IPSICC

”Børn og unge har brug for tilgængelige voksne i kirken”

Børn og unge har brug for kristne fællesskaber og for tilgængelige voksne. I Lindehøj Kirke i Herlev kan de få begge dele og endda egen mentor, der kan vandre med dem i troen og livet. Jonas Ægidius har som kirkens børne- og ungdomsmedarbejder ansvar for de cirka 50 faste frivillige.

I Lindehøj Kirke i Herlev er der fokus på at vandre med kirkens børn og unge. Børne- og ungdomsmedarbejderen i folkekirken i det nordvestlige Storkøbenhavn, Jonas Ægidius, har ansvaret for cirka 50 mennesker, der udgør de faste frivillige for børn og unge. Et af kirkens tilbud til unge i ungdomsklubben Nexus er mentorskab.

”Hvis man har et liv, så har man brug for en mentor, eller man har brug for nogen at snakke med. Der er nok i vores liv til at kunne tale om, og det behøver ikke være voldsomt store ting eller et eller andet. Men vi har brug for andre mennesker til at kunne leve vores liv,” siger Jonas Ægidius. Selv har han ikke bare én, men hele to mentorer, som begge er præster; den ene i Lindehøj Kirke, den anden i en anden kirke.

Invitationen til at få en mentor er noget, der bliver gentaget løbende til de unge for at understrege, at tilbuddet er der, og at de unge skal føle sig trygge til at række ud. Der har typisk været 5-10 igangværende mentorforløb siden opstart for over syv år siden, hvilket er blevet til omkring 25-30 mentorforløb i alt.

”Jeg tror, der er nogen, der kan tænke:
”Jamen, så skal der være et
eller andet galt, når man har en mentor.”
Det prøver jeg ligesom at slå lidt ned.”

– Jonas Ægidius,
børne- og
ungdomsmedarbejder
i
Lindehøj Kirke

Kickstart om mentorer

For syv år siden var der opstartsaften om mentorskab for både unge og voksne. For lidt over to år siden gjorde Lindehøj Kirke igen ekstra opmærksom på mentorskab ved en temaaften om det – hvad det er, hvad man skal med det, og hvad man kan få ud af det. Der var der også to med en mentor, som fortalte om deres oplevelse af det. ”Der kom også et par stykker mere efter den aften, som sagde: ”Det vil jeg gerne prøve af.” Så nogle gange tror jeg, der er brug for lige at kickstarte det,” siger Jonas Ægidius.

I Lindehøj Kirke er der flere mentorer til rådighed, end der er mentees. Der står 24 voksne på mentorlisten, men der er typisk kun 5-10 stykker mentorskaber i gang. ”Jeg tror, der er nogen, der kan tænke: ”Jamen, så skal der være et eller andet galt, når man har en mentor.” Det prøver jeg ligesom at slå lidt ned,” siger Jonas Ægidius. Han understreger det vigtige i, at de unge skal føle sig velkomne, så de føler sig trygge ved at henvende sig til de voksne.

Tilgængelighed er altafgørende

I mentorrelationer kan de unge tage nogle af de ting op, som fylder i deres liv, hvad enten det er tro, byrder, konflikter, relationer, eller hvad end de vil vende. Det foregår med tavshedspligt og i en relation med de unge i fokus. ”Hvis der så kommer nogle ting i deres liv, hvor der er nogle ting, der er svære, så er det bare vigtigt, at de har en relation på forhånd, hvor de tænker: ”Jamen, så snakker jeg selvfølgelig bare med ham her eller hende her, og der tror jeg også, mentorskab kan noget godt, fordi så har de en fast relation,” siger Jonas Ægidius.

Hans oplevelse er, at de unge typisk ikke rækker ud efter en samtale, hvis de voksne ikke virker tilgængelige. Derfor gør Jonas Ægidius meget ud af at gentage tilbuddet om mentorskab til de unge samt sige, at de gerne må skrive og få en samtale. Også selvom der i længere tid ikke er respons på tilbuddet. ”Det er jo nogle gange et hårdt, langt træk og arbejde at nå til at skabe nogle relationer,” siger Jonas Ægidius.

Jonas Ægidius (til venstre) er børne- og ungdomsmedarbejder i folkekirken Lindehøj Kirke i Herlev. Her er han med unge fra kirkens ungdomsgruppe Nexus for 16-21-årige. Foto: Privat

Satsning på børn og unge

Nexus er navnet på Lindehøj Kirkes tilbud til unge i alderen 16-21 år. For omkring 20 år siden blev der i Lindehøj Kirke ansat en fuldtidsmedarbejder for børn og unge, hvor halvdelen af lønnen er betalt af menighedsrådet og den anden halvdel betalt af en støtteforening for kirken. For otte år siden overtog Jonas Ægidius posten. ”Det at have en fuldtidsstilling til børnearbejde gør bestemt ikke alt. Men det er med til at fastholde en vis kontinuitet. Det falder ikke lige så nemt på jorden,” siger Jonas Ægidius.

Hans job er at holde overblikket over kirkens aktiviteter samt frivillige for børn og unge, opmuntre, vejlede og hjælpe ved udfordringer. Hans pædagoguddannelse er ham behjælpelig i det mellemmenneskelige arbejde med at forstå hinanden, kommunikere og samarbejde.

”Jeg oplever egentlig, at det jo er de frivillige, der gør et kæmpe stykke arbejde, og så får jeg lov til nogle gange at sidde og puste lidt til gløderne, hvis de er ved at gå lidt ud, for lige at opmuntre dem lidt og holde fast i nogle af de frivillige. Det er jo en fantastisk frivilligkultur, der først og fremmest bærer det,” siger Jonas Ægidius.

Kristen friskole tæt på

Udover den engagerede frivilligkultur og én fastansat børne- og ungdomsmedarbejder bidrager andre faktorer til Lindehøj Kirkes succes med børn og unge. At der allerede er et veletableret børne- og ungdomsarbejde, får nytilflyttede børnefamilier til at vælge kirken til. Den lokale, kristne friskole Thomasskolen har også betydning: ”Vi havde en klasse dér, hvor de var 18 fra klassen, der kom i juniorklubben. Så der var det jo sådan helt en kultur,” fortæller Jonas Ægidius.

Når først børnene er med i kirken, er det naturligt for mange med alderen at avancere til næste klub. Således er der en fødekæde, der sker af sig selv. I initiativet Elsk Herlev Elsk Herlev tager de unge ud og spreder Guds kærlighed i Herlev. Det kan for eksempel være ved at dele pandekager og kakao ud på Herlev Station eller ved at synge og hygge med de ældre på et lokalt plejehjem. Nogle af de unge fra Nexus tager venner med fra efterskolen.

”De unge bærer på rigtig meget
og kæmper med mange ting.
Det er ikke alle, der gør det,
men nogen gør. Og jeg
studser nogle gange over:
”Hvor mange voksne har du
at tale med det her om?
Er jeg den eneste?” ”

Jonas Ægidius, børne- og
ungdomsmedarbejder i
Lindehøj Kirke

Det er blevet til Nexus+ for de 20-30-årige, som er flyttet fra Herlev-området. Mange af dem bor i selve København, men er tilknyttet Lindehøj Kirke via cellegrupper og nogle månedlige arrangementer.

Byrdebæring

Når Jonas Ægidius hver anden gang er med til kirkens Nexus-ungemøde for 16-21-årige om onsdagen i kirken, er han ofte optaget af forbøn og samtaler. Det udvikler sig nogle gange til en spontan samtale, som går ned i de dybere lag, og som nogle gange fører til en opfølgende samtale på tomandshånd. ”De unge bærer på rigtig meget og kæmper med mange ting. Det er ikke alle, der gør det, men nogen gør. Og jeg studser nogle gange over: ”Hvor mange voksne har du at tale med det her om? Er jeg den eneste?”,” siger Jonas Ægidius. Jo mere tid han tilbringer med de unge, desto mere åbner de op for samtaler. Han har erfaret, at unge ofte bærer på andres byrder såsom deres venners og families problemer:

”Det har for mig været sådan lidt af en øjenåbner, at de går og bærer på andres byrder,” siger Jonas Ægidius. Fra 1. juni stopper Jonas Ægidius i sin stilling. Da skal han gå hjemme med sin søn Levi på 1,5 år, nok cirka indtil han skal i børnehave. Derudover vil han lave frivilligt arbejde med børn og unge. Og så er det nok tilbage til det lønnede arbejde med børn og unge: ”Jeg kommer til at lave noget med børn, indtil jeg bliver 80 år, tror jeg,” siger Jonas Ægidius.