Grundig studiebog om Johannes’ Åbenbaring
Som forlaget skriver om denne kommentar-bog til Johannes’ Åbenbaring er det ”en aktuel bog om de sidste tider til afklaring, eftertanke og håb”. Den er særdeles læseværdig, omend krævende, og giver en dybere indsigt i forløbet frem til Jesu genkomst og dermed håbet om ”fuldendelsen på en ny og forvandlet jord”. Kommentarerne bygger vers for vers på omfattende forskning.
Cand.theol. Torben Kjær har mange års erfaring både som sognepræst og lektor i Ny Testamente på Dansk Bibel Institut. Han har studeret både grundteksten og de forskellige teologiske fortolkninger for at forstå Bibelens beskrivelse af fremtidsvisionen for de sidste tider. Det er en udfordrende, måske endda dristig, opgave at påtage sig, fordi Johannes’ Åbenbaring længe har forekommet svært tilgængelig, men er yderst relevant netop i vor tid. Se også www.tkjaer.net
Læs langsomt med åben bibel
Kjær indleder med at give læseren overblik bl.a. til de teologiske temaer og tolkninger samt centrale begreber fx ”Guds folk – er det troende Israel, som er udvidet med troende fra alle folk” (s. 35) og under ”Fremtiden” skelner han mellem ”de sidste tider” og ”de allersidste tider” (s. 38-39). Bogen fortjener at blive læst sindigt sideløbende med en åben bibel, da den detaljerede gennemgang gør det svært ellers at bevare fodfæste og overblik.
Ligesom andre kommentar-bøger gennemgår Kjær både selve ordenes forståelse ud fra grundteksten, men også hvorvidt ordene skal forstås som billeder, symbolsk eller metaforisk sammenholdt med brugen af de samme ord andre steder i GT og NT.
Om at forstå de forskellige fortolkninger
Ved de enkelte vers forklarer Kjær, hvordan teksten kan forstås og tolkes, samtidig med at der er mange fodnoter om, hvordan andre teologer fortolker. Desuden gennemgår Kjær de forskellige tekst-tolkninger, når de henviser til menigheden og Israel. Bemærk hans kommentarer til Johs. Åb. 16:15 om at have det rigtige perspektiv og være beredt (s. 252-253). I forbindelse med begrebet ”dom” skelner han mellem ”livets bog” og ”andre bøger” i forskellige tidsfaser.
Kjær uddyber forholdet mellem menigheden og Israel samt de troende og ikke-troende både fra ”alle folk” og fra det fysiske Israel. Der er klare henvisninger i fodnoter og en litteraturliste, så det er muligt selv at studere de forskellige fortolkninger. Der er også mange ekskurser, der dykker ned i relevante emner. Fodnoter og ekskurser er med lille skrift, så fat tålmodighed og evt. en lup.
”Fuldendelse” er en studiebog, der kan gøre læseren mere bevidst om indholdet og forløbet frem til Jesu genkomst og vinder ved, at man også selv læser Johannes’ Åbenbaring samt de bibelvers, der knytter an hertil. Selv bruger jeg 1931-Bibelen (især til krydshenvisninger) og biblehub.com (”Interlin”) til grundtekst oversættelse, mens Kjær bruger Den Frie Bibel.
Torben Kjær: Fuldendelse – En kommentar til Johannes Åbenbaring. 362 sider. 300 kr.
ProRex Forlag