Hvem skal vi stemme på til EU?
Kun de Konservatives kandidater vil tilslutte sig den kristendemokratiske gruppe, som er det største gruppe i Europa Palamentet. Sammen med Socialdemokraterne sidder de på magten. De fleste danske EU-politikere befinder sig i mindre betydningsfulde eller ekstreme grupper.
Hvem skal man som bevidst kristen stemme på til EU-valget søndag?
Først skal man nok gøre sig klart, om man er for eller imod EU.
De EU-kritiske
Hvis man er imod EU, så kan man stadig stemme på…
Folkebevægelsen mod EU
Her er Rina Ronja Kari opstillet i spidsen. Hun er en ung pædagog, som tidligere har arbejdet i sin fagforening. Rina Ronja Kari er teknisk set tilsluttet EU-gruppen Forenede Europæiske Venstrefløj, som også har kommunister og andre med.
Hendes chancer er imidlertid ikke så gode, fordi…
Enhedslisten
– har besluttet at opstille selvstændigt, og lægge større vægt på partiets venstreorienterede mærkesager. Enhedslisten vil ifølge sit program ”svække, nedbryde og afskaffe” EU, men spidskandidat Nikolaj Villumsen vil samtidig bruge EU til at kæmpe for klimaet.
På den anden fløj er…
Dansk Folkeparti
– som er et overvejende EU-kritisk parti. DF modsætter sig, at EU bliver et overnationalt forum, der kan bestemme over medlemslandene.
Partiet fik ved sidste valg i 2014 fire kandidater indvalgt ud af de 13 danske medlemmer i EU parlamentet. En af de fire blev dog hurtigt løsgænger efter kritik af Morten Messerschmidt.
Denne gang er det den helt unge Peter Kofoed, der er i spidsen. DF er kendt for på nogle områder at stå for kristne værdier og støtte Israel. Til gengæld er DF i EU i gruppe med en broget flok af højre-nationale partier.
EU-tilhængere
Resten af de kandidater, der opstiller, går mere eller mindre begejstret ind for EU.
Mest EU-begejstrede en nok
Venstre
– som har tre medlemmer. I spidsen står tv-journalisten Morten Løkkegaard.
For Udfordringens læsere er det interessant, at Søren Gade står på listen. Han har jævnligt markeret sin positive holdning overfor kirke og kristendom. Han ventes at blive valgt, selv om han står et stykke nede på listen. Og i stedet for en retrætepost kan det måske blive et springbræt tilbage til dansk politik, når Løkke efter næste valg er ude og Venstre mangler en markant leder.
I EU-parlamentet sidder Ventres folk i den liberale gruppe.
På den liberale og EU-positive fløj er også partiet…
Liberal Alliance
– som ikke for øjeblikket er inde, men håber at få kirke- og kulturminister Mette Bock ind.
Hun er bl.a. kendt for sin positive holdning overfor kristendom. Men det er lidt tvivlsomt, om hun og LA kan samle stemmer nok til at erobre et af de 14 mandater.
De Radikale
– tilslutter sig også den liberale gruppe, som bl.a. har den franske præsident Macrons opbakning. Han har store planer om at EU skal udvikle sig overnationalt.
Radikale fik sidste gang valgt Morten Helveg Petersen, og senere tilsluttede Jens Rohde sig efter at have forladt Venstre.
Radikale står for moderne kulturradikale holdninger, som ikke harmonerer med de kristne normer.
Socialdemkraterne
– har Jeppe Kofoed i spidsen og ventes at få 3-4 mand valgt. Partiet er med i den store socialdemokratiske gruppe, som udfordrer, men også deles med den kristendemokratiske gruppe om magten. De to partier er helt afgørende i EU. Meningsmålinger tyder dog på, at de to partier ikke længere kan mønstre et flertal alene, men må indgå kompromisser med de liberale, som dermed får afgørende indflydelse på EUs fremtid.
SFs grønne præst
I gamle dage var SF’erne meget imod EU. Nu er de for.
SFs Margrethe Auken har valgt ikke at tilslutte sig den socialistiske gruppe, men den grønne gruppe. På SFs liste efterfølges hun dog på andenpladsen af Karsten Hønge, der er kendt for at være markant socialist. Da han afløste SFs formand i Folketinget fik han øgenavnet ”Vikaren fra Helvede”.
Alternativet
– har valgt at opstille på en fælles pan-europæisk liste. Det er en liste, som bl.a. anbefales af Julian Assange, kendt fra Wiki-Leaks.
Den danske spidskandidat er folketingsmedlem Rasmus Nordqvist. Selv om listen er meget alternativ, går den ind for et omfattende samarbejde i EU om bl.a. klima.
Konservative
Bendt Bendtsen har som den eneste dansker siddet for de Konservative i parlamentet. Han er den eneste dansker i den kristendemokratiske, som alene har 269 medlemmer.
Den nye spidskandidat Pernille Weiss lægger derfor vægt på, at det er meget vigtigt for Danmark at have indflydelse i den konservativt-kristne gruppe.
På listen opstiller også den unge kristne politiker Jacob Sejergaard, som vi bragte en artikel med i uge 21.
Han anbefales af Tove Videbæk, som tidligere var det store navn i KristenDemokraterne og senere var opstillet som kandidat til EU for de Konservative.
Videbæk har tidligere arbejdet som lobbyist for Evangelisk Alliance i EU og hun beskriver EU positivt set fra et kristent synspunkt:
– Det var dejligt at gå rundt dernede og vide, at det var meget mere almindeligt og acceptabelt at tale om Gud og tro end det er herhjemme. Europæerne lider ikke af religions-forskrækkelse, som vi oplever det i Norden, mener Tove Videbæk.
– Vi har ikke så meget brug for, at EU bliver påvirket af dansk tankegang, som at Danmark bliver påvirket af europæisk tankegang.
– Da KristenDemokraterne i Danmark ikke selv stiller op til EU-parlamentsvalget, vil det klogeste, man kan gøre, naturligvis være at stemme på en kandidat fra Konservative, opfordrer Tove Videbæk.
– Konservative er det eneste danske parti, der er medlem af og vil kunne få et medlem ind i den KristenDemokratiske gruppe, som er den største og mest magtfulde gruppe i EU-parlamentet.
Man slår dermed ”to fluer med ét smæk”, mener Videbæk.