Nødhjælpen nytter!

Og pengene bruges effektivt i Projekt Øst’s hjælpearbejde i Skt. PetersborgProjekt Øst bruger ikke de indsamlede penge til lønninger. De har deres egen genbrugsbutik i Odense, som betaler huslejen.Organisationen sender mange tons nødhjælp til gadebørn og andre nødlidende i Skt. Petersborg i Rusland.
Derfor kan der ind imellem være behov for et opråb, som det skete for nylig i organisationens medlemsblad.
– Hjælp! Vi mangler penge til transport, lød det – og kort efter kom et femcifret beløb ind på kontoen.
Bladets oplag er kun på 5000 eks., men læserne er gode til at støtte op om arbejdet.

Kampånd og begge ben på jorden

Udfordringens udsendte fik en snak med formanden, Ingo Larsen. En karismatisk formand med kampånd og begge ben på jorden og med mange visioner.
Men han har noget at have sin kampånd i. Årsberetningerne fra de senere år viser med al ønskelig tydelighed den meget store hjælp, som Projekt Øst hvert år sender til Sct. Petersborg.
Sidste år sendte Prcjekt Øst ialt 400 tons nødhjælp afsted. Lastbilerne blev fyldt med mad, tøj, hospitalsudstyr, livsnødvendig medicin og meget mere.
Desuden gør de en betydelige indsats for at forbedre boligforholdene i Skt. Petersborgs børneinstitutuoner.

Ingen forskelsbehandling

Ingo Larsen understreger, at det først og fremmest er nødhjælp, han vil formidle til Rusland, men så absolut på en kristen baggrund.
– Vi sender til alle kristne kirkesamfund i Skt. Petersborg. Her gør vi ingen forskel på menighederne.
Men hvordan kan man have så mange ting i gang uden lønudgifter?
– Det er fordi alle hjælpere arbejder gratis. Og det er muligt, fordi de alle er “pensionister” på hver sin måde. Efterlønnere, førtidspensionister og folkepensionister gør hver især en indsats, der fortjener al mulig ros.
Men hvad med alle de svage rygge? Jeg tænker på tømning af dødsboer, transport af brugte møbler, omladning af kæmpepaller etc.
– Det kan også kun lade sig gøre, fordi vi hjælper hinanden med alt her, siger Ingo Larsen. – Og at der på indleveringsstederne i Skt. Petersborg altid er et hav af hjælpende hænder til at flytte godset hen på de rigtige steder.
– Vi møder hver gang en imødekommenhed og glæde, der gør et enormt indtryk på os alle og helt sikkert er medvirkende til, at tingene går så glat, som de faktisk gør for det meste.

Spiller efter reglerne

Men den travle formand siger også meget bestemt:
– Vi er pisket til at holde os til samtlige regler, både herhjemme og i Rusland. Ellers kommer vi ud for meget ubehagelige overraskelser.
– Hvis det f.eks. er hospitalsudstyr, vi sender afsted, så skal det være hospitalsudstyr og ikke al muligt andet, der er stoppet ind imellem!
Det er vigtigt for Projekt Øst, at både myndigheder herhjemme og tolderne i Rusland kan stole på dem.
– Der skal være det i lastbilerne, som papirerne viser, der skal være.
Foreningen „Projekt Øst” startede i 1993 og siden har ikke bare nødforsyningerne, men erfaringerne hobet sig op:
– Efterhånden ved vi helt nøjagtigt, hvor store kasserne må være, hvad de bør veje, og hvor mange, der kan stå på en palle. Ja, vi ved helt præcis, hvor meget der kan være på den enkelte lastbil eller i den enkelte container.

Taknemmelighed

Og hjælpen bliver modtaget med taknemmelighed af de gadekøkkener, væresteder, og børnehjem.
Folk kan få mad direkte på gaden eller komme ind på værestedet og få lidt varme og lægehjælp. Er de for syge, bliver de sendt videre til det hos-pital, projekt Øst samarbejder med.
Projekt Øst er et af flere gode eksempler på, at det nytter – også for den enkelte at give til ansvarlige organisationer, der sørger for at givernes penge når ud til de trængende.