En gåtur får alle noget ud af
Frisk luft, smil, en god snak og hjælpsomhed hører sammen for efterskoleelever på ræk-ud-linje.
15 elever går på Ræk ud-linjen på Sydvestjyllands Efterskole. På en linjedag gik eleverne tur med beboere fra plejecentret Solgården.
En del af linjefaget er Elsk Bramming, hvor eleverne en gang om ugen tager ud i byen, og hjælper mennesker med oprydning, praktiske ting og gåture.
Elsk Bramming er en del af Elsk Danmark. En gang årligt har bevægelsen en uge, som er navngivet Elsk Danmark Ugen. Men eleverne fra Bramming nøjes altså ikke kun med en uge.
To af eleverne, der valgte linjen i starten af skoleåret, er Daniel Sørensen og Anne Mette Bredtoft fra 10. årgang. De deltog sammen med linjens øvrige elever i forrige uges linjedage.
– Torsdag tog vi ned på plejecentret for at være sammen med de ældre. Vi var ude og gå en tur med dem. Vi hjalp dem i haven, siger Daniel.
Normalt bliver turene for plejehjemsbeboerene en kort tur rundt ved bygningerne på et kvarters tid. Der blev tid til væsenligt mere frisk luft, da eleverne gik tur med beboerne.
– Vi gik med dem i fem kvarter. De var så glade, og vi kunne mærke, at de nød det, siger Anne Mette.
Et af de øvrige projekter på linjedagene var at ordne have.
– De pårørende til en afdød mand havde spurgt, om vi havde mulighed for at ordne haven, for det havde de ikke selv mulighed for. Vi fik klippet græs og gjort rent i bedene.
Opmuntrende ord
Et af nøgleordene for Ræk-ud-linjen er opmuntringer. Her har eleverne lavet skilte med opmuntrende ord og delt guldkarameller ud.
– Det kan give mennesker en opmuntring, siger Anne Mette.
– Nogle spørger, hvorfor vi gør det her. Så kunne vi fortælle om linjen og skolen, siger Anne Mette.
– Målet er at vise venlighed og hjælpsomhed til byen, siger Anne Mette.
Eleverne har også delt kakao ud på stationerne i Esbjerg og Bramming.
– Det er fedt at se, hvor glade de bliver for en kop kakao en kold vinterdag, siger Daniel.
– De bliver glade, og det smitter, siger Anne Mette.
Eleverne kan mærke på deres tilgang til andre mennesker, at der er sket noget i løbet af skoleåret.
– Man lærer sig selv bedre at kende, siger Anne Mette.
En succes
– Målet er at vise venlighed, hjælpsomhed og imødekommenhed. Så vi har ringet rundt til foreninger og institutioner i Bramming og tilbudt vores hjælp – 30 elever i en time. Og det tog institutionerne gladeligt imod, konstaterer Torben Linden, der er lærer på Sydvestjyllands Efterskole.
Torben Linden betegner det første år med Ræk-Ud-linjen som en succes.
– Det er svært at opsætte mål for. Indtil videre har det været positivt, og vi har fået positive tilbagemeldinger, siger Torben Linden.
Efterskolen blev inspireret af Elsk Aalborg, hvor initiativtagerne var på skolen og holde oplæg forrige år.
– De inspirerede til gode gerninger, og sidste år havde vi et valgfag, der hed Elsk Bramming. I dette skoleår startede vi så Ræk-ud-linjen op, siger Torben LInden.
Ud over Elsk Bramming består indholdet på linjen af en rejse til Nepal og samarbejde med Kristeligt Forbund for Studerendes Ledertræingscenter, LTC, hvor undervisningen har særligt fokus på det at dele sit eget personlige vidnesbyrd, apologetik, og formidling af bibelsk stof til mennesker, der ikke har noget særligt kendskab til Bibelen.
Elsk Danmark er en bevægelse af kirker og kristne organisationer, der øver sig i at engagere mennesker til at elske den by de bor i gennem venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed.
Elsk Bramming er inspireret af Elsk Aarhus, Elsk Vejle og Elsk Aalborg.
Fra den 10. til 17. september 2016 er der Elsk Danmark-uge.