Hvor går jeg hen med mine problemer?

Det er faktisk rigtig fornuftigt at bede om hjælp, når der er behov for det. Prøv at tænke over det en gang. Ingen mennesker havde overlevet, hvis ikke de fik hjælp, da de blev født.
Mange ældre kunne ikke klare sig, hvis ikke de fik hjælp. Ingen fik sig en uddannelse, hvis ikke de ydmygt satte sig på skolebænken og modtog undervisning osv.
Med andre ord: At få hjælp fra andre er nødvendigt, nogle gange for at komme videre frem i livet, andre gange for at overleve.
Er du gået i stå, så tøv ikke med at bede andre om at hjælpe dig. Generelt vil mennesker gerne hjælpe, hvis de bliver spurgt. Men nogle gange kan vores egen stolthed hindre os i at bede andre om hjælp. Smid stoltheden ud… i dag har du måske brug for hjælp, og i morgen kan det være dig, der hjælper. Vi har alle brug for hinanden. Det er ingen skam at bede om hjælp.

Dette spørgsmål er ikke sendt til brevkassen, men vi vil gerne slutte af med selv at stille det som et overordnet spørgsmål, som vi synes, det er vigtigt at runde af med.

Hvor skal man gå hen for at søge hjælp i livets udfordringer?

Vi vil gerne pege på tre væsentlige steder her:

Hent hjælp fra Gud

Vi vil starte med at tale om den hjælp, du kan få fra Gud. Ofte tænker vi, at det er lettest selv at gøre det, man kan, når livet er svært.

Hvis det ikke lykkes, spørger man andre, og hvis det heller ikke lykkes med dem, så beder man i desperation til Gud, når alt er ved at falde fra hinanden.

Vi vil godt prøve at vende det om her. Jesus sagde om sit forhold til Gud: “Sønnen kan slet intet gøre af sig selv” (Joh 5,19). Der er en styrke og kraft i afhængigheden af Gud, som ikke findes i noget andet.

Når Gud har skabt alting, ved han fuldstændigt, hvordan vi hænger sammen, og hvordan vi bedst lever livet.

Derfor vil han altid være vores største ressource.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så vores første opmuntring er at sige: Lev som Jesus et liv i afhængighed af Gud; han vil ikke skuffe dig.

Så lad afhængigheden af Gud være et styrende princip. Hvis du har nogle udfordringer, så er det Gud, du går til først; ikke sidst. Og når du gør det, vil Gud være der for dig.

Nogle gange kræver det mere, andre gange kræver det mindre at gå til Gud, og du går til Gud ved, at du taler med Gud, har fællesskab med Gud, læser i Bibelen, lytter til lovsang mm. Der er hjælp at hente.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hent hjælp fra mennesker

“Det er ikke godt, at mennesket er alene” (1 Mos 2,18), sagde Gud, da han skabte mennesket i begyndelsen.

Det handler ikke kun om ægteskab, men om, at vi som mennesker generelt har brug for hinanden. En erkendelse af afhængigheden af Gud og afhængigheden af andre mennesker er et fundament for et godt liv.

Det ER meningen, at du skal leve i et samspil med andre mennesker, hvor du ikke bare deler alle de gode ting i livet, men at du i samtale og mødet med andre mennesker har nogen, du er tæt nok på til, at du deler det, du selv oplever.

Hvis du ikke har det, så bed Gud om at give dig sådan nogle mennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle gange oplever vi, at mennesker kommer til os; andre gange handler det om, at vi selv skal opsøge dem.

Det drejer sig om, at når du begynder at lukke lidt op for dine egne svagheder, så begynder folk at lytte til dig.

Hvis den anden person ikke giver respons og ikke lytter på en måde, som opmuntrer dig, så skal du ikke gå videre med den person. Så er det nok en anden, du skal åbne dig for i stedet.

Det finder man kun ud af ved at prøve sig lidt frem, og man skal ikke lukke så meget op, at man bliver såret, hvis den anden ikke lytter efter.

Andre menneskers hjælp kan også komme via ord fra en prædiken, en rådgiver, Udfordringens brevkasse osv.

Hent også hjælp fra dig selv

Vær bevidst om, at du selv har mange ressourcer, som du kan gøre brug af. Du kan få hjælp fra dig selv igennem dit eget liv, de ressourcer, du har, det du har oplevet, det du ved osv.

I sidste ende er vi som mennesker selv ansvarlige for de beslutninger og valg, vi træffer i livet.

Du er det menneske, der kender dig selv bedst.

For at lære dig selv endnu bedre at kende kan du f.eks. skrive en følelsernes dagbog, hvor du skriver det ned, som du oplever.

At lære sig selv at kende er noget af det vigtigste for at kunne opleve et godt og harmonisk liv.

Du kan gøre brug af de erfaringer, du har fra en lignende situation og spørge dig selv, hvilke tanker og handlinger, der tidligere har hjulpet dig.

Er du interesseret i at følge mere med i vores arbejde, kan du gøre det gennem vores hjemmeside:

www.praestenogpsykologen.dk