Døden skal ikke være markedsplads for smykker og varer lavet af afdøde
Tænketank advarer mod aske-deling, askesmykker og opbevaring af urner i private hjem: Et brud på gravfred og menneskelig værdighed.

Kirkeministerens ønske om at ændre begravelsesloven og tillade deling af aske, opbevaring af urner i private hjem og produktion af smykker med afdødes aske mødes med skarp kritik fra Tænketanken Prospekt. ”Det handler ikke om modernisering – det handler om menneskelig værdighed. Vi må sige klart og entydigt nej til askedeling, askesmykker og opbevaring af aske uden for gravsted,” udtaler direktør Søren Peter Hansen, der også er tidligere medlem af Det Etiske Råd.
Han advarer mod en bevægelse, der forvandler døden til en markedsplads for smykker og følelsesvarer. ”Det er ikke en reform – det er et eksistentielt skråplan. Et knæfald for sentimental individualisme og en tingsliggørelse af den døde. Bedemænd og smykkeforretninger venter i forventningens glæde – men det burde samfundet ikke gøre.” Ifølge Søren Peter Hansen er den nuværende lovgivning, hvor asken får ét hvilested – i jorden eller over havet – et vigtigt værn om gravfred og fælles normer og værdier.
”Man hører ofte: ’Det er jo bare støv.’ Men asken rummer et menneskeliv. Og ingen ejer den afdøde – hverken kirken, staten eller de pårørende. Derfor bør vi ikke tillade opdeling, udsmykning eller hjemmeplacering af det, der engang var et menneske,” siger han. Han henviser til Grundtvig og den kristne forståelse af døden som overgivelse – ikke kontrol:
”Alt bliver godt, når støvet lægges i sin skabers hånd. Det er dér, døden får sin værdighed – ikke i forbrugerorienteret sorgbearbejdelse, der kan gengives på sociale medier med et billede af afdøde, der pynter i stuen eller hænger om halsen på en pårørende. Respekt og ordentlighed bliver aldrig forældet. Vi skylder ethvert menneske ét hvilested – ikke mange. Døden skal ikke være en markedsplads for smykker og varer lavet af afdøde,” slår Søren Peter Hansen fast.