IPSICC

Åbenkirke i Herning er klar til at plante en kirke i Iran

Siden 2014 har Åbenkirke i Herning haft mange asylansøgere i kirken og har i den forbindelse også plantet flere kirker både i Danmark og udlandet. Næste gang sker det muligvis i Iran. I hvert fald er både præst og herboende iranere klar, hvis Iran igen bliver et frit land.

Jens Erik Asmussen er præst for de internationale medlemmer i Åbenkirke i Herning og har igennem de seneste godt ti år hjulpet flygtninge i Danmark med udgangspunkt i Herning. Foto: Arne Damkjer

Det overraskede mig lidt, da jeg i begyndelsen af april fik et tip om, at der var nogen fra Herning, der havde planer om at starte en kirke i Iran. I samme forbindelse fik jeg at vide, at der åbenbart er flere og flere, der begynder at snakke om, at præstestyret i Iran snart falder. Måske endda inden for et år.

Som de fleste ved, begyndte først Israel og senere USA et par måneder senere at bombe forskellige mål i Iran, så det var måske ikke skudt helt forbi alligevel, men forventningerne til et regimeskifte skyldes hverken Israel eller USA, men simpelthen en fornemmelse af en enorm utilfredshed blandt især de unge i Iran, som udgør en stor del af landets befolkning. De ”nogen fra Herning”, som gerne vil plante en kirke i Iran, er en gruppe iranere i samarbejde med den danske præst Jens Erik Asmussen og et team fra Åbenkirke i Herning.

Asylcenter gav nye folk i kirken

Jens Erik Asmussen har i de seneste godt ti år fungeret som præst for de internationale medlemmer i Åbenkirke i Herning. Arbejdet blandt flygtningene har været en naturlig følge af et asylcenter, der har ligget i Herning, og som blev anledning til, at mange flygtninge begyndte at komme i kirken. Nogle gange er flygtningene kun i kirken i kortere tid, indtil de enten bliver afvist, og ender på Udrejsecenter Kærshovedgaard, eller får ophold, og bliver sendt videre til en anden by i Danmark.

I forbindelse med flytningen væk fra Herning og væk fra kirken, gør Åbenkirke et stort arbejde for at hjælpe dem med at finde en ny kirke, som de kan finde sig til rette i. Nogle af dem der ender på Udrejsecenter Kærshovedgaard, kommer fortsat i blandt andet Åbenkirke. Andre forlader Danmark, da forholdene på Kærshovedgaard nedbryder dem psykisk. En del er flygtet til England, hvor de har fået opholdstilladelse, og andre har fået opholdstilladelse i et andet land. Også i de tilfælde, hvor asylansøgerne bliver sendt til deres hjemland, har Åbenkirke hjulpet dem.

Åbenhed for evangeliet

Ønsket om at plante en kirke i Iran er endnu ikke så konkrete, fortæller Jens Erik, men 6-7 iranere er klar, og Jens Erik og andre fra kirken er også klar til at komme ned og hjælpe, hvis regimet falder på et tidspunkt, hvilket Jens Erik i øvrigt er sikker på, at det gør.

”Der er en gigantisk utilfredshed i den unge generation, de er dødtrætte af det regime, som deres forældre lukkede ind i Iran – i øvrigt godt hjulpet af blandt andet USA. Regimet slår jo hårdt ned på dem, der træder ved siden af det tilladte. Mange af de unge vedkender sig ikke islam. 30 procent siger, de er muslimer, og kun 5 procent siger, de støtter regimet. 50.000 moskeer i Iran er lukket ud af 75.000, fordi folk ikke bruger dem,” siger Jens Erik Asmussen.

Til gengæld er der en stor åbenhed for kristendommen i Iran lige nu, fortæller Jens Erik Asmussen. Da jeg snakker med ham, har han for blot et par dage siden haft en lang samtale med en bror til en kvinde, der er kommet i Åbenkirke og er blevet kristen. Broren er ikke kristen, men som Jens Erik formulerer det, så lader det til, at han er godt på vej. Og lignende vidnesbyrd er der mange af, fortæller han.

”Det er meget ambivalent
for de iranere, jeg taler med.
De håber og frygter på samme tid.
De ønsker, at regimet skal falde,
men de ønsker ikke, at deres
land skal blive smadret.”

”Lige nu er mange kristne familier på flugt, og i den forbindelse har jeg hørt flere historier om kristne, der har hjulpet andre under flugten og forkyndt evangeliet, når de bliver spurgt om, hvorfor de hjælper dem – så der er en del, der kommer til tro midt i al det her kaos, men måske bliver man også lidt mere åben, når livet er så hårdt, som det er under en flugt,” siger Jens Erik.

Store omkostninger

I Åbenkirke er mange asylansøgere kommet til tro og blevet døbt. Men det er ikke altid nok til, at Udlændingestyrelsen tror på, at det er farligt for dem at vende hjem, fortæller Jens Erik. ”Jeg har personligt fulgt og talt grundigt og længe med hver eneste person, der er blevet døbt i vores kirke, og der er altså ikke nogen af dem, der bliver døbt bare for at få en bedre mulighed for at få ophold i Danmark. Det har store personlige konsekvenser for dem at forlade islam,” fortæller Jens Erik og nævner som eksempel en kurdisk mand, der fik at vide af sin far, at han aldrig ville se ham igen, at han ikke længere var hans søn, og hvis han kom tilbage til landet, ville han melde ham til regimet.

Jens Erik fortæller også om en kvinde, der er blevet døbt i Nørrelandskirken i Holstebro, men som blev sendt hjem til Iran af Udlændingestyrelsen. ”Hun blev fængslet, da hun kom til Iran efter at være blevet afvist i Danmark. Hun er blevet løsladt igen, men lever i skjul med sin tro og tør ikke længere komme i undergrundskirke.” Arbejdet blandt iranere er da heller ikke uden konsekvenser for Jens Erik, der, som han siger det på godt jysk, ”nok ikke skal til Iran lige foreløbig”, for der er ingen tvivl om, at styret i Iran følger godt med i, hvad der foregår, fortæller Jens Erik.

Med den islamiske revolution i 1978-1979 overgik Iran fra shahstyre til præstestyre med først ayatollah Ruhollah Khomeini og siden ayatollah Ali Khamenei ved magten. Trods periodevise opblødninger blev Iran efter revolutionen isoleret både regionalt og internationalt. Landet har siden revolutionen været præget af økonomiske problemer og perioder med folkelige opstande. Senest ”Kvinde, Liv, Frihed”-demonstrationerne, som udbrød efter Jina Mahsa Aminis død i moralpolitiets varetægt i 2022. I juni 2025 angreb Israel og USA Iran i det hidtil største angreb, forklaret med behovet for at bremse Irans atomprogram. Kilde: Lex.dk. Foto: Bigstock / Borna

Klar med Åbenkirke i Iran

Lige nu følger alle godt med i, hvad der foregår i forbindelse med Israels og USA’s angreb på Iran. ”Det er meget ambivalent for de iranere, jeg taler med. De håber og frygter på samme tid. De ønsker, at regimet skal falde, men de ønsker ikke, at deres land skal blive smadret, og de er meget nervøse for deres familier og bekendte. Vi har kontakt med en kvinde, hvor der blev bombet kun to gader væk,” fortæller Jens Erik og tilføjer, at det ikke kun er bomberne, der skaber frygt:

”Der er ingen, der tør gå uden for en dør lige nu af frygt for at blive arresteret, hvis du på en eller anden måde har været i opposition til regimet.” Jens Erik Asmussen fortæller, at mange iranere gerne vil hjem og bygge landet op, når regimet engang falder.

”Der er rigtig mange, der gerne vil hjem, de savner landet og familien. Der er naturligvis en risiko for, at det ender i borgerkrig og kaos, men drømmescenariet er, at regimet falder, og at Iran bliver frit – og når det sker, er der en gruppe iranere, der står klar til at plante en kirke i Shiraz, og så er vi et team, der står klar til at tage derned og hjælpe dem. Vores vision er, at der skal være en Åbenkirke i Shiraz – men dog ikke før regimet er faldet,” slutter Jens Erik Asmussen.