Stopper efter 48 års tjeneste i KFUM’s Soldatermission

Generalsekretær Per Møller Henriksen ønsker at gå på pension fra årsskiftet.

”Jeg har været meget glad for min tid i KFUM’s Soldatermission, og jeg er sikker på, at jeg vil savne det,” siger Per Møller Henriksen, generalsekretær for KFUM’s Soldatermission.

Efter 48 års tjeneste for danske soldater, veteraner og deres pårørende har generalsekretær Per Møller Henriksen valgt at gå på pension den 31. december 2024.

Igennem næsten fem årtier har han sat sit aftryk på KFUM’s Soldatermissions arbejde, både i Danmark og i udlandet, og har været en afgørende skikkelse i udviklingen af organisationens arbejde. Det skriver KFUM’s Soldatermission i en pressemeddelelse. ”Per har altid stået for et godt og gedigent soldaterhjemsarbejde,” udtaler Ole Rasmussen, formand for KFUM’s Soldatermission. ”Han har betonet væsentligheden af, at vi med vores kirkelige ståsted har et særligt budskab, som udleves i ord og handling på soldaterhjemmene. Denne kerneopgave har i alle årene stået stærkt hos Per.”

25 år som generalsekretær

De seneste 25 år har Per Møller Henriksen som generalsekretær ledt KFUM’s Soldatermission igennem væsentlige udviklinger. Organisationen har blandt andet udvidet sit arbejde til at omfatte veteranarbejde samt udviklingen af samarbejdet med Forsvaret med udsendelserne af KFUM’s Soldaterhjem på internationale missioner.

”Vi oplevede, at de hjemvendte soldater naturligt søgte hjem til de soldaterhjem, de kom fra, efter deres udsendelser,” fortæller Ole Rasmussen. ”Per har haft et særligt blik for veteranernes behov og har gearet organisationen til at imødekomme disse på fornem vis.”

I maj 2023 kunne KFUM’s Soldatermission fejre 100-års fødseldag for en tidligere landssekretær (i dag benævnt generalsekretær), nemlig Herluf Thing, der startede på posten i 1972 og gik på pension i 1989. På billedet ses Per Møller Henriksen sammen med sin forgænger.

I 2012 åbnede det første KFUM’s SoldaterRekreation for at yde støtte til veteraner med aktiviteter og midlertidige boliger, og i dag findes botilbuddene ved fem af KFUM’s Soldaterhjem i Danmark og veteranaktiviteter på alle soldaterhjemmene. Derudover har KFUM’s Soldatermission siden 1998 udsendt soldaterhjem til verdens brændpunkter som en del af forsvarets internationale missioner, senest med åbningen af et soldaterhjem i Letland.

En æra afsluttes – et parløb

Per Møller Henriksens mangeårige indsats har været med stærk opbakning fra hustru Merete Henriksen. Sammen har de opbygget og drevet soldaterhjem i 15 år i Varde i Høvelte og en periode endda under særdeles krævende forhold i Afghanistan. ”Jeg har sat stor pris på vores tre perioder som soldaterhjemsledere, og jeg er stolt af det arbejde, vi har udført sammen,” fortæller Per Møller Henriksen. Ægteparret vælger nu også at afslutte deres lange parløb i KFUM’s Soldatermission sammen. Merete Henriksen stopper som kontorassistent på landskontoret i oktober 2024, hvor hun har arbejdet de seneste tre år.

Nye muligheder

Som 68-årig går Per Møller Henriksen ind i sin pensionsalder med glæde og taknemmelighed. ”Jeg har været meget glad for min tid i KFUM’s Soldatermission, og jeg er sikker på, at jeg vil savne det,” fortæller han. Samtidig ser han frem til at få mere tid til sine mange øvrige interesser, herunder menighedsrådsarbejde, bestyrelsesposter og tid med familie og venner.

Bestyrelsen forbereder næste skridt

KFUM’s Soldatermissions bestyrelse er allerede i gang med processen for at ansætte en ny generalsekretær, som forventes at tiltræde 1. januar 2025. ”Når en toneangivende person stopper, vil det altid indebære en ny retning, men vi vil bevare Pers tilgang til vores arbejde – at være til tjeneste for soldater, veteraner og pårørende i både ord og handling,” udtaler Ole Rasmussen.

KFUM’s Soldater-mission

KFUM’s Soldatermission driver KFUM’s Soldaterhjem, Orlogshjem og Beredskabshjem i Danmark og udlandet. De i alt 17 hjem fungerer som civile kristne fristeder for soldater, beredskabsfolk, veteraner og pårørende. Her kan de slappe af, spise god mad, spille, tale med en af de dedikerede ansatte og opleve glimt af det kristne budskab i ord og handling. Det første KFUM’s Soldaterhjem blev grundlagt i 1889, og KFUM’s Soldatermission laver i dag også et stort arbejde for veteraner med aktiviteter, økonomisk rådgivning og midlertidige boliger og for de udsendte danske soldater med soldaterhjem som en del af Forsvarets store missioner, bl.a. i Letland fra august 2024.

”Vi oplevede, at de hjemvendte soldater naturligt
søgte hjem til de soldaterhjem, de kom fra,
efter deres udsendelser.

Per har haft et særligt blik for veteranernes behov
og har gearet organisationen til at imødekomme
disse på fornem vis.”

Ole Rasmussen, formand for KFUM’s Soldatermission