Gudstjenester for de få – eller de mange
Frikirkenet bekræfter, at forsamlingsforbuddet er ophævet for gudstjenester. I Aarhus Valgmenighed forbereder de sig på at lave gudstjenester, der kræver tilmelding.
Mandag d. 18. maj må kirkerne igen åbne. Forsamlingsforbuddet over 10 personer gælder ikke kirkerne. Hvordan genåbningen kommer til at foregå, afventer kirkerne nærmere besked om.
– Vi forventer, at kirkerne må åbne med én person pr. 4 kvadratmeter, siger Mikael Wandt Laursen, der er generalsekretær i Frikirkenet.
Han venter ligesom mange andre kirker på Kirkeministeriets retningslinjer for, hvordan kirkerne må holde gudstjeneste fra d. 24. maj.
– Sundhedsmyndighederne har godt nok ændret afstanden for smitterisiko til én meter, men det, tror jeg ikke, kommer til at gælde i kirkerne.
Myndighederne vurderer en ekstra smitterisiko, når man synger sammen. Derfor tror jeg, at de vedholder to meters afstand, vurderer Mikael Wandt Laursen. Han tror ikke, at genåbningen kommer til at ligne den i Norge. Her er kirkerne begrænset til at huse 50 personer til en gudstjeneste.
– Jeg regner ikke med, at der bliver et loft for, hvor mange kirkerne må lukke ind til gudstjeneste, udover hvad der er plads til, siger han.
Gudstjenester med tilmelding
Aarhus Valgmenighed afventer også meldingen fra Kirkeministeret om de forestående gudstjenester.
– Jeg tror enten, at der bliver et maks.-antal, krav om afstand eller tidsbegrænsning på fx en halv time. Men det er selvfølgelig rent gætteri, siger David Viftrup, der er sekretariatsleder i Aarhus Valgmenighed.
Her er de forberedt på forskellige scenarier. Også et loft for, hvor mange de må huse.
– Vi forventer at lave noget for mere end 10 personer. Hvis man må lave gudstjeneste for 50 personer, bliver det nok noget med tilmelding, siger David Viftrup.
Aarhus Valgmenighed huser normalt 350 mennesker på en almindelig søndag – før krisen ramte.
– Vi vil gerne hurtigst muligt i gang med gudstjenester ud fra de retningslinjer, der kommer, og så fortsætter vi med online gudstjenester. Dem er der kommet meget stor værdi omkring, siger David Viftrup.
Forbud eller ej
Mikael Wandt Laursen bekræfter, at forsamlingsforbuddet er ophævet for gudstjenester.
– Men det er vigtigt at huske, at forsamlingsforbuddet kun ophæves for gudstjenester og ikke for kirkernes andre aktiviteter, understreger Mikael Wandt Laursen.
– Ophævelsen bliver ikke et carte blanc for kirkernes andre aktiviteter.
Ungdomsforeningerne hører under foreningslivet, som først åbner den 8. juni, påpeger generalsekretæren. Han opfordrer til, at ungdomsforeningerne alligevel mødes, så meget de kan.
– Jeg vil gerne understrege, at man jo gerne må mødes 10 personer i ungdomsforeningerne.
Statsministeren lægger faktisk op til, at foreningslivet kommer i gang igen, så jeg synes, man skal mødes i ungdomsgrupperne, siger han.
– Så vidt jeg forstår, er der ingen problemer i, at en ungdomsgruppe på 30 mødes i tre grupper á 10 personer og laver nogle aktiviteter udenfor, så længe de holder afstand og ikke laver synkrone aktiviteter, siger Mikael Wandt Laursen og henviser til Dansk Ungdoms Fællesråd, som er på vej med vejledninger til foreningerne.