IPSICC

Peter gik fra nyateist til kristen

Peter var i mange år inkarneret nyateist og var sikker på, at det var det eneste fornuftige, hvis man var et rationelt og sandhedssøgende menneske – men pludselig fandt han ud af, at han selv var blevet noget af det, han ikke ønskede at være.

”Hvis man skal være lidt hård ved ateister, så er nyateismen lidt en gruppe af mennesker, der siger: Kom her hen, for så er du smartere end andre. Man taler til andre som om: Du er lidt dum, og du er lidt fjollet, at du tror på det her. Og du burde være lidt ligesom mig, der er rationel og intelligent.”

Sådan begynder videoen med Peter, der beskriver, hvordan han som nyateist oplevede et stærkt fællesskab blandt ligesindede, hvor rationel tænkning og videnskabelig nysgerrighed var i fokus.
Videoen kan man finde på hjemmesiden hanlever.dk, som er en kampagne, Indre Mission har sat i gang her op til påsken 2025. Peter fortæller, at han troede, at sandheden altid kunne findes uden for sig selv – i det objektive og målbare. Alligevel begyndte han at lægge mærke til uoverensstemmelser i de fortællinger, han tidligere havde accepteret.

Han dykkede ned i debatter, læste om universet og menneskets oprindelse og undersøgte, hvad der virkelig kunne forklare livets store mysterier. På et tidspunkt begyndte han også at udforske kristendommen – og ikke mindst udforske ateismen med samme kritiske tilgang, som han tidligere havde tilgået kristendommen med.

Betaget af nyateismen

”Jeg droppede ud af gymnasiet, og da jeg var 19 år, fik jeg mit første rigtige job inden for IT. Nu har jeg været selvstændig de seneste 12 år. Jeg har en stor trang til at finde ud af, hvad der er sandt. Altså hvordan ting fungerer uden for mig, ikke hvad jeg har lyst til, men hvad der er sandt. Så jeg har altid, siden jeg var teenager, dykket ned i bøger omkring fx, hvordan jorden er bygget, hvordan universet hænger sammen, hvordan stjernerne hænger sammen, hvor vi kommer fra, og hvorfor kommer vi derfra, hvordan hænger naturen sammen? Og da jeg ramte begyndelsen af mine 20’ere – måske lidt senere, så sprang nyateismen ud, som jeg blev meget fanget i, fordi den gav det her indtryk af, at hvis du var et rationelt, sandhedssøgende menneske, så var du ateist. Jeg brugte meget tid på at se debatter og læse om nyateismen. Og det kom også til et sted, hvor jeg valgte at støtte, så jeg har også puttet penge i forskellige dokumentarer.”

”Jeg har ikke angst. Jeg glæder mig til hver dag.
Jeg glæder mig til, hvad fremtiden den byder mig.
Det kommer lidt bag på mig, at det skete,
og at det rent faktisk skete så hurtigt,
den ændring inden i mig.”

Enig med kristne værdier

”Jeg har været enormt interesseret i verden – også politisk og historisk. Omkring valget i 2016 (i USA, red.), begyndte jeg at lægge mærke til, at de kommentatorer, som jeg lyttede til, og som, jeg synes, havde de samme værdier, som jeg havde, de var kristne. I modsætning til dem, jeg ikke kunne lide, de var som regel ateister. Jeg begyndte at tænke, hvorfor er der den her værdiforskel, hvor mine værdier egentlig stemmer mere overens med de kristne? Den måde jeg og andre i ”YouTube-alderen” tit har lært ting på, er ved at se debatter (på YouTube, red.) eller se folk, som ”debunker” (forsøger at modbevise, red.) andre ting for ligesom at kunne sige, ”det her er ikke rigtigt, og det her er heller ikke rigtigt”.  Så begyndte jeg at tænke, hvad nu hvis jeg gør det ved at kigge på nogle kristne, som prøver at ”debunke” ateismen? Der gik det op for mig, at der var rigtig meget af det, jeg var blevet fortalt, som ikke var sandt. Det gjorde, at jeg tænkte, at måske burde jeg undersøge, hvad kristendommen reelt er. I stedet for at gå rundt og tænke, hvad den er ud fra, hvad jeg er blevet fortalt. Jeg havde rent faktisk ikke sat mig ned og begyndt at læse Bibelen eller sat mig ned og lyttet til nogen, som prøvede at forklare, hvad det her gik ud på.  Jeg fangede mig selv i at være præcis det, som jeg ikke kunne lide: En, der bare havde hørt andre fortælle om noget og så gå rundt og sige det samme. Så da jeg begyndte at læse Det Nye Testamente og begyndte at forstå, hvad det var for et budskab, og hvem Jesus var, og at Jesus er og var Gud, som valgte at komme ned på jorden som menneske, begyndte jeg at se kristendommen ikke som en religion, ikke som nogle folk, der vil have mig til at tænke noget bestemt, men at det her er en Gud, som gerne vil have et forhold til os. Jeg synes ikke, at jeg rigtig kan se noget smukkere end en Gud, der vælger at tage form som et menneske og gå igennem den lidelse, han gik igennem, for at have et forhold til os, for at have kærlighed til os.”

Et helt forandret liv

Når jeg har søgt sandheden, har det jo altid været ud fra, at sandheden var uden for mig. At det var det, sandhed betød. Det var, hvad der var objektivt og ikke subjektivt. Så når nogen har fortalt mig, at de har mødt Jesus, og det har hjulpet deres liv, har jeg altid tænkt, at det kan jeg ikke bruge som en sandhedsviden. Men jeg kan konstatere, at fuldstændig det samme nu er sket for mig, efter jeg er blevet kristen, og efter jeg er begyndt at bede – og efter jeg er begyndt at forstå, at Gud og Jesus er sand, og at han lever. Jeg har det meget bedre åndeligt – eller sindsmæssigt kan du kalde det.

Jeg er slet ikke så bekymret, som jeg plejer. Jeg har meget mere tålmodighed. Jeg er meget mere glad. Jeg har meget nemmere ved at sige nej til ting, som, jeg ved, er skidt for mig.
Jeg har ikke angst. Jeg glæder mig til hver dag. Jeg glæder mig til, hvad fremtiden den byder mig. Det kommer lidt bag på mig, at det skete, og at det rent faktisk skete så hurtigt, den ændring inden i mig.”

Nutidsviden i Bibelen

”Hele samtalen om, hvorvidt der findes en gud, uafhængigt af om det er kristendommen, så kan jeg helt klart anbefale at lytte til en engelsk matematiker, som hedder John Lennox. Han er videnskabsmand og matematiker. Han mener, at grunden til, at vi overhovedet har en verden, som vi kan undersøge og være sikker på, er, fordi der er en gud, som har skabt den. Han vil være et spændende startsted, hvis du er ateist.

Jeg har været enormt interesseret i, hvordan mennesker fungerer, og så kommer man jo ret hurtigt ind omkring psykologi og undersøgelser. Hvad gør os glade, og hvad gør os ikke glade i forhold til, hvordan vi opfører os, i forhold til, hvad vi gør i verden, hvordan vi interagerer med verden? Da jeg begyndte at forstå, hvad det er, Bibelen fortæller, så fandt jeg ud af, at der er – som jeg ser det – ret stor overensstemmelse mellem, hvad Bibelen fortæller os, der er det gode liv, og hvad vi har fundet ud af ved hjælp af undersøgelser, der rent faktisk gør os glade. Og især det modsatte: Hvad Bibelen fortæller os, vi ikke burde gøre, og hvad undersøgelser fortæller os ikke gør os glade,” slutter Peter.

”Det gjorde, at jeg tænkte,
at måske burde jeg undersøge,
hvad kristendommen reelt er.
I stedet for at gå rundt og tænke,
hvad den er ud fra, hvad jeg er blevet fortalt.”

Artiklen er fra kampagnen ’Han lever’ – www.hanlever.dk