IPSICC

Ny podcast sætter fokus på tabuer

Lyttertallene på de første fem afsnit af den nye podcast Tabu både overstiger og overrasker podcastvært Anders Bjerregård. Allerede nu får han feedback fra lyttere om tabubelagte emner, som de håber, at han vil sætte fokus på i programmet.

Teolog og podcastvært Anders Bjerregård sætter fokus på emner, der ofte er tabu i kristne kredse, fx skilsmisse, homoseksualitet eller ensomhed. Foto: Marie Aalbæk Nygaard

De fleste kender formentlig følelsen af ubehag, som kan opstå i forbindelse med visse samtaleemner. Emner eller områder i livet, der får øjnene til at flakke, ansigtsudtrykket til at stivne og overvejelser om, hvordan man hurtigst muligt kan komme ud af situationen. Ubehaget i krop og sind kan forårsage, at det virker umuligt eller i hvert fald meget svært at tale om et givent emne. Hvor kommer sådanne tabuer fra? Og hvordan kan vi lære at tale om dem? Og skal vi overhovedet tale om dem?

Det mener Anders Bjerregaard, der er vært på den nye podcast Tabu, at vi skal. Inden podcastens start opdagede Anders et mønster. I samtaler med vidt forskellige mennesker på vidt forskellige tidspunkter oplevede han flere gange, at folk sagde noget i stil med: ”Der er visse emner, som vi ikke taler om i kristne kredse såsom skilsmisse eller homoseksualitet.” Ideen til podcasten begyndte at tage form hos Anders, som ønsker, at vi i kristne kredse tør tale med hinanden om alt. Han oplever, at mange kristne virkelig er gode til at tale med hinanden og gå i dybden og tænkte: ”Man må da kunne gøre noget ved det, så vi kan lære at tale om tabuerne også.”

Hans erfaring – og overbevisning – er, at når noget er tabubelagt, skyldes det manglende viden og indsigt i det givne emne, at vi undgår at tale om det. Derfor begyndte fødselsprocessen af Tabu, der tog cirka halvandet år om at blive til virkelighed. Tabuer er alt det, vi ikke taler om og kan defineres som områder eller emner, man i en kultur ikke beskæftiger sig med eller taler om, fordi det kan vække stærke følelser for eksempel skam eller blufærdighed.

Ensomhed anses af mange danskere som et af de største tabuer i dag, hvilket derfor også er et af de emner, som kommer på Tabu i næste sæson.

Høje lyttertal og emneønsker fra lytterne

30-årige Anders Bjerregaard, som er ansat som undervisningskonsulent i Indre Mission, er godt tilfreds med lyttertallene på den første sæson af podcasten, som bliver udgivet af Indre Mission. ”Allerede efter første afsnit kunne vi se, at der var cirka 200 afspilninger, hvilket er ret godt, da vores succeskriterie var 100 afspilninger. Det tager jo som regel noget tid at løbe en podcast i gang, så jeg er godt tilfreds,” siger Anders storsmilende.

Foto: Dorthe Lindbjerg

Podcasten har til formål at informere, undervise og oplyse lytterne om tabuer, som findes i såvel den danske kultur som den danske kirkekultur. ”Indtil videre er tilbagemeldingerne på programmerne gode, og lytterne er begyndt at sende forslag til emner, vi kan tage op, hvilket jeg er megaglad for.” Podkasten udkommer hver 14. dag, og hele første sæson på i alt fem afsnit er tilgængelig på alle podcasttjenester.

Podcasten er bygget op af to sammenhængende dele, der tilsammen varer mellem 45 minutter og en time. I første del folder en faglig ekspertkilde tabuet ud i sammenhæng med den danske kultur, mens anden del koncentrerer sig om, hvordan tabuet kommer til udtryk i den danske kirkekultur. Med udgangspunkt i en case, altså en persons praksisfortælling om tabuet, startes anden del af podcasten.

”Jeg håber med tiden, at Tabu også bliver en podcast med mange kirkefremmede lyttere. Ligesom jeg også tænker, at den kan bruges til intern opbygning i hele kirkedanmark. Med en god podcast kan man jo nå langt længere ud, end man ville kunne ved ti forkyndelser, hvor man er ansigt til ansigt med hinanden.”

Hvorfor trender podcastbranchen?

Anders oplever sig kaldet af Gud til at undervise, og i skrivende stund er podcasten en del af det kald. Han lytter selv til mange forskellige podcasts og har gjort det i adskillige år. Han har bemærket et skifte over de seneste ti år på længden af podcasten. Tidligere varede en podcast mellem 20 og 30 minutter, men de seneste ti år er der kommet podcasts med en længde på op til halvanden time.

Jeg tror, at mennesker længes efter fordybelse, hvilket vi måske blandt andet søger ved at lytte til længere podcasts. Samtidig er podcasten fleksibel, fordi jeg kan lytte til den på min løbetur, eller mens jeg vasker op. Det kan jeg ikke med en bog eller en film.”

Øvelse gør mester

Anders har tidligere været podcastvært på Bibelsnak, som oprindeligt blev startet i Indre Missions Ungdom. På den podcast ønskede de at vise, at bibellæsning og samtale om det læste er enkelt og berigende. I de cirka to år, hvor Anders var vært, brugte han nogle andre sider af sig selv, end han gør på Tabu. Han fortæller, at skiftet fra at snik-snakke med sin medvært om beretningerne i Bibelen til nu at være mere alvorlig og seriøs har været svært. Han gjorde mere brug af sin humoristiske side på bibelsnak og har måttet øve sig i værtsrollen på Tabu.

”Vi lavede nogle pilotafsnit, som vi måtte kassere, men jeg lærte meget af det og er nu blevet skarpere og bedre til værtsrollen.” “En meget væsentlig del af min nuværende opgave er grundigt at undersøge eventuelle eksperters baggrund for at sikre deres faglighed og ekspertise på området. Hvis jeg indenfor et givent område ikke kan finde kristne eksperter, er jeg ikke bleg for at bruge en ikke-kristen ekspert,” fortæller Anders.

For at producere en god podcast er det vigtigt, at samtalen er flydende og naturlig med et behageligt taletempo hos alle deltagere. “Hvis jeg kan få gæsten til at blive så afslappet i samtalen, så de næsten glemmer, at vi optager, så er det super. Man kan godt have en stor ekspertviden uden nødvendigvis at have let ved at præsentere den i et podcaststudie. Jeg øver mig også meget på min spørgeteknik med god hjælp fra journalisterne i Indre Mission. Det er jo vigtigt at stille de skarpe og gode spørgsmål.”

Anders er uddannet teolog og ansat som undervisningskonsulent i Indre Mission, hvilket han har været siden januar 2023. Han er bosiddende i det nordlige Aarhus og har en kæreste, som han har været sammen med i knap et år. Hvert år vælger han en ny og ukendt fritidsinteresse, fordi han er nysgerrig på at prøve nyt, og fordi han ønsker at modarbejde en tendens, som han har bidt mærke i. Nemlig at mange mennesker allerede i slutningen af tyverne tilsyneladende har defineret deres styrker og svagheder og helst ikke kaster sig ud i nye ting, som man ikke er god til.

”Det vil jeg gerne modarbejde. Derfor har jeg de sidste par år påbegyndt en hobby, som jeg aldrig har prøvet før. Sidste år var det rulleskøjteløb, og i år har jeg øvet mig på at spille guitar. Det betyder, at jeg bliver middelmådig til mange ting.”

Kaldet til at undervise

Anders bliver jævnligt inviteret ud som forkynder i kirken, hvilket han glæder sig over. Han har sat sig ekstra godt ind i Prædikerens Bog, som han ofte vælger at undervise ud fra, hvis han ikke får tildelt et andet emne. Han tiltales meget at bogens budskab, som kort sagt handler om at søge sin vejledning i Guds bud og Guds Ord. Anders mener, ganske som der står i Prædikerens Bog, at alt har sin tid, og han ønsker at blive ved med at producere denne podcast, så længe den er inspirerende.

“Når vi begynder at padle rundt og lede efter tabubelagte emner at tage frem, så tænker jeg, at det er tid til at stoppe,” slutter han.