Aarhus mindes de døde på byens største kirkegård

Siden Corona-pandemien er ’De Dødes Dag’ blevet en årlig begivenhed, der arrangeres af frivillige og ansatte fra alle kirker i Aarhus Kommune, fortæller sognepræst Hanne Jul Jakobsen.

Folkekirkerne i Aarhus hjælper hvert år borgerne til at mindes de døde med arrangementet De Dødes Dag, der falder på lørdagen før Allehelgens Søndag.

(Dermed foregår arrangementet efter Udfordringens deadline, selv om flere af læserne desværre først vil modtage avisen efter begivenheden.) I år deltager bandet Hymns from Nineveh, dirigent Mathias Hammer og borgmester Jakob Bundsgaard sammen med mange andre ved arrangementet den 2. november kl. 13-17.

Mellem Halloween og Alle Helgen

Arrangementet foregår altså midt imellem Halloween græskar og lystænding på Alle Helgens søndag. Folkekirkerne i Aarhus markerer De Dødes Dag med koncerter, fællessang, kirkegårdsvandringer, gudstjenester og foredrag. Dermed håber arrangørerne at styrke alle, der har mistet, ved at skabe et fællesskab på kirkegården.

”De Dødes Dag er en mulighed for at opleve kirkegården på en ny måde. Måske kommer man her en gang imellem alene for at besøge en grav, måske ikke. Denne dag er der liv, musik og mulighed for at være sammen med andre, og det giver oplevelsen af, at man ikke er alene om at have mistet og savne,” fortæller Hanne Jul Jakobsen, sognepræst ved Møllevang Kirke i Aarhus. Hun er initiativtager til De Dødes Dag, der finder sted for fjerde gang i år.

Mange tænder et lys for deres kære ved det særlige mindearrangement.

Liv og håb på kirkegården

”Mere end 1.000 mennesker møder hinanden på den stemningsfulde Aarhus Vestre Kirkegård. Her synger vi sammen, taler sammen, lytter til musik og hinanden og går vandringer på kirkegården. Paradoksalt nok opleves det sådan, at der er masser af liv og håb på kirkegården,” fortæller Hanne Jul Jakobsen.

Biskop byder velkommen

Det hele starter fra kl. 13.00, hvor biskop Henrik Wigh-Poulsen byder velkommen til De Dødes Dag. I løbet af dagen kan der købes kaffe, lidt sødt og en lun bolle, og der er forskellige kreative værksteder, hvor man bl.a. kan lave sine egne engle og hænge hjerter på et mindetræ. Der er også særlige værksteder for børn med forskellige aktiviteter.

Borgmesteren taler

Også borgmester Jacob Bundsgaard vil igen i år tale på De Dødes Dag – en af hans sidste officielle opgaver som borgmester: ”Det er en uomgængelig del af menneskelivet, at vi undervejs må tage afsked med nogle af vores kære. Derfor er det også en fin tradition, når Folkekirken i Aarhus igen i år arrangerer De Dødes Dag på Venstre Kirkegård og skaber rum for at mindes,” siger borgmesteren, der har været med alle de gange, der har været De Dødes Dage.

”På De Dødes Dag får vi hjælp til at håndtere den smerte, sorg og det savn, der er forbundet med at have sagt farvel, men vi får også mulighed for at smile og varmes over den glæde, som dem, vi mistede, bragte os og måske vigtigst af alt: så vi kan vide, at vi ikke er alene med vores følelser, og at der altid er et fællesskab, vi kan støtte os til,” siger Jacob Bundsgaard.
Han taler på den store scene lørdag den 2. november kl. 15.15 på Udendørsscenen.

Jazzkoncert m.m.

Programmet byder derudover på koncert med den amerikanske jazz sangerinde Indra, forestilling med skuespiller Sonja Oppenhagen og Aarhus Kammerorkester, fællessang med Mathias Hammer, koncert med Hymns from Nineveh, mindemesse med den Danske Salmeduo og en række kirkegårdsvandringer og mindegudstjenester med byens præster.

Corona-initiativ

Sognepræst Hanne Jul Jakobsen tog initiativet til De Dødes Dag under Corona-pandemien, hvor man måtte samles udendørs for at mindes de kære, man havde mistet. Siden er det blevet en begivenhed, der arrangeres af frivillige og ansatte fra alle kirker i Aarhus Kommune. ”Når vi er sammen, synger sammen og mindes dem, vi hver især savner, så kan det skabe nye sammenhænge og håb. Derfor inviterer vi til De Dødes Dag,” siger Hanne Jul Jakobsen.