200 syriske flygtninge til Sommersted Efterskole
Den 11. august holdt Haderslev og Jammerbugt Kommuner informationsmøde i skolens hal.
Siden Sommersted Efterskole lukkede i 2012, har der været forskellige planer for stedet, som ejes af Nykredit. Foreløbig skal bygningerne være hjem for syriske flygtninge.
Sommersted Efterskole hørte under Indre Mission, og som sådan fungerede skolen i 61 år. Men i sommeren 2012 måtte man lukke på grund af faldende elevtal.
Der har været planer om at bruge bygningerne til bl.a. en skole for unge med særlige behov, og der var aktuelle planer om at starte en grundtvigsk efterskole. Men nu vil Udlændingestyrelsen etablere et midlertidigt asylcenter på skolen.
Center drives af Jammerbugt Kommune
Den nordjyske Jammerbugt Kommune er praktisk driftskommune for alle jyske asylcentre, skriver Lokalavisen Haderslev. Derfor er det også den nordjyske kommune, som ansætter personale, og kommunens medarbejder Ninna Svendsen deltog på informationsmødet den 11. august.
Hun blev bl.a. spurgt, hvorfor den lille by Sommersted skal modtage så mange flygtninge.
– Det er jo bygningerne, der afgør, hvor mange der kan bo et sted. I den lille by, hvor hovedcenteret ligger i Jammerbugt Kommune – Tranum hedder den – bor der 280 mennesker, og der er 360 flygtninge i centeret, og det fungerer fint, fortalte Ninna Svendsen og fortsatte: ”Rammerne her på skolen er fremragende! Der er ikke mange centre, som har sportshal og boldbaner. Det kan blive et meget flot center.”
Muslimer og kristne
Et af spørgsmålene, som høstede bifald fra salen, handlede om, hvorfor man ikke satser på at hjælpe de kristne, som forfølges i Mellemøsten.
– Det handler om at håndtere nogle mennesker på flugt, og vi hjælper dem som kommer – om de så er muslimer, kristne eller noget tredje, lød svaret fra Ninna Svendsen.
Hun fortalte, at der vil være en del yngre mænd, men også flere familier blandt de syriske flygtninge, der kommer til Sommersted.
Tidligere flygtningecenter
Bygningerne på Talind 1 i Sommersted blev i 1930 opført som tysk skole, men den lukkede i 1945. Først fra 1951 blev skolen en kristen efterskole.
Men i perioden mellem 1945 og 1947 blev bygningerne brugt som center for 128 tyske flygtninge, hvoraf halvdelen var børn. Skolen blev brugt som en gennemgangslejr, så kun de ældste blev boende, mens de yngre efterhånden blev flyttet til en større baraklejr ved Vojens, skriver Lokalavisen.
Bodil