Nye gratis film gør det lettere for børn at tale om det, der gør ondt

Mange børn kender tøjdyrene Snapper og Topper fra andre film og flere produktioner med Sigurd Barrett. Tøjdyrene beder præsten om hjælp, fordi hun ved noget om livet, når det gør ondt.

Danmarks Kirkelige Mediecenter har produceret to nye oplysnings- og samtalefilm til de 6-10-årige. Her sætter to tøjdyr, en præst og en række børn ord på, hvordan det hjælper at tale sammen om det, der gør ondt.

”Det kan være hårdt at tale om det, der gør ondt, men tankerne om det svære eksisterer hos de fleste, så man møder hurtigt genkendelse, når man tør sige det højt,” siger præst Sussie Nygaard Foged fra Odder Kirke, der medvirker i de to film. De to oplysnings- og samtalefilm fikser ikke det, der gør ondt, men inspirerer i stedet til at dele det, der gør ondt, med andre børn eller voksne. De børn, der medvirker i filmene, fortæller, hvilken forskel det kan gøre at tale med andre om det svære, og hvad de selv kan få ondt i maven over.

Tøjdyr i børnehøjde

De to nysgerrige tøjdyr, Snapper og Topper, bruger to konkrete eksempler fra deres egne venner og familie i filmene. Det ene eksempel handler om at miste sin bedste ven, det andet om skilsmisse. Begge eksempler vækker genklang hos de medvirkende børn, som noget, der kan være rigtigt svært.

”Alle skal vide, at det nemt kan se ud, som om alle andre er glade og har det let, men sådan er det ikke. Der er ikke nogen, der går gennem livet uden at møde noget, der gør ondt. Nogle gange kan man være så ked af det, at man kan føle sig helt syg, og som ven skal man ikke være bange for at spørge ind til det, der gør ondt. Det gør det lettere at tale om det svære, og det er det vigtigste: At sige det højt,” fortæller Sussie Nygaard Foged.

Gratis materiale til alle

De to film med Snapper og Topper kan bruges frit af alle, og de er oplagte at se derhjemme, på skoler, i kirker og i børne- og ungdomsorganisationer. Materialet kan bruges generelt, men også til en konkret situation, hvor et barn har behov for at åbne op om noget svært. Se eller download filmene på YouTube og DKM’s hjemmeside. De kan også downloades. Hver film varer ca. 15 min.

’Når livet gør ondt’ er produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter, DKM, der er en non-profit erhvervsdrivende fond. Projektet ’Når livet gør ondt’ er produceret med støtte fra en række Y’s Men’s klubber og sogne via Støtteforeningen for Danmarks Kirkelige Mediecenter.