IPSICC

Ateister er i mindretal og 250 mio. vil lære mere om Bibelen

I ikke-kristne samfund ønsker 11 % at lære mere om Bibelen. Men i de vestlige lande er det under halvdelen af de kristne, som læser i Bibelen hver uge.

”I fem af de syv globale kontekster, vi undersøgte, anser størstedelen af ​​mennesker stadig religion for at være en vigtig del af deres dagligdag,” fortæller Richard Powney, projektleder for Patmos-initiativet. Foto: British and Foreign Bible Society

En ny Gallup-undersøgelse af folks holdninger til tro, livssyn og Gud har overrasket forskerne. Undersøgelsen indikerer nemlig, at Gud er en realitet for de fleste mennesker verden over, skriver Christian Today.

Over en periode på tre år blev 90.000 mennesker i 85 lande udspurgt i dybden om deres syn på Bibelen og troen. Resultatet fremgår af Pat­mos World Bible At­ti­tu­des Survey, en undersøgelse, Gallup udførte på vegne af de to bibelselskaber, British and Foreign Bible Society (BFBS) og United Bible Societies (UBS).

Syv missions-klynger

The Patmos Initiative opdeler verden i syv ”klynger” eller missionskontekster, hvor Klynge 5 er de sekulære vestlige lande. Men selv i denne klynge tror 62 % på Gud. I alle klyngerne tror flertallet af befolkningen på Gud eller ”en højere magt”.

”Patmos-initiativet”, som forskningen kaldes, opdeler verden i syv ”klynger” eller missionskontekster. Klynge 1 omfatter blandt andet Sahel-regionen og Pakistan og defineres som ”en muslimsk majoritetskontekst med økonomiske barrierer for bibelengagement og et kristent mindretal med få ressourcer”. I modsætning hertil omfatter Klynge 2 lande i det centrale Østeuropa, der har ”et faldende kristent flertal med lav religiøs betydning og et voksende sekulært mindretal”.

Storbritannien hører til blandt landene i Klynge 5. Det er sekulære vestlige samfund, men selv her tror 62 % på Gud. Undersøgelsen viste også, at i fem ud af de syv klynger sagde de fleste, at religion er vigtig i deres dagligdag. Et flertal af mennesker i alle klyngerne tror på Gud eller ”en højere magt”.

Flertal i Asien kender ikke til Bibelen

Forskningen viser også, at kendskabet til Bibelen og kristendommen i dele af verden fortsat er svimlende lavt. I nogle dele af Asien, især Sydøstasien og Indien, ved så mange som tre fjerdedele af befolkningen ingenting om Bibelen. Over halvdelen af ​​befolkningen disse steder ved ikke engang, at Bibelen eksisterer. I dele af Asien har over 56% af befolkningen aldrig hørt om Bibelen. Det fremgår også af undersøgelsen, at over en fjerdedel af verdens kristne befolkning stadig ikke ejer en bibel på et sprog, de kan forstå.

Mange ønsker bibler

Samtidig viste undersøgelsen bred opbakning til, at børn lærer bibelhistorier, hvor over to tredjedele (70 %) af alle respondenter globalt var enige om, at dette var en god ting. Også en ud af ti ikke-kristne (11 %) var interesseret i at lære mere om Bibelen – svarende til omkring 250 millioner mennesker.

Få bibellæsere i Vesten

Bibelbrugen blandt kristne viste sig at være højest de steder, hvor kristne er i mindretal, for eksempel i lande med muslimsk flertal, og lavest i det sekulære Vesten. Chokerende nok ser næsten en tredjedel af kristne verden over ikke Bibelen som relevant for dem personligt, selvom dette igen er mest udbredt i Vesten. Mindre end halvdelen (42 %) af alle kristne respondenter sagde, at de bruger Bibelen ugentligt.

Richard Powney, projektleder for Patmos-initiativet, sagde: ”Dataene udfordrer mange fremherskende fortællinger om religionens tilbagegang globalt … I fem af de syv globale kontekster, vi undersøgte, anser størstedelen af ​​mennesker stadig religion for at være en vigtig del af deres dagligdag.” Dirk Gevers, generalsekretær for United Bible Societies, udtalte: ”Resultaterne fra Patmos-initiativet giver det hidtil mest præcise og omfattende billede af, hvordan folk virkelig bruger Skriften. De repræsenterer både en kilde til opmuntring og en opfordring til handling for kristne over hele verden.”

”Vores håb er, at Patmos-initiativet vil inspirere til en fornyet og udbredt forpligtelse til at fremme både tilgængeligheden af ​​Bibelen og et meningsfuldt engagement.”


Patmos-Inititativet

Et forum for mennesker, der ønsker at mobilisere en global bibelbevægelse, så mennesker over hele verden kan få del i alt det, Bibelen har at tilbyde. Navnet refererer til de syv bibelske breve, som blev skrevet på øen Patmos til mennesker i syv forskellige sammenhænge.