Nobelprisvinder fra Congo kæmper for kvindelige ofre for den grønne omstilling
Den kristne læge dr. Denis Mukwege håber at kunne styrke norske fredsbestræbelser. Men den grønne omstilling fremmer vold mod kvindelige minearbejdere, fordi mineralet coltan, som bruges i mobiltelefoner, hentes fra miner kontrolleret af væbnede grupper.
![](https://udfordringen.dk/wp-content/uploads/2025/02/s11_kpk.jpg)
”Et par gange har jeg opereret små børn, og jeg blev så ked af det, at jeg smed smartphonen væk. Tre dage senere bliver min kone chikaneret af folk, der vil have fat i mig. Vi slipper ikke for teknologien, så vi skal tænke på en ny måde, uden konfliktmineraler.”
Det fortæller den kendte kirurg Denis Mukwege fra Den Demokratiske Republik Congo, som i 2018 modtog Nobels Fredspris for sit arbejde med operation af voldtægtsofre i sit krigshærgede hjemland. Forrige torsdag talte han i Grønland Kirke i Oslo, da den hjælpeorganisationen LM Norway blev lanceret, skriver Kristelig Pressekontor (KPK).
Et stykke af Congo
Om den paradoksale sammenhæng mellem mobiltelefoner, grøn omstilling og teknologiske fremskridt på den ene side og konflikter og vold mod kvinder i Congo på den anden, siger han til KPK:
”Alle med en smartphone eller laptop ejer en lillebitte del af Congo.” Han tilføjede dog i denne sammenhæng, at han ikke ønsker en verden uden teknologi – selvom det kunne være fristende. Dr. Denis Mukengere Mukwege er gynækolog og grundlægger af Panzi hospitalet i Bukavu i det østlige DR Congo. Her har han opereret tusindvis af kvinder, der er blevet massevoldtaget af rebel-soldater siden Den Anden Congo-krig, som startede i 1998. I 2018 modtog Denis Mukwege sammen med Nadia Murad Nobels fredspris for ”deres indsats i at bekæmpe og ende brug af seksuel vold og voldtægt som våben i krig og væbnede konflikter”.
Selvom Den Anden Congo-krig officielt sluttede i 2003, er der stadig mange voldelige konflikter i Congo, og mange af dem er relateret til landets såkaldte konfliktmineraler: Guld, sølv og coltan.
Konfliktmineraler
DR Congo har værdifulde mineraler som guld, tin og coltan. Coltan bruges til elektronik til mobiltelefoner, beepere og computere samt flymotorer, kirurgisk apparatur og i den kemiske forarbejdningsindustri.
”Nogle af disse mineraler kommer fra miner kontrolleret af væbnede grupper. Kvinder er den primære arbejdsstyrke og de primære omsorgspersoner. Gennem voldtægt udøver de væbnede grupper kontrol over dem, mens de ødelægger deres kroppe og forsøger at berøve dem deres menneskelighed,” skrev Dr. Denis Mukwege i forordet til Digging for Transparency, en rapport fra 2015, som blev udgivet af Global Witness og Amnesty International.
Dr. Mukwege ved fra sit hospital, hvad han taler om. Og nogle af disse ofre for brutal seksuel vold, der har resulteret i et ødelagt underliv, er endda små børn.
Tilknytning til Norden
Fredsprisvinderen har en særlig tilknytning til Norden, som begyndte, da han var fem dage gammel. Dengang var han nemlig døden nær på grund af en infektion, men den svenske jordemoder Majken Bergman reddede hans liv, skriver KPK. Som ung bad den nu 69-årige præstesøn for de syge, der ikke blev raske, og da han besluttede sig for at blive læge, var det svenske fonde, der finansierede hans uddannelse. I 1999 var svenske pinsemissionærer også involveret i etableringen af Panzi-hospitalet, hvor han arbejder.
Vi slipper ikke for teknologien,
så vi skal tænke på en ny måde,
uden konfliktmineraler.
Hospitalet skulle oprindeligt være et center for gravide og fødende kvinder, men den første patient, der ankom, havde maveskader efter en brutal krigsvoldtægt. Modvilligt blev Mukwege og hans team derfor eksperter i, hvad de kalder ”et af medicinens værste specialer”, behandling af konfliktrelateret seksuel vold og gynækologiske skader. Siden har han også engageret sig politisk, og for halvandet år siden stillede han op som kandidat til præsidentvalget i sit hjemland, dog uden at nå til tops.
Norsk lægemission
Mukwege har netop været i Sverige, hvor han deltog i fejringen af, at den svenske organisation Läkarmissionen (LM) nu etablerer en norsk afdeling kaldet LM Norway. Han vil gerne være med til at rekruttere støtte til organisationens arbejde. LM Norway bliver en forlængelse af den svenske lægemission, som efter stiftelsen i 1958 er blevet en international aktør inden for forebyggende sundhedsforanstaltninger og bistand.
Den norske afdeling udspringer af det, der oprindeligt hed Christian Relief Network, grundlagt af nordmanden Bent Rønsen i 1993. Under det senere navn Join Good Forces har organisationen i over et årti arbejdet på at opbygge sundhedsvæsenet i DR Congo. Listen over, hvad fonden har opnået, er lang og omfatter blandt andet genopbygning af 90 sundhedsklinikker i svært tilgængelige områder, udvidelse af et hospital i Goma og distribution af overskydende medicinsk udstyr fra Norge.
Derudover skal der bygges en fistelafdeling (hvor man behandler kvinder med skader efter seksuel vold eller svære fødsler, red.) med 100 senge og operationsstuer samt udstyr til Panzi Hospital i Bukavu. Byerne ligger på hver sin side af Kivu-søen i den østlige del af landet. ”Alt arbejdet i Congo er overskygget af en glemt konflikt, der har brug for meget mere mobilisering, engagement og støtte,” udtaler generalsekretær Josephine Sundqvist fra Läkarmissionen til Kristelig Pressekontor.
Særlig fokus på kvinder
Läkarmissionen har 400 ansatte i over 25 lande og driver langsigtet bistand og humanitært arbejde verden over. Fokus er mest på fødevaresikkerhed, sundhed, uddannelse og vandforsyning. Men i starten vil LM Norway dog især fokusere på situationen i DR Congo. ”Væbnede grupper og militser bruger seksuel vold som et strategisk våben til at terrorisere lokalsamfund, svække den sociale struktur og tvinge folk væk fra ressourcerige områder. Kvinder er ofte rygraden i lokalsamfundene, og de er særligt hårdt ramt,” hedder det i en pressemeddelelse fra LM Norway.
Vil mobilisere flygtninge til fredsarbejde
Volden har alvorlige og langvarige konsekvenser for familier og lokalsamfund, og LM Norway vil arbejde for at fremme fred i DR Congo og andre krigsramte områder. Det vil ske gennem fundraising, men også projekter som Peace Choirs og Peace Talks. Anne Marken Gihlemoen bliver LM Norways daglige leder. Hun har været missionær for Missionsforeningen i Kenya og Tanzania og har en solid baggrund inden for fundraising og markedsføring. Med sig har hun Leif Ingvald Skaug, der er en af Norges bedste kordirigenter og inspiratorer med en lang karriere i medie- og bistandsbranchen.
Anne Marken Gihlemoen har høje ambitioner:
”Vi drømmer om at mobilisere mennesker, der er flygtet fra deres hjemlande til Norge, og som har tætte bånd til krigshærgede områder, hvor LM arbejder, såsom Congo. Jeg tror fuldt og fast på, at vi gennem relationsopbygning, engagement, kreativitet og innovation vil kunne bidrage til en bedre fremtid for dem, der bor i områder med høj konflikt,” siger hun. Generalsekretær Sundqvist mener, at LM Norway kan finde en anden niche end de øvrige missions- og hjælpeorganisationer.
”Mange norske hjælpeorganisationer har traditionelt været enten humanitære organisationer eller mere samfundsorienterede vækkelsesorganisationer som Missions Sambandet,” påpeger Sundqvist. Hun mener, at svenske aktører i højere grad har samarbejdet på tværs af sektorer, der samler erhvervsliv, kirker, civilsamfund og grupper, som ellers ikke ville være naturlige samarbejdspartnere.
Hun fortæller, at Denis Mukwege håber at kunne bidrage til en fredsbevægelse i Norge baseret på landets fredstraditioner. ”Han ville besøge Norge, som uddeler Nobels Fredspris, og som har tradition for at være neutral i globale konflikter. Og han vil gerne nå ind i civilsamfundet og ind i kirkerne for at mobilisere til en fredsbevægelse sammen med os,” forklarer Sundqvist ifølge KPK.
LM Norway & Denis Mukwege
Fredsprisvinderen Denis Mukwege har siden fødslen haft et nært forhold til den svenske lægemission, som nu etablerer en norsk afdeling ved at fusionere med Join Good Forces. Navnet på den nye organisation er LM Norway. Join Good Forces startede som Christian Relief Network i 1993, grundlagt af Bent Rønsen, der var tilknyttet Oslo Kristne Senter. Organisationen udførte tidligt arbejde på Balkan, i DR Congo og i Rwanda.
Til sidst støttede de børnehjem og sundhedscentre i Congo, arbejdede med flygtninge og demobilisering og reintegration af guerillagrupper og børnesoldater. De støttede også Dr. Mukweges arbejde for kvindelige ofre for krigsvoldtægter ud fra Panzi Hospital. De har også arbejdet tæt sammen med Mama Jeanne og Mama Jeannette, som har ledet feltarbejdet for at hjælpe kvinder, der var ofre for krigsvoldtægter i DR Congo, og i 2015 blev de nomineret til Nobels Fredspris sammen med Denis Mukwege.
I 2000’erne var Christian Relief Network involveret i forskellige hospitalsprojekter i Afrika og blandt andet nødhjælpsarbejde blandt 126.000 internt fordrevne og sundhedsarbejde i Congo.
Kirurgen Denis Mukwege er grundlægger af hospitalet Panzi i Bukavu i det østlige DR Congo. Sammen med Nadia Murad modtog han Nobels Fredspris i 2018 for sin kamp mod seksualiseret vold brugt som våben i krig og væbnede konflikter og regnes for verdens førende ekspert i brugen af sådanne overgreb.
85.000 kvinder har modtaget behandling efter voldtægt eller fødselsrelaterede komplikationer på hans hospital. I 2024 blev han tildelt en æresdoktor ved Universitetet i Sydøst-Norge.
KPK