Kristne i fare i flygtningelejr
Kronprinsesse Mary måtte evakueres fra flygtningelejren Zaatari i Jordan, og syriske kristne – især piger og kvinder – er ikke i sikkerhed der, fortæller Bibelselskabet.
Der er både vold, sygdomme, slanger og rotter i FN-flygtningelejr Zaatari, siger Bibelselselskabets internationale chef, Synne Garff, der ligesom kronprinsesse Mary netop har besøgt lejren i Jordan.
Nogle dage ankommer flere tusinde flygtninge til Zaatari-lejren i Jordan, ca. otte km fra den syriske grænse. Landet har godt seks millioner indbyggere, men det anslås, at der nu er kommet en halv million flygtninge over grænsen.
Vold i FN-lejren
I Zaatari-lejren, hvor der bor langt over 100.000 mennesker, findes der taxaer, hospitaler, restauranter og 3.000 butikker.
– Der foregår en enorm vold her, fortæller FN-lejrens chef Killian Kleinschmidt, og tilføjer, at der foregår både voldtægter og mord blandt flygtningene.
Også kronprinsesse Mary oplevede volden i lejren. Hun måtte evakueres fra lejren på grund af vrede demonstranter.
Jordan opfattes generelt som et forholdsvis sikkert sted for kristne, og der findes flere kristne kirker i landet. Alligevel ender mange kristne flygtninge med at at flygte fra Zaatari-lejren af frygt for overgreb.
Kristne undgår FN-lejr
Synne Garff fra Bibelselskabet fortæller om de farer, der er forbundet med Zaatari-lejren:
– I FN-lejren Zaatari trues familierne af mafiaen, tvangsægteskaber, voldtægter, prostitution, sygdom, slanger og rotter. Jeg besøgte den skræmmende lejr, som folk flygter fra, og som de kristne ikke engang tør at komme i af frygt for overfald. Som en far fortalte mig:
”Min familie kan slet ikke bo i Zaatari. Det er alt for farligt. Folk ville lynhurtigt finde ud af, at vi er kristne, og så ville min kone og mine piger være i risiko for overgreb.”
Afhængige af nødhjælp
Enlige mødre er særlig udsatte. De fleste har ikke mulighed for at arbejde og er helt afhængige af nødhjælp. Synne Garff fortæller om en af dem:
– Jeg talte med en enlig mor til fire, der havde været en måned i Zaatari-lejren. Sønnen havde fået en af de sygdomme, som florerer:
”Han lå med høj feber en måned og tabte 7 kilo. Nogle venlige mennesker hjalp os ud af lejren. Jeg kender dem ikke engang.”
Jordan er presset
– Mange mennesker i Jordan er plaget af krigstraumer, og nu må de oven i købet kæmpe for at overleve. Derfor er det så vigtigt, at Kronprinsessen tog til Jordan.
– Der er brug for at få sat fokus på situationen, der er ved at udvikle sig til en humanitær katastrofe for de syriske flygtninge, fortæller Synne Garff.
Mens FN vurderer, at der er godt en halv million syriske flygtninge i Jordan, taler man lokalt om det dobbelte antal. For ingen har tal på alle de illegale flygtninge uden for lejrene.
Hundredetusindvis af syriske flygtninge lever under kummerlige forhold, og mange børn går ikke i skole. De ville gerne rejse til Europa, men har ikke råd til det.
Hjælp uden for lejren
I kirkerne kommer såvel kristne som muslimer, fordi de har hørt, at her deles mad ud. Mange flygtninge får gennem kirkernes arbejde hjælp til at bearbejde bl.a. krigstraumer.
Men Det Jordanske Bibelselskab hjælper også de syriske flygtninge uden for lejrene.
Situationen er desperat. Derfor vil Bibelselskabet samle ind både til de akutte behov nu og dem, der kommer til vinter. Her gør Det Jordanske Bibelselskab et stort arbejde sammen med et netværk af frivillige.
Man kan give nødhjælpspakker til de syriske flygtninge. I disse pakker er der bl.a. mad, madrasser og tæpper, fortæller Det Danske Bibelselskab.
På Bibelselskabets hjemmeside kan man se Synne Garffs tv-reportage fra besøget i flygtningelejren Zaatari.