Livet er stressende – især op til jul

Det er nærværet med børnene, der er vigtigst.

Hej Præsten og Psykologen
Jeg synes altså, at livet er ret stressende. Vi har tre små børn under 10 år. Der skal hentes og bringes, laves mad, ryddes op osv. osv. Og bare tanken om, at julen er på vej kan næsten få mig til at vælte bagover. Hvordan kan jeg gå julen i møde med lidt mere overskud?
Mvh En stresset mor

Kære stressede mor
Du er ikke alene. Du er absolut ikke alene! Vi lever i en verden, hvor så meget foregår i et hæsblæsende tempo. Det er både i arbejdslivet og i privatlivet, det gælder. Nu spørger du til privatlivet, så vi vil holde os til det her. Vi vil gerne give dig et input på hver af de fire områder, du nævner: Livet generelt, at være familie med små børn, julen og overskud i livet.

1. Livet generelt

Først og fremmest er det meget vigtigt at sige til sig selv: ”Jeg sætter tempoet i mit liv, ingen anden.” På den måde tager du øjeblikkeligt styringen tilbage. Derved bevæger du dig også ud af offerrolle-tanken, der siger, at du er et offer for omstændighederne. Du er nemlig ikke et offer. Du kan sige nej til det pres, der kommer imod dig.

Det er vigtigt at bedømme, hvad der skal gøres, og hvad der kan gøres. Ved ikke at sætte urealistisk høje forventninger til dig selv, skruer du automatisk ned for det præstationsniveau, du før følte, du skulle leve op til. Du skal selv definere, hvad du siger ja og nej til. Nogle steder er det ikke et valg, og det skal så defineres, hvor det er tilfældet. Men mange steder er det et valg, og der kan stressniveauet sænkes.

Vi bliver lidt mere konkrete herunder.

2. At være familie med små børn.

Tre børn under 10 år… ja, så er en af de absolut højeste prioriteringer i livet sat i denne periode af dit liv. Det er nærværet, livet med og oplæringen af børnene, der er vigtigst. Der er rigtig mange aktiviteter og muligheder for børn i den alder, men for at skabe ro, kan du/I definere, hvor mange dage, I vil tage ud til disse aktiviteter og hvor mange dage, I vil være hjemme.

Vælger I fx, at der skal være en eller når muligt to hverdage, hvor der ikke er aktiviteter, ja, så kan I skrive dem i kalenderen, og når der opstår andre muligheder, siger I, at I ikke kan… for I har aftalt at være hjemme. Hjemmeliv og relationer i hjemmet beskyttes ved at se det som aftaler, der skal holdes lige så seriøst som aftaler udenfor hjemmet.

Med dagligdagens aktiviteter er en af de største aktiver at involvere børnene i familielivet, ikke kun ”så de føler, de er med” som en hyggelig ting, men så at det gør en reel forskel i hjemmet = reducerer din stress. Det medvirker også til at opbygge børnenes selvværd og selvtillid, da de oplever at kunne bidrage med det, de kan. Det kan gøres på mange måder.

Nogle gange kan det være godt at læse om emnet og lære fra andre, der har gjort sig nogle erfaringer. Bogen ”Børn skal da arbejde” er en rigtig god ressource til dette.

Helt konkret gør vi selv brug af to ting: 1. Vi har fælles rengøring lørdag formiddag inkl. at ordne vasketøj. 2. Vi har fire børn, der har hver deres dag, hvor de hjælper med ”alt” + en dag, hvor de hjælper to og to. De hjælper med konkrete ting som at tømme og fylde opvaskemaskinen, lave aftensmad og dernæst, hvad der kan være brug for den dag. Dermed er seks dage dækket ind med hjælp fra børnene = en reel hjælp til mindre stress for alle. Det fungerer ikke hver eneste dag, men det at rammen er der, gør hverdagen lettere.

3. Julen der står for døren

Måske kan det være en god idé, at tage en beslutning om at tro på, at det bliver en god jul i år… ikke en stresset jul, eller hektisk jul eller kaotisk jul; men en dejlig, glædelig og fredfyldt jul. Virkeligheden er nok, at julen er det hele, men hvis du vælger at se på det gode og glædelige ved julen, så spreder du en atmosfære omkring dig af julefred og juleglæde. Mange af vores udfordringer kommer af, hvordan vi ser på livet mere end, hvad der sker i livet.

Rent praktisk kan det også være godt som familie at holde et familiemøde og svare på spørgsmålet: “Hvad var vi glade for ved julen de sidste par år, og hvad var vi ikke så glade for?” Og så prøve på at skrue op for det første og skrue ned for det sidste.

Du kan også vælge selv eller sammen med din mand at sætte jer nogle delmål undervejs for ikke at blive presset til sidst. Fx for hvornår I skal have købt jeres julegaver eller juletræet, og hvem der gør hvad. Hvis det især er dig, der føler presset, skal du også være åben for, at din mand tager nogle af opgaverne, selv om du måske synes, at du kunne gøre det bedre.

Hvis du føler dig overbebyrdet, skal du ikke overhøre den følelse. Det er muligt, at du tænker, at du bare skal holde ud eller være stærk. Nogle gange skal man, men der er andre gange, hvor det er vigtigt at stoppe op og gøre status. Spørg dig selv, hvorfor du føler dig overbebyrdet. Har det noget med nogle bestemte mennesker at gøre – er der knas i relationerne? Er det dit arbejde – eller et bestemt aspekt ved dit arbejde? Er der for meget kaos i dit liv? Osv.
Det er muligt for alle at blive kørt over af livets udfordringer og pres, hvis vi ikke passer på. Ingen er immun. Derfor skal vi selv sørge for at leve afbalanceret. Kun du ved, hvad der er balancen i dit eget liv. Lyt til dig selv, før du lytter til andre. Det vil hovedsageligt være dig selv, der står med konsekvenserne, hvis du en dag knækker. Pas på dig selv – vis rettidig omhu, så du bremser ned, inden det er for sent.
4. Overskud i hverdagen

Du bruger ordet ”overskud”, og det er et godt ord. Det kan, som du skriver, let føles som om, der ikke er overskud i et travlt liv. Men overskud er ikke noget, der nødvendigvis kommer af sig selv. Det kan også være et bevidst tilvalg – eller rettere: Et tilvalg af de aktiviteter, der tilfører overskud.

Følelsen af ikke at have overskud kommer bl.a. af de ting, du nævner her. Da de daglige gøremål ofte er presserende og kommer af sig selv, kræver det, at aktiviteter, der giver overskud, skal vælges bevidst og prioriteres. Det kan føles, som om der ikke er tid til det, men i virkeligheden giver det både tid og mere energi at tage pauser fra det presserende. Skab de oaser, der giver dig energi: At tage en halv time med en kop kaffe/te mens du læser en god bog, at gå en tur, der giver frisk luft og energi, at ringe og tale med en god veninde osv.

En anden måde at få overskud på i en travl hverdag er ved at få overblik. Hvis du kan definere, hvilke tre ting, der er de vigtigste i løbet af dagen eller ugen, hjælper det dig til at fokusere på nogle få ting og, når de er udført, glæde dig over dem. Det vil også give dig mere overskud.

Vi valgte at bringe dette længere svar, da du med dit spørgsmål kommer ind på flere områder, der kan være væsentlige for mange her i juletiden. Vi tænker ikke, at du nødvendigvis får gjort det hele, men nogle gange skal der bare hentes en eller to idéer ud, der kan handles på, for at det gør en virkelig forskel.

Med disse ord vil vi ønske dig en god, glædelig og fredfyldt jul. 😊

Med venlig hilsen
Jørn og Karin