”Gud vender covid-19 til velsignelse for den forfulgte kirke i Tyrkiet”

Tyrkerne lytter 25% mere til radio på grund af nedlukningen – og det gavner en tyrkisk kristen radiostation.

I midten ses martyrdatteren Michel Geske, hvis far, Tilman, blev brutalt myrdet med knivstik i Malatya i 2007.

Til trods for at Tyrkiet har været langt hårdere ramt af coronavirussen end Danmark, føler de kristne, at Gud har vendt denne svære situation til velsignelse.

Det har Dansk Europamissions samarbejdspartner Radio Shema erfaret – både på de sociale medier og på deres radiokanaler.

Folk i Tyrkiet lytter faktisk 25% mere til radio nu, end de gjorde før udbruddet af covid-19.
Den kristne medievirksomhed har formået både at producere nye programmer og levere opdaterede nyhedsudsendelser. De har bl.a. sendt daglige sundhedsrapporter.

”Vi sender flere udsendelser end nogensinde før, specielt på vores sociale medier. Tusindvis af folk kigger med, antallet af ikke-kristne følgere vokser, og hver dag får vi mulighed for at dele evangeliet med utallige mennesker,” fortæller Soner Tufan, som er leder af den kristne radiostation.

”Hele fem nye programserier har de kreative medarbejdere på Shema formået at producere til trods for, at de måtte laves hjemmefra og primært på de sociale medier. Programmerne er dernæst blevet bearbejdet, så de også kunne bruges på de forskellige FM-radiostationer.”

Tyrkisk radiomission i Syrien og Irak

Dansk Europamissions givere sikrede i 2019, at der kunne startes en ny kristen radiostation i det sydøstlige Tyrkiet – tæt på grænsen til Syrien. Fra 1. maj sendte man dagligt en times radio på arabisk. Stationen har allerede modtaget positiv respons, ikke bare fra Tyrkiet og Syrien, men også fra lyttere i Irak.

Også på kurdisk

Den nye radiostation begyndte fra 1. juni også at sende kurdiske radioprogrammer.

Det er første gang i Tyrkiets ”radio-historie”, at det er blevet muligt at dele Guds ord på kurdisk i radioen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



En kurdisk lytter skrev ind og fortalte, hvordan hans øjne blev fyldt med tårer, da han for første gang nogensinde hørte Guds ord på sit modersmål.

80-årig tyrker ville have en bibel

En ældre mand skrev:

”Jeg er 80 år, og jeg lytter til jeres radioprogrammer. I har mange gode ting at sige om Det Gamle og Det Nye Testamente. Derfor vil jeg gerne have en bibel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Jeg kan ikke selv læse denne bog, men jeg kan få mine børn eller børnebørn til at læse den for mig. På den måde kan jeg lære mere om Bibelen, og de kan også lære mere om disse smukke ord.”

Øget opfølgning

”Vi er så glade og taknemlige for, at vi i denne tid ikke har været tvunget til at lukke arbejdet ned, men tværtimod har haft mulighed for at forbedre os og producere nye udsendelser – også live-programmer,” forklarer Soner.

”I gennemsnit har vi lagt fire nye videoer på vores YouTube-kanaler om ugen. Men det mest fantastiske er dog den vækst, vi har set på vores sociale medier. Her har vi haft flere kendte personer til at medvirke, som hver især har trukket mange nye brugere til vores kanaler.

Det har givet os mulighed for at sætte fokus på vigtige emner og udfordringer i vores land.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Samtaler hver dag

”Faktisk er der kommet så mange ekstra spørgsmål fra seere og lyttere i den senere tid, at vi har måttet udvide antallet af folk til at følge op på de mange henvendelser.

Vi ønsker ikke bare at svare på spørgsmål, vi ønsker at styrke dialogen og bygge relationer med dem,” fortæller Soner og forklarer, hvordan de ofte får lov til at bede for folk og deres problemer.
Flere og flere ønsker et fysisk møde for at høre mere.

”Hver dag har vores opfølgningsgruppe 2-3 møder med folk ansigt-til-ansigt, og vi oplever, at folk nu oftere end tidligere ønsker at give deres liv til Jesus ved disse møder,” siger Soner.

Læs mere: Projektarbejder: Godt at kirken bliver mere tyrkisk