Oslos åndelige nød blev kortlagt før bedeuge
En kirkelig tænketank inspirerer til bøn for Oslos reelle behov med ny rapport.
’Bønn for Oslo’ ønsker i samarbejde med tænketanken Tankesmien Skaperkraft at udfordre både kristne ledere og forretningsfolk til at gøre Oslo til en bedre by. En ny rapport viser, hvor behovet er størst.
– Rapporten siger noget om, hvad der er byens sociale smerte, åndelige nød og kulturelle udfordringer, forklarer pastor Erik Andreassen, som er talsmand for Bønn for Oslo og pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem.
20 menigheder i bøn
Over 20 forskellige menigheder i Oslo mødtes til den årlige bedeuge d. 10.-14. januar. I år var der fokus både på byens åndelige, sociale og kulturelle situation.
Temaerne for bedeugen var inspireret af den nye rapport ”Oslo Monitor 1.0”, som Tankesmien Skaperkraft har udarbejdet.
Med rapporten håber Bønn for Oslo blandt andet at påvirke kristne ledere til at gøre hovedstaden til en bedre by at bo i.
Ensomhed, fattigdom og sort arbejde
Administrativ leder i tænketanken Skaperkraft, Ole Thomas Talset, oplyser, at de har arbejdet med rapporten i hele 2017.
– Vi håber, rapporten kan bidrage til, at kirken og kristne ledere vil være med til at skabe en positiv udvikling af Oslo by, siger han.
Rapporten kortlægger blandt andet, hvor mange der identificerer sig med den kristne tro, og hvor ofte de går i kirke. Der er også et overblik over sociale udfordringer som fx ensomhed og fattigdom samt kulturelle udfordringer som sort arbejde og elever, der dropper ud af skolen.
– Det, som måske overraskede mig mest, var dette med ensomhed. Undersøgelser viser, at hver 5. nordmand, også i Oslo, føler sig ensom. I tillæg viser tal, at der er omtrent 10.000 personer, som ikke har nogen nære fortrolige, fortæller Talset.
Han mener, at hovedstaden er en meget god by at bo i – men der er plads til forbedring.
Vil udfordre erhvervslivet
Skaperkraft har haft samtaler med repræsentanter for byrådet i Oslo og andre offentlige etater for at forstå situationen.
– Vi har lyst til at give en forståelse, specielt til kirkeledere og kristne næringsdrivende, om situationen i Oslo, og hvordan både kirken og kristne ledere konkret kan bidrage til at gøre byen endnu bedre at bo i, siger Talset.
Også Erik Andreassen vil udfordre erhvervslederne til at blive mere generøse.
– Erhvervslivet giver faktisk meget lidt til frivilligt socialt og religiøst arbejde. Vi vil udfordre dem og bede om mange generøse forretningsfolk og virksomheder i Oslo fremover, siger han.
Inspiration fra New York
Pastorerne i Bønn for Oslo, som tog initiativ til rapporten, har selv hentet meget inspiration fra New York og årets hovedtaler Mac Pier.
– Han er mest kendt som taler, men han har været en vigtig figur i arbejdet for en fælles indsats i New York i mange år. Han er en pioner i enhedsarbejde i storbyer, siger Andreassen.
Pier har ledet bedearbejdet i storbyen. Han blev selv udfordret af Tim Keller til at starte New York Leadership Center, som nu får kristne og kirker til at engagere sig i at møde byens behov.
– Det har været en samlende kraft for kirkerne i New York og en inspiration for det arbejde, vi gør med at kortlægge byen og finde ud af, hvad de reelle behov er, forklarer Andreassen.
De 20 menigheder, som mødtes til ’Bønn for Oslo’ er:
Filadelfiakirken, Oslo misjonskirke Betlehem, Storsalen, Kristen Fellesskap Oslo, Centralkirken, Misjonskirken Majorstua, United Oslo, Oslo Vineyard, Nettverkskirken, Bjølsen Misjonskirke, Den Levende Vann Menigheten, Frelsesarmeen Tempelet, Hillsong, Frelsesarmeen Sagene, Oslo Østre frikirke, SUB Church, Manglerud menighet – Den Norske Kirke, Misjonssalen, Oslo sentrum baptistmenighet, Misjonskirken Oslo Syd, F2 – Fagerborg Menighet, Doxa Deo Oslo, Jesus Church, Baptistkirken Home og IMI Oslo.
KPK/Bodil