Hvad indebærer ’juridisk kønsskifte for børn’?

Regeringen foreslår, at børn uanset alder skal kunne skifte juridisk køn, dvs. cpr-nummer.

– Børn og unge kan få nogle unødvendige ar på sjælen, hvis de oplever, at de ikke har det køn, de er født med. Ens cpr-nummer bestemmer mange steder, hvordan man bliver behandlet – for eksempel på biblioteket, forklarer ligestillingsminister Mogens Jensen (S).

Regeringens nye udspil blev annonceret i forbindelse med Copenhagen Pride, hvor Folketinget flagede med regnbueflag.

Der er nu et politisk flertal for at sænke lavalderen for juridisk kønsskifte med støtte fra Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, De Radikale og Venstre. Inspirationen kommer blandt andet fra Norge, hvor børn siden 2016 har kunnet skifte juridisk køn fra seksårsalderen.

Indtil videre skal man i Danmark være fyldt 18 år for at kunne skifte juridisk køn, og der gælder en reflektionsperiode på et halvt år. Men også denne betænkningstid vil ministeren afskaffe.

Tanken om, at danske børn uanset alder og uden refleksionstid skal kunne vælge køn afvises dog af andre politikere, fagfolk og teologer.

”Kæmpestor fejl” KDs formand Isabella Arendt skriver på Facebook:

”Jeg må være ærlig og sige, at jeg synes, det er en farlig vej at gå. Børn på 5 eller 6 år skal have lov at være børn.

Der er en grund til, at vi har en myndighedsgrænse på 18 år i Danmark. Det har vi, så børn kan få lov at vokse op og være langt mere modne, før de skal træffe beslutninger af juridisk bindende karakter.

Børn i indskolingen har måske store udfordringer med deres kønsidentitet. Det vil jeg gerne anerkende, at nogle kæmper med. Med juridisk kønsskifte er ikke løsningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det er et svært emne med mange nuancer. Så hold debattonen sober og med stor respekt for meget forskellige holdninger,” skriver Isabella Arendt.

Henrik Dahl, børneordfører i Liberal Alliance, har til Kristeligt Dagblad udtalt, at regeringen med det nye udspil er ved at begå en ”kæmpestor fejl”. Til avisen siger han den 22. august: ”Vi ved, at kun 0,6 procent af befolkningen ikke identificerer sig med sit køn.

Alligevel ser vi en decideret epidemi, hvor langt flere end 0,6 procent har kønsdysfori. Hvor kommer den epidemi fra?” Han svarer, at ”epidemien” skyldes lgbt-bevægelsen, venstreekstremistisk identitetspolitik og det, at ”forældre i nogle tilfælde inducerer kønsdysfori i deres børn”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet advarer mod at lade børn skifte køn juridisk.

Starter ”trans-toget”

Red Barnet vurderer, at den foreslåede ændring ikke vil løse de problemer, som transkønnede børn lever med. Børneorganisationens psykolog Kuno Sørensen udtaler ifølge DR.dk:

”Ved at ændre på aldersgrænsen fjerner vi ikke de udfordringer, børnene møder. De har stadig deres fysiske fremtoning.”

Kuno Sørensen kalder det ”bekymrende”, hvis aldersgrænsen sænkes for langt ned. Faktisk mener Red barnet, at den nuværende aldersgrænse på 18 år er passende. Hvis den endelig skal sættes ned, skal den ikke sættes lavere end 15 år.

”Det er her, den unge får en seksualitet og ret til at praktisere den, og da køn er tæt knyttet til seksualiteten, mener vi, at 15 år er en passende alder,” fastslår Kuno Sørensen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Tidligere medlem af Det Etiske Råd Christian Borrisholt Steen argumenterer i Kristeligt Dagblad for, at man bør skelne mellem køn og kønsidentitet. Køn er biologisk bestemt, mens køns-identitet er noget, den enkelte udvikler over tid.

”Vi ved, at cirka 0,5 procent af befolkningen betragter sig selv som transkønnede, og vi ved også, at mere end to tredjedele af de præpubertære børn, som diagnosticeres med såkaldt kønsdysfori, senere i livet finder ud af, at de slet ikke var transkønnede, men derimod typisk homoseksuelle eller biseksuelle,” skriver Christian Borrisholt Steen.

Han mener derfor, at samfundet skal beskytte børnene både mod forældrene og politikerne i denne sag og advarer imod at indføre en generel ret til juridisk kønsskifte for børn.

Også biolog Kåre Fog advarer i Kristeligt Dagblad mod børns ret til kønsskifte. Cirka 80 procent af dem, der virker transkønnede som børn, vil i puberteten alligevel ikke ønske et kønsskifte.

Her er problemet, at ”hvis et lille barn får juridisk kønsskifte, så står barnet på ”trans-toget”, som kører videre mod frem mod hormonbehandling og kønsskifteoperation senere i livet. Når først toget er sat i gang, er det svært at stå af.”

Kåre Fog peger på, at et femårigt barns valg af kønsskifte også vil føre til, at det bliver sterilt resten af livet.

Landsleder i Ev. Luthersk netværk Dorte Sig Leergaard har sammen med formanden skrevet et indlæg imod LGBT-lobbyisternes ’normkritiske kønsideologi’.

LGBT-ideologiens konsekvenser

I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad med overskriften ”Stryg Regnbueflaget og lad Dannebrog vaje. Intet symbol på lighed og frihed er stærkere” nævner Evangelisk Luthersk Netværks landsleder Dorte Sig Leergaard og formand Jens Lomborg fire konsekvenser af Copenhagen Prides og LGBT-organisationernes ”normkritiske kønsideologi”.

”1) Du definerer selv, om du er mand, kvinde eller noget helt tredje – og alle andre skal rette sig efter det.

2) Sproget skal indrettes efter minoriteternes krav.

3) Børn og unge helt ned til seks år skal have ret til juridisk kønsskifte.

4) Surrogati (rugemoderskab) skal være tilladt, for alle uanset køn eller seksualitet har ret til at få et barn. Surrogati fratager et barn retten til at kende sin biologiske mor og far, en ret som FN’s børnekonvention ellers værner om.”

Dette vil ”medføre samlivsanarki, forvirring, egoisme og ophævelse af den grundlæggende familiestruktur, som vi har bygget samfund på i mange århundreder,” fastslår Jens Lomborg og Dorte Sig Leergaard.