Flere mennesker er åndeligt søgende

Den australske præst og podcast-vært Mark Sayers ser den tendens i mange lande, at folk uden religiøs baggrund søger Gud. Han mener, at den postkristne fase kan være forbi.
Mark Sayers (51) kaldes af nogle en guru på grund af hans skarpe evne til at observere og formulere udviklinger i kirke- og samfundslivet. Dette har gjort ham til en efterspurgt taler i mange lande, og han har skrevet adskillige bøger om kristne temaer. Blandt dem er Disappearing Church og Reappearing Church. Han er også vært på podcasten Rebuilders, men er nok bedst kendt for sin deltagelse i podcasten This Cultural Moment, hvor han optræder sammen med den amerikanske præst og forfatter John Mark Comer.
Midt i juni var Sayers hovedtaler ved arrangementet ’Tenk’ i Oslo, arrangeret af tænketanken Skaperkraft.
Globetrotter
Sayers’ podcastemner er mange og brede – som i torsdagens introduktion. De spænder fra åndelig fornyelse, discipelskab og kirkeplantning til mental sundhed, kunstig intelligens og teknokrati. Mark Sayers bor i Australiens næststørste by, Melbourne, er gift og har tre børn. Han er i øjeblikket præst i kirkenetværket Red Church. Mark Sayers fortæller til Kristelig Pressekontor, at han i de senere år har brugt en del tid på at rejse verden rundt som taler, men at han bruger 90 procent af sin tid i sin hjemby på at tage sig af menigheden.

I sine podcasts tilbyder han refleksioner over langt mere end lokale emner, såsom dybdegående analyser af amerikansk historie, kultur og samfundsliv. Hans seneste bog, Platforms to Pillars: Trading the Burden of Performance for the Freedom of God’s Presence, udkom i foråret. I den kritiserer han blandt andet kristne ledere, der promoverer deres egen kendisstatus i stedet for at opbygge lokale kristne fællesskaber, som andre kan have gavn af.
Mennesker søger Gud
Både lokalt og nationalt i Australien, men også andre steder i verden, bemærker Sayers tydeligt, at mange mennesker søger Gud med længsel og et åbent sind. Dette sker ikke kun her og der, men i en række lande på helt forskellige dele af kloden. ”Der sker noget,” sagde han til de 60-70 fremmødte i Hope-menigheden på Majorstua i Oslo.
Sayers mener simpelthen, at den sekulære, postkristne forståelse af den vestlige verdensorden er ved at falme. Han pegede på en spirituel søgen, især blandt unge voksne. Dette sker parallelt med andre tendenser, der får flere mennesker til at tro på astrologi, søge psykedeliske oplevelser eller hengive sig til konspirationsteorier. ”Der er en mulighed for kirker her, men kun hvis vi forstår den søgen, vi ser i kulturen omkring os,” sagde Sayers.
Vækkelse ”udefra”
Han fulgte op med at tale om vækkelser. ”Jeg synes, der sker noget meget interessant nu. Religiøse fornyelsesbevægelser er ofte startet inde i kirkerne,” sagde Sayers med henvisning til både den katolske helgen Ignatius og den metodistiske præst John Wesley, som han mener var vækkelsesledere på hver deres måde. ”Det, jeg finder meget interessant ved det, der sker nu, er, at vækkelsen ser ud til at komme udefra og ind i kirkerne. Vi oplever, at folk bare dukker op i kirkebænkene helt ud af det blå og uden nogen religiøs baggrund. Noget er på færde,” konkluderede Sayers, der tilføjede:
”En del af mig undrer sig over, om Jesus lige sagde: ”Tænd for kontakten!” Kunne det være det, der får folk til at ville lære ham at kende?” Sayers mener, at noget af fornyelsen i Vesten handler om en generationskløft mellem dem, der voksede op i 1970’erne, og dem, der nu vokser op uden at blive påtvunget kristendommen. ”En af de ting, der følger med at vokse op i et postkristent samfund, er en antagelse om, at folk ikke kan lide det med kirken, at de finder kirken irrelevant eller stødende. Men nu har du en generation, der er blevet fortalt, at de ikke skal gå i kirke. De tror derfor, der er noget ved kirken, en friskhed, et mysterium eller noget overjordisk,” sagde Sayers.
Han er glad for, at folk drages mod kirkerne, ikke kun i forskellige lande, men også på tværs af et bredt kirkeligt spektrum. Han ser dog også en fare i, at religion bruges som en markør for kulturel identitet, ofte af totalitære kræfter, og mener, at ikke al religiøs interesse nødvendigvis handler om faktiske og ægte møder med Jesus.
Splittelser bekymrer
”Vi ønsker at belyse nutidens globale kulturelle strømninger og tendenser og spørge os selv, hvordan kirken i Norge kan og bør reagere på dem,” skriver Skaperkraft-leder Joakim Magnus i en sms til KPK forud for arrangementet. Foredraget i Oslo er en del af en række arrangementer, han håber vil finde sted i alle de største norske byer. Mark Sayers kom til Oslo fra Kristiansand, hvor han var en af talerne på messen Slitesterk tro, arrangeret af Awana Norge.
”Det, jeg finder meget interessant ved det,
der sker nu, er, at vækkelsen ser ud til
at komme udefra og ind i kirkerne.
Vi oplever, at folk bare dukker op
i kirkebænkene helt ud af det blå
og uden nogen religiøs baggrund.
Noget er på færde.”Mark Sayers

Magnus håber især, at paneldiskussionerne efter Think-møderne og rundbordssamtalerne kan bidrage til en forståelse af, hvordan kristne kan reagere på de store ændringer i verdensordenen i løbet af de seneste seks måneder. ”Jeg er bekymret over, hvor splittet kristendommen er i nutidens varme politiske og kulturelle emner,” siger han og ville gerne have flere arenaer, hvor kristne ledere og fællesskabsbyggere taler om de store kulturelle tendenser, og hvordan kirken kan imødekomme forandringerne.
Til arrangementets panel havde Magnus inviteret professor i kirkehistorie, Eivor Oftestad, Hermund Haaland fra Zebr Instituttet – tidligere central for Skaperkraft – og Karl Inge Tangen, den nye rektor for Norges Handels- og Teologiske Skole.