Ny lukkelov afskaffer søndage som fridage
1. oktober bliver lukkeloven afskaffet. Det rammer bl.a. butikspersonale og de små handlende.
Men det er også et skridt væk fra det kristne samfund, hvor familien har tid og hvile sammen.Fra oktober i år afskaffes lukkeloven helt til fordel for en såkaldt helligdagslovgivning. Den betyder kort sagt, at alle butikker kan holde døgnåbent året rundt, med undtagelse af helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag.
I 2007 anbefalede Familie- og Arbejdslivskommissionen ellers, at der blev skabt bedre betingelser for, at familie- og arbejdsliv kunne fungere sammen.
Men Familiekommissionens anbefalinger blev ikke fulgt. Tværtimod.
Den daværende VK-regering vedtog den 20. maj 2010 at afskaffe lukkeloven, der ellers sikrede, at butikkerne ikke kunne holde åbent på alle tidspunkter.
Udover Venstre og Konservative stemte også de Radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for afskaffelsen.
På venstrefløjen stemte man dengang imod, men idag er det åbenbart kun fagbevægelsen HK, der aktivt går imod afskaffelsen.
– Det giver ingen mening at afskaffe lukkeloven, hvis det ikke samtidig kombineres med udvidede åbningstider i vuggestuer og børnehaver og bedre kollektiv trafik, har formanden for de butiksansatte i HK Handel, Jørgen Hoppe udtalt.
– Hvis politikerne ændrer på den grundlæggende idé om, at søndagen fungerer som samfundets fælles batteri, hvor vi drosler ned og fylder ny energi på, bliver vi nødt til at kræve, at det må gælde for alle.
Kristendemokraterne advarer imod de negative konsekvenser for familielivet.
– Børn tilbringer i dag mellem syv og otte timer dagligt i institutioner, og det tal må forventes at stige fremover, siger Stig Grenov fra KD.
– Den jødisk-kristne kulturtradition om at holde fri en dag om ugen bunder ikke i en religiøs regelbundethed, men i at få tid til at være menneske, siger han.
– Prisen for en liberaliseret åbningstid betales samtidig af nærmiljøet.
Den selvstændige erhvervsdrivende kan ikke holde åbent fra 10 til 24 hver dag. Når den sidste tøj- og dagligvarebutik i landsbyen derfor er bukket under for den ulige konkurrence, må forbrugerne købe de samme varer til de samme priser og den samme service i mega-storcentre. Det giver ingen vækst, men flytter kun omsætning fra de små til de store erhvervsdrivende.
Henri.