IPSICC

Norsk podcastprojekt får pavelig støtte til at lære præster at tale om krop og sex

Den norske podcastserie om ”kroppens teologi” produceres af organisationen Faith & Media. Mange samtaler om seksualitet i de teologiske debatter stopper uden at blive relevante for livet i menigheden, siger pastor Eirik Austeng. Det vil han nu medvirke til at ændre. Foto: Benjamin Høyland

Mange samtaler om seksualitet ender i teologiske debatter uden at blive relevante for livet i menigheden, siger pastor Eirik Austeng. Det vil han gerne være med til at afhjælpe ved at tale om krop og sex med pavelig hjælp.

Det norske podcastprojekt om kroppens teologi har modtaget opstartsstøtte fra Vatikanet og vil bidrage til en “mere konkret og relevant” samtale om krop, identitet og sex i norske kirker. De norske podcasts med den engelske titel Theology of the Body drives af organisationen Faith & Media. “Denne ressource vil bidrage til at gøre samtalen mere konkret og relevant,” siger Eirik Austeng, som er præst i Hamar Frikirke og en central person i projektet.

Nu lancerer Austeng en række optagede foredrag, han har holdt om dette emne, foruden en podcastpakke. Samlet set er materialet beregnet til at hjælpe præster og ledere, der kæmper med at tale om krop og seksualitet på en positiv måde.

Efterspurgt

Sådanne kristne ledere er der en del af, mener Austengs samarbejdspartner, Alexis Lundh. Han leder projektet HeltFri, som hører under organisationen Tro & Mediers paraply, og som “formidler en bedre historie om seksualitet, identitet og krop”. ”I mit arbejde møder jeg mennesker, der efterspørger hjælpemidler og en adgang til dette felt, og gennem Kroppens Teologi ønsker vi at udruste mennesker, der ønsker at arbejde med dette i deres kontekst,” fortæller Lundh til Kristelig Pressekontor.

Materialet er frit tilgængeligt for alle, der ønsker at bruge det, og Lundh opfordrer til aktiv og fuldt lovlig “sniffing”. “Præster og andre kristne ledere kan bare tage det og bruge løs af det,” siger Lundh, som er begejstret for, om mange følger opfordringen. Materialet er designet til brug i både små og store menigheder.

Ønsker mindre kulturkrig

Folk efterspørger hjælpemidler og en indgang til at snakke om krop og sex, og vi ønsker, at ’Kroppens Teologi’ skal udruste dem, som vil arbejde med dette i deres sammenhænge, siger Alexis Lundh fra HeltFri. Foto: Stein Gudvangen, KPK

Projektet opstod efter, at Austeng blev kontaktet af Lundh, men Lundh insisterer på, at det er Austeng, der er ophavsmand til foredragsserien og den nye podcast. ”Jeg har undervist om dette i forskellige sammenhænge, ​​og Tro & Medier spurgte mig, om jeg ville deltage i et teologisk arbejde omkring temaet. Mit engagement stammer fra, at jeg mener, det er nødvendigt for kirken i Norge at arbejde med dette,” fortæller Austeng til KPK.

Han mener, at alt for mange kristne sidder fast i kirkepolitik og kulturkrig og bør se at komme videre derfra. Dette gælder også for dem, der tilhører konservative trosretninger, siger Austeng, der placerer sig præcis der – men uden at nøjes med det. ”Gennem lydoptagelserne og podcasten har vi gode muligheder for at pege på nogle centrale elementer i kirkens historie og praksis, som også kan være nyttige for dem, der allerede har et klassisk syn på seksualitet og samliv,” siger Austeng.

Han er bange for, at konflikten om samliv i flere frikirkelige trossamfund har forhindret mange i at fordybe sig i teologien, og at dette har stået i vejen for gode samtaler om samliv og køn.
“Vi har brug for forvaltning af vores teologi. Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi praktiserer den godt,” siger han.

Pavelig bistand

Lundhs samarbejde med Austeng er forholdsvis nyt. De mødtes første gang for tre år siden, og ideen om et samarbejde dukkede gradvist op. Nu er de blevet makkerpar i podcastuniverset, hvor Austeng taler mest, mens Lundh interviewer. ”Eirik har længe talt om krop og sex i forskellige sammenhænge, ​​og da vi mødtes på en temadag, berørte vi dette med kroppens teologi,” siger Lundh. Han siger, at konceptet om kroppens teologi stammer fra den nu afdøde pave Johannes Paul II.

”Han har skrevet en murstens-bog med denne titel. Han bruger et velkendt sprog og er en stor autoritet inden for det felt, vi arbejder med. Blandt andet skriver han om, at vi er bærere af en krop, og at dette har en dybere betydning. Vi tager fat på dette og siger, at evangeliet er en god nyhed for alle,” siger Lundh.

Flere og flere singler

Austeng mener, at mange samtaler om seksualitet stopper i de teologiske diskussioner uden at blive relevante for livet i menigheden.

– Du taler om at være konkret og relevant. Hvad mener du med det?

”Vi taler ikke kun om teologi, men også om de praktiske aspekter af den, såsom hvordan vi alle lever med en brudt seksualitet, og hvordan kirker specifikt kan imødekomme mennesker, der ikke passer ind i kernefamilieidealet, så de også føler sig inkluderede,” siger Austeng. Han mener, at mange konservative kirker har lang vej at gå, før de forvalter deres teologi godt, og påpeger, at næsten hver tredje voksen i USA er single – en virkelighed, der i stigende grad også vil præge kirker i Norge. Alligevel er fællesskabet ofte mest familieorienteret, hvilket kan medføre, at singler føler sig ekskluderede.

Kernefamilien som mål

”Jesus og Paulus levede som singler, men i dag kan det virke, som om man ikke rigtig hører til, før man er gift og har børn. Har vi gjort kernefamilien til målet for et meningsfuldt liv?” spørger han.

– Taler du om eksplicitte holdninger, eller er det noget underforstået?

”Det er nok ikke eksplicit, men kirkerne bygger deres menigheder op omkring ideen om, at man ikke er hel, før man er gift,” siger Austeng, der i taler og podcasts nævner den queer Oxford-teolog David Bennett, der lever i selvvalgt cølibat.

– Bennett stiller spørgsmålet om, hvorvidt kristne kirker i dag ville have fungeret som familie for Jesus og Paulus, der ikke var gift og ikke havde børn, siger Austeng.

Han har delt sine foredrag om kroppens teologi op i to hoveddele. Den første handler mest om teologi, den anden mest om dens praksis. “Hvordan skal vi se på vores egen og andres seksualitet?” er et af de spørgsmål, han stiller.

”Det handler om både selvbillede, menneskesyn, holdninger og hjertelag. I den anden podcastsamtale diskuterer vi venskab og familieliv i kirken, og jeg spørger, om vi har reduceret alle, der ikke har børn, til omsorgsobjekter? Spørgsmålet er, om vi som menigheder også vil være en familie for queer, singler og fraskilte,” slutter Austeng.