas.

Men Andreas stoppede ikke der. Det næste han gjorde var at gå hen og finde sin bror Simon for at fortælle ham, at han havde fundet Messias. Han førte så Simon til Jesus. Vi får aldrig at vide, om Simon kom frivilligt eller ej, men vi ved, at det lykkedes Andreas at bringe ham til Jesus. Simon fik straks ændret sit navn. Jesus gik lige til sagen uden at spørge ham først, han fortalte bare Simon, at hans navn ville blive ændret til Kefas (Peter).

Det lød, somom Jesus vidste præcis, hvad han gjorde. Blandt jøderne var en persons navn ofte knyttet til deres formål eller skæbne, og ved at ændre Simons navn er det, somom Jesus gav ham et nyt formål fra starten. Det sker ofte, når vi kommer til Jesus. Et møde med ham kan ændre vores formål og skæbne i livet. Den næste person, der er nævnt her, er Filip. Jesus sagde enkelt: Følg mig. Filip følger efter uden at stille spørgsmål, hvad nogle ville kalde barnlig tillid eller blind tro.

Vi læser ikke, hvor lang tid, Filip tilbragte med Jesus, men dette møde overbeviste ham fuldstændig om, at Jesus var Messias. Ligesom Andreas gik Filip straks til en anden, nemlig sin ven Natanael og kom med den dristige udtalelse, at han havde fundet Messias. Skeptiske Natanael forsøgte at analysere tingene med sit eget logiske sind og kom til den konklusion, at ’intet godt kunne komme fra Nazaret’.

Han blev dog hurtigt overbevist om, at han tog fejl, da Jesus åbenbarede noget, som ingen andre end Natanael selv vidste. Vi får ikke at vide, hvad det er, men det var virkningsfuldt nok til at få Natanael til at udbryde med al sikkerhed, at Jesus ikke kun var Guds søn, men også Israels konge. Hver af de fire mænd havde deres egne korte, personlige møder med Jesus, som påvirkede deres liv meget dybt. De var overbeviste nok til at forlade alt og følge ham, da han langt senere stødte på dem endnu en gang ved havet og kaldte dem til at forlade alt og følge ham.

Og det tror jeg er det, vi skal lære i denne tekst. Ligesom for Andreas kan en nysgerrig undersøgelse, af hvem Jesus er, meget vel føre til et alvorligt, personligt livsforvandlende møde med ham.
Ligesom for Simon kan en anden bringe os til Jesus – muligvis mod vores egen vilje – så det fører til en ændring i vores livsmål og skæbne. Ligesom da Jesus kaldte Filip, er det vigtigt, at vi følger Jesus i barnlig tro og tillid, for kun han tilbyder os det virkelige forhold til Gud, som ethvert menneske søger efter.

Ligesom Natanael skal vi være villige til at give slip på vores egen personlige skepsis og give Jesus en chance for at tale til de dybeste hemmeligheder i vores hjerter. Et møde med Jesus har potentialet til at påvirke vores liv og få os til at ville dele dette med vores familie og venner, så de også kan opleve det, vi har oplevet. Andreas kunne ikke lade være med at fortælle om Jesus til sin bror Peter, mens Filip ikke kunne lade være med at fortælle sin ven Natanael om Jesus.

A depressed teenager walking towards the light

Et møde med Jesus kan ske ved et tilfælde eller på grund af nysgerrighed, eller fordi nogen fortæller os om deres møde med ham og inviterer os til at opleve Jesus selv. Uanset, hvordan dette personlige møde begynder, vil det påvirke og ændre vores livs formål og skæbne for al fremtid. Jesus sagde: Den, der tror på mig, skal aldrig dø. Det er den gode fremtid, vi kan forvente som et resultat af et personligt livsforvandlende møde med Jesus.

Søndagens tekst: Joh. 1,35-51

Jesus møder sine første disciple

35 Dagen efter stod Johannes der igen sammen med to af sine disciple. 36 Da han så Jesus komme gående, sagde han: „Se! Det er Guds Lam!” 37 Da de to disciple hørte det, fulgte de efter Jesus. 38Han lagde mærke til, at de fulgte efter ham, og vendte sig om mod dem. „Hvad vil I?” spurgte han. „Mester, hvor bor du?” 39 „Kom og se,” svarede han. Så gik de med ham hen til det sted, hvor han boede. Klokken var ca. 10 om formiddagen, og de blev hos ham resten af dagen.

40 En af de to mænd, som fulgte med Jesus, hed Andreas. Han var bror til Simon Peter. 41 Det første Andreas derefter gjorde, var at finde sin bror og sige til ham: „Vi har mødt Messias!” 42 Og han tog ham med hen til Jesus. Jesus så Simon i øjnene og sagde: „Du er Simon, Johannes’ søn, men fra nu af skal du hedde Kefas.” (Det er det samme som Peter).

43-44 Næste dag besluttede Jesus at begynde rejsen tilbage til Galilæa. Han mødte da Filip, der var fra Betsajda ligesom Andreas og Peter, og han sagde til ham: „Kom med mig og bliv min discipel.” 45 Filip gik straks hen for at finde Natanael. „Vi har mødt Messias,” fortalte han, „ham, som Moses og profeterne har skrevet om. Han hedder Jesus og er søn af en, der hedder Josef fra Nazaret.”

46 „Nazaret?” udbrød Natanael. „Kan noget godt komme fra Nazaret?” „Kom selv og se,” svarede Filip. 47 Da Jesus så Natanael komme, sagde han: „Dér kommer en israelit, som er helt igennem ærlig.” 48 „Hvor kender du mig fra?” spurgte Natanael. „Jeg så dig under figentræet, inden Filip kaldte på dig.” 49 „Mester, så må du være Guds Søn, Israels konge!” 50„Tror du, bare fordi jeg sagde, at jeg så dig under figentræet? Du skal komme til at se større ting end det.”

51 Så fortsatte han: „Det siger jeg jer: I skal få lov at se himlen åben og engle bevæge sig op og ned mellem Gud og Menneskesønnen.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk.