Præst til kamp mod konspirationsteorierne

Simon Griis, præst i Evangeliesalen i Randers, spørger ofte sig selv, om det er det værd, når han igen sætter sig til tastaturet for at udstille konspirationsteoriernes svagheder. For det gør ondt i hjertet at beskæftige sig med. Han bliver ved for at hjælpe dem i gråzonen med skelne.

Den nye verdensorden, chipper gennem vaccination og en stor sammensværgelse mellem alle regeringer og medicinalindustrien.

Konspirationsteorierne blomstrer på nettet, og Simon Griis er gået til kamp mod dem på Facebook.

Simon Griis er præst i Evangeliesalen i Randers. Derudover har han to lederjobs. Alligevel er det lykkedes ham at finde tid til at afsløre konspirationsteorier på Facebook. En passion, som både giver mening og ondt i maven.

Han har i mere end 30 år arbejdet frivilligt som præst i Evangeliesalen i Randers. Derudover har han to fuldtidsjob indenfor det kulturelle liv i området.

Alligevel fandt han i løbet af efteråret tid til at faktatjekke mange af de påstande, som kristne mennesker i hans Facebooknetværk begyndte at dele.

Tøvende engagement

Det var tøvende, han kastede sig ud i samtalen. Selvom han synes, det er spændende at finde svar og forklaringer på mange forskellige spørgsmål, var han også klar over, at det ikke ville være let.

– Men der var et kæmpe behov, og jeg kunne jo se, at der ikke var mange i samme position, som gik igang, forklarer Simon Griis, som også reagerede, fordi han blev overrasket over omfanget af misinformation.

– Kristne skulle jo være kendt som sandhedens folk, men pludselig virkede det til at være lidt ligegyldigt. Mange delte ting, som var baseret på misforståelser, eller som var dementeret i forvejen, fortæller han.

Samtidig forstår han også, at der ikke er flere præster, som går ind i sagen.

– Det kan godt blive lidt træls at stå på den post – og man risikerer også at skabe mere skel i menighederne, forklarer han.

Plads til kritik

Simon Griis synes, det er vigtigt, at der er plads til kritik af regeringens håndtering af corona, at der er rum for tvivl om vaccinernes sikkerhed, at der er diskussion om coronas dødelighed.

Men han mener, at det er et alvorligt problem, når den diskussion er fuld af direkte forkerte påstande eller bygger på en forståelse af, at nogen har rottet sig sammen med et ondt formål.

Derfor forsøger han også at holde sig ude af de politiske diskussioner og i stedet nøjes med at italesætte misinformation med et særligt fokus på sine kristne brødre og søstre.

Han oplever, at mange af dem, som er allerstærkest i deres retorik, i forvejen er på kanten af eller udenfor kirkerne.

Men der har også været nogle i kirkerne, som ukritisk har delt materiale.

Simon Griis tror blandt andet, det kan handle om, at flere kristne på grund af pandemien har været isolerede fra deres menighed og kristne omgangskreds.

I stedet har de måske fundet mange forskellige røster på Facebook og Youtube.

Det var da også fraværet af mulighed for samtalen over kaffen, som fik ham til at stille sig frem i debatten.

Fornuftige svar

For han tror ikke på, at hans lange opslag med tydelige kildeangivelser rykker noget hos dem, der er helt overbeviste om konspirationsteorierne.

Men han håber, at nogle af dem, som befinder sig i gråzonerne læser både hans opslag og de svar, han giver konspirationalisterne i kommentarsporet bagefter. Og at de på den måde finder ud af, at der faktisk findes fornuftige og sunde åndelige svar på mange af de sager, som bliver fremført.

Men det er ikke altid en rar post at sidde på. Der er ofte en hård retorik fra dem, som er overbevist. Og så oplever han også at få fysisk ondt i maven af sorgen over, hvordan mennesker, hvis åndelige indsigt han har sat pris på, pludselig køber alle konspirationerne.

– Så bliver jeg så ked af det, at jeg nogle gange ville ønske, at jeg havde ladet være med at involvere mig, fortæller han og står samtidig ved, at han også selv kan være kontant i sin afvisning af konspirationsteorierne:

– Men jeg gør, hvad jeg kan for, at det ikke bliver mudderkastning, siger han.

– Det kan dog være svært, når nogle er meget påståelige og så hårde mod dem, de er uenige med, indrømmer han.

Et af de elementer, som Simon Griis oplever går igen i diskussionerne, er en overbevisning om egen åndelig indsigt i sagen. Uanset argumenter.

Der mener Simon Griis, at det faktisk er det modsatte, der er på spil. For konspirationsteorier er en del af tidsånden, som har spredt sig ind blandt kristne, der i stedet burde være kendt for en sund kildekritik og et stærkere kendskab til Guds ord.

Jesus er løsningen

Han tror da heller ikke, at hans opslag er kuren mod problemet.

– Løsningen er, at vi koncentrerer os om Jesus, så vi bliver optaget af livet med ham igen, siger han.