IPSICC

Hvad betyder andre religiøse traditioner og livssyn for vores egen trosforståelse?

Vi ynder at sige, at Danmark er et kristent land uden egentlig helt at vide, hvad der menes med det. I hvert fald møder man mange kristne ritualer, traditioner, talemåder og holdninger, der fylder i samfundet.

Det er tydeligt ved højtiderne, at der er stor forskel på påskefejring i kirken og i Netto. Vi fejrer Jesu opstandelse, men pludselig er det også blevet tiden, hvor vi fejrer foråret og leder efter de påskeæg, som påskeharen har leveret. Også andre religioner bliver tilsat vores kulturelle suppegryde, og pludselig skal kirken tage stilling til, hvor langt man kan strække sig uden at miste sin identitet og berettigelse.

Forlaget Eksistensen og Folkekirke & Religionsmøde har samarbejdet om bogen ’En verden til forskel’. Målet er at bidrage med refleksioner over og perspektiver på folkekirkens forhold til de anderledes troende. I redaktionen står Ane Kirstine Brandt og Sigrid la Cour Sonne, der har bedt en række forskere om at formulere religionsteologiske overvejelser ind i en dansk folkekirkelig sammenhæng. Det lyder måske lidt højtravende for lægfolk, så vi får forklaret, at religionsteologiens opgave er at reflektere over, hvad tilstedeværelsen af andre religiøse traditioner og livssyn betyder for forståelsen af den religion, man selv identificerer sig med.

Bogens afsender er altså et folkekirkeligt organ, og modtageren er i første omgang folkekirkens ansatte, frivillige og brugere. Alle kan dog sagtens læse med, for udfordringen kender alle troende i Danmark formentlig. På omslaget kan man se Jesus i samtale med Nikodemus. Illustrationen bruges i bogen til at forklare, hvordan religionsmøder kan være både gode og dårlige. Selve beretningen fra Det Nye Testamente er jo dejlig og demonstrerer et godt og respektfuldt møde med fordomsfrie meningsudvekslinger.

Jesu eksempel er forbilledligt – og hvordan lærer vi af ham uden bare at kopiere den kulturelle kontekst, vi står i? Dette spørgsmål vil bogen give os et teologisk input på. Bogens kapitler har alle forskelligt fokus og indledes med en case. Det kan være en invitation til en julegudstjeneste eller en beretning om en Hare-Krishna fan, der gerne vil til nadver. Den lavpraktiske og håndgribelige sag bliver derefter analyseret og vurderet ud fra et teologisk synspunkt.

Der er tilstræbt en vis form for praktik, sund fornuft og nuancering af casen. I besvarelsen gåes der grundigt til værks med mange referencer til forskere, statistikker og ikke mindst teologer. Grundigheden og den akademiske tilgang er både bogens styrke og svaghed. Det er absolut en styrke ved bogen, at den er gennemarbejdet, nuanceret, analyserende og seriøs. Alle sagerne er også relevante at standse op ved og belyse grundigt.

Fx er vores danske jul meningsfuld for os, men hvad gør det ved os som kirke, at jul er blevet så hyggelig, folkelig, ikke-religiøs, kommerciel og fyldt med nisser, julebukke og julebryg? Den danske variant af julen giver god mening for os – fordi vi selv står midt i den. Derfor er det spændende med et mere overordnet teologisk blik på fx den årlige juleafslutning i kirken. Bogen kræver af sine læsere, at de er koncentrerede og interesserede.

Lix-tallet er højt, og bidragsyderne til bogen har adskillige akademiske udmærkelser. For et forholdsvis almindeligt menneske som mig kan den grundige teologiske analyse dog godt blive en tand for teoretisk. Det er svært at se, hvordan jeg kan anvende al den viden i min egen daglige kristne praksis i menigheden 1:1. Bogen holder, hvad den lover, når den tilbyder refleksion og teologi. Der er ikke meget fokus på hands-on pragmatiske løsningsforslag, og vi er langt fra Mads og Monopolet for kirker.

Bogen leder også læseren videre, hvis man ikke kan få nok af religionsmøder, for hjemmesiden religionsmoede.dk giver endnu mere vejledning til at kvalificere mødet med folk fra andre trossamfund. Kildelisten er grundig, og som bilag kan man studere det teologisk basispapir, der lægger grunden for Folkekirke & Religionsmøde.

En verden til forskel – religionsmøder og religionsteologi i et mangfoldigt samfund
Af Ane Kirstine Brandt og Sigurd la Cour Sonne
305 sider. 299,95 kr.
Udgivet af forlaget Eksistensen og Folkekirke & Religionsmøde