Johannes tænder lys for gadens folk

Som leder for Klippen på Vesterbro har Johannes Fuchs skabt et sted, hvor prostituerede, narkomaner og hjemløse kan få en pause fra det hårde liv på gaden.Johannes Fuchs er daglig leder for Klippen på Vesterbro i København – et kontaktcenter for prostituerede, narkomaner og hjemløse.

Johannes Fuchs

Siden Johannes Fuchs overtog Klippen i 1992, har han sammen med 30 frivillige medarbejdere været med til at kaste lys ind i mørket i et af Københavns mest betændte miljøer omkring Istedgade på Vesterbro i København.
Ud over en gratis kop kaffe og et måltid mad tilbyder Klippen et hvilested med nærvær og varme for prostituerede, misbrugere og hjemløse, som dagligt er indfanget i en kamp for overlevelse på gaden.
Klippens medarbejdere har kontakt med 60-70 personer om ugen. Enten på gaden, hvor medarbejderne laver opsøgende arbejde, eller når folk selv opsøger Klippen på adressen i Lille Colbjørnsensgade 9. Her kan de komme ind fra gaden og få en gratis kop kaffe, et måltid mad eller et par varme strømper.
Med sorte jakker og gul skrift, hvor der står Klippen – kirken på gaden – går medarbejderne også ud på gaden med kakao og sandwich til de piger, der sælger sig selv til prostitution. Det handler om at være synlig i gadebilledet, fortæller Johannes Fuchs:
– Vi kontakter dem og spørger, om de har brug for hjælp. Men det sker også, at de kommer til os på gaden, fordi de har brug for at snakke eller brug for hjælp. Vi deler også små visitkort ud, så de ved, hvor de kan finde os, fortæller han.

Fællessang bryder isolation

Klippens kontaktcenter er åbent mandag, onsdag og torsdag aften kl. 19-21.30. Der er som regel seks til syv medarbejdere på arbejde på en aften.
– Vi hygger om dem og tilbyder dem kaffe og te og gratis mad. Senere på aftenen kl. 20.30 holder vi en lille gudstjeneste, hvor vi også synger sammen. Det er vores erfaring, at det er godt at synge sammen, fordi det bryder den isolation, som de lever i til hverdag. På gaden er de som regel alene med deres problemer. Vi holder selvfølgelig også en gudstjeneste, fordi vi er kristne og gerne vil dele den frihed med dem, som evangeliet giver.
Når det handler om narkomaner, så prøver vi at motivere dem til døgnbehandling. Vi møder desværre mange unge stofmisbrugere i alderen mellem 25-35 år, fortæller Johannes.
At skabe gode relationer ser Klippen som noget af det vigtigste, de kan tilbyde.
– Varm suppe kan de få mange steder, men de har brug for gode og sunde relationer.
Forleden aften kom en ung mand forbi og fik mad. Han var hjemløs og skæv af narkotika. Efter halvanden time, hvor han havde fået varm kaffe og mad og hygget med os, rejste han sig for at finde et sted, hvor han skulle sove i sin sovepose om natten. I døren på vej ud, sagde han ”tak for en fantastisk aften. Det har været den bedste siden 2001”. Jeg spurgte ham: Hvad skete der da i 2001? hvortil han svarede ”Det kan jeg ikke huske, men den her aften har været rigtig god”. Det er en succes for os. Så har vi givet folk det, vi gerne vil, nemlig en glad aften. Mange gange har folk haft en rigtig skod dag. Vi ser det som vores opgave at gøre de sidste to timer på dagen gode, fortæller han.
Hvad kan vi andre gøre for at hjælpe?
– Støt de frivillige organisationer, som arbejder med socialt udstødte i Danmark – både økonomisk og politisk. Der ville mangle noget, hvis ikke vores 30 frivillige var der, hvis ikke Kirkens Korshær eller Frelsens Hær var der.

Julehygge

Også i juletiden sørger Klippen for at være tilstede, bl.a. med varme æbleskiver. Og den sidste aften før jul holdes en julefest, hvor gadens folk får serveret flæstesteg og rødkål, fortæller Fuchs.
– Sidste år købte vi en flæskesteg på 6,3 kg, kartofler og rødkål og sovs i lange baner. Alt blev spist. Til vore muslimske venner havde vi købt kyllingefiletter. Det vakte glæde, at vi på den måde imødekom også dem med en anden tro end vores. I år glæder vi os over, at musikeren Mads Granum og sangerinden Sabina Mathew har sagt ja til at sørge for underholdningen.
Schwartz