Efter 10 års kamp må egypter nu identificere sig som kristen

”Ingen bør nægtes religionsfrihed på grund af registreringskrav,” siger Kelsey Zorzi fra ADF International. Foto: ADF

I over et årti har en egyptisk kristen mand fra Cairo forsøgt at ændre den religiøse tilknytning på sine identifikationsdokumenter. At det nu endelig er lykkedes ses som en stor sejr for religionsfriheden i Egypten.

Det skriver fortalergruppen Alliance Defending Freedom (ADF International) i en pressemeddelelse.

Diskrimination pga. fejl

Manden, der kun omtales som ”Elias” af sikkerhedsmæssige årsager, blev af myndighederne fejlagtigt betegnet som muslim på alle sine officielle papirer for over ti år siden. Trods gentagne anmodninger om at rette fejlen på ID-kortet, blev Elias konstant ignoreret, så både han og familien blev udsat for diskrimination og begrænsninger i muligheden for at udøve deres tro. Fx kunne Elias’ børn ikke gå på kristne skoler, oplyser ADF International, som har hjulpet Elias i den juridiske proces.

Religion på ID-kortet

Elias blev diskrimineret, når han bad om at få betegnelsen ”kristen” på sine ID-papirer. Foto: ADF

Indenrigsministeriet i Egypten har gjort det obligatorisk for enhver borger at have identitetspapirer, der angiver deres religiøse tilhørsforhold. Derfor kan et ID-kort, der fejlagtigt angiver ens religion som ”muslim”, føre til alvorlige krænkelser af religionsfriheden for ikke-muslimer. Hvert år får religiøse minoriteter afslag på deres anmodninger om at ændre religionsbetegnelsen på deres dokumenter fra islam til en anden religion. Desværre kan de fejlagtige oplysninger føre til diskrimination, fjendtlighed og begrænsninger i familielivet, oplyser ADF.

Egypten er med på Open Doors’ verdensrangliste som det 38. værste land for kristne. Hvis en person er registreret som ”muslim”, kan myndighederne holde øje med, om han eller hun konverterer til en anden tro. Og kristne opfattes generelt som andenrangsborgere.

Kamp for religionsfrihed

ADF’s International Director of Global Religious Freedom, Kelsey Zorzi, udtaler:

”På trods af mange års juridiske udfordringer og forsøg på at ændre loven, så den afspejler standarder for religionsfrihed, er situationen stort set forblevet uændret.
Vi er glade for, at Elias’ anmodning endelig blev godkendt, og vi vil fortsat støtte andre personer, der har problemer med deres identitetskort. Ingen bør nægtes religionsfrihed på grund af registreringskrav”.