Anne Dorte fandt Gud i salmerne

– Jeg har især fæstnet mig ved begrebet „nåde”. Det at nogen kan tilgive én, noget større, en magt, en Gud, det har jeg stærkt brug for, udtaler Anne Dorte Michelsen, aktuel med en koncertturné med danske sange og salmer- Der er noget i sangene, der er større end mig, og det er virkelig beroligende, siger Anne Dorte Michelsen i forbindelse med en turné med sange fra hendes seneste cd, Fred hviler over land og by.

– De har en ro i sig, som jeg har haft svært ved at finde andre steder, og de rammer mig på en måde, jeg længe har forsøgt at sætte ord på, siger Anne Dorte Michelsen. På lørdag synger hun i Københavns Kristne Kulturcenter, inviteret af kulturforeningen Lygten.

En følelse af omsorg

– Jeg er ikke kristent opdraget – tværtimod. Så min søgen i kristendommen er ikke baggrundsbestemt. Det er kommet gradvist, autonomt, spiret frem som en interesse. Det er en følelsessag. Gennem salmerne har jeg oplevet glæde, en følelse af omsorg, trøst. Og det har jeg meget brug for, indrømmer hun overfor Udfordringen.

Anne Dorte Michelsen har på få måneder solgt 50.000 af sin seneste cd. “Fred hviler over land og by” er en samling danske sange og salmer, der i smægtende toner og med Anne Dorte Michelsens sprøde stemme formidler den ro, hun selv har fundet i sangene.

– Det begyndte med, at jeg blev opfordret til at lave en salmeplade. Da jeg sang “Op al den ting Gud har gjort, blev jeg forbløffet over den styrke, der var. Så da jeg skulle lave en plade med danske sange, ville jeg have salmerne med.

– Salmerne talte meget stærkt til mig. Her mødte jeg Gud i sangene. For der er han jo. Når man synger det andre har skrevet, får man jo en masse foræret. På en måde var det allerede i mig, men jeg vidste det ikke. Men når jeg synger salmerne, opdager jeg det i mig.

– Jeg har især fæstnet mig ved begrebet nåde. Det at nogen kan tilgive én, noget støre, en magt, en Gud, det har jeg stærkt brug for. Samtidig hjælper kristendommen mig til at finde det menneskelige i mig selv.

Sammenhæng og fællesskab

I de 13 salmer og sange vender hun sammen med Trondheimsolisterne tilbage til toner og sange, som vi alle sammen kender – og som ifølge Anne Dorte Michelsen formidler sammenhæng og fællesskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Når jeg lytter til Ingemann, til Weise og Aakjær, får jeg en følelse af at være et menneske med en historie, en slægt, en egn, et landskab jeg kommer fra og et folk, som jeg tilhører. I modsætning til den ubehagelige fornemmelse af kun at være en potentiel forbruger, et segment, en kunde i butikken. Der er noget i sangene, der er større end mig, og det er virkelig beroligende. Sangene formidler en følelse af sammenhæng og fællesskab, som jeg tror, er meget vigtig, og som jeg i hvert fald selv har brug for, fortæller Anne Dorte Michelsen.

I samarbejde med det norske strygerensemble Trondheimsolisterne og pianisten og arrangøren Helge Lilletvedt har Anne Dorte Michelsen givet nyt liv til guldrandede nationalklenodier som “Nu Titte Til Hinanden”, “Fred Hviler Over Land Og By”, „Op Al Den Ting Som Gud Har Gjort” og „Han Kommer Med Sommer, Han kommer Med Sol”.

Klare budskaber

Der er ikke tale om en egentlig modernisering af sangene, men om en genopdagelse af deres klare budskaber og musikalske styrke. Det er en række store danske komponister og digtere, der her finder sammen og fortæller et kapitel af historien om, hvem vi er.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er svært at svare på, hvorfor jeg nu, efter at have sunget mine egne sange i så mange år, har valgt at synge vores fælles, gamle sange. Måske fordi de udtrykker noget, som jeg ikke selv kan sætte ord på. Det er jo de helt store spørgsmål om livet og døden og meningen med det hele, sangene handler om. Og de gør det på en sådan måde, at arbejdet med dem har været noget af det mest livsbekræftende, jeg har været med til, „ siger Anne Dorte Michelsen.

– Da jeg stiftede bekendtskab med salmen “Hil dig frelser og forsoner”, tænkte jeg: Det kan man da ikke synge. Men da jeg sang den, havde jeg ingen problemer med den. Det der skete med Jesus på korset ligesom smeltede et eller andet inden i mig. Som sangen udtrykker det: “floden, som kan klipper vælte, floden som kan isbjerg smelte”. Det skete med mig. Jeg blev mere menneske. Kristendommen genskaber menneskeligheden i mennesket.

Kan li’ at gå i kirke

– Jeg går jævnligt i kirke, lytter til det, der bliver sagt og finder mit ståsted. Jeg hælder ikke til en særlig kristen retning, er kristen på en bestemt måde. Men jeg “fortsætter eftersøgningen”…

– Jeg kan li’ at gå i kirke, ritualerne, at man giver slip på sig selv, slipper sin egen præstering, at man skal være slank, have mange penge osv. At man gør det samme som alle andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Anne Dorte Michelsen har dog haft svært ved at “høre” salmerne fordi musikken ligger så langt fra hendes egen stil.

– Jeg har måttet genfinde salmerne på egen hånd. Og da jeg sang dem selv, blev jeg overrasket over, hvor meget de talte til mig.

– Lige i øjeblikket arbejder jeg med begrebet “kødets opstandelse”. Jeg tænker meget over det – selv om mange måske synes det er noget vrøvl. Nu har det jo lige været påske, og jeg bliver inspireret af opstandelsen, rørt over budskabet. Så der er jeg lige nu – og eftersøgningen fortsætter…

Livets spørgsmål

Anne Dorte Michelsen har tidligere sunget og skrevet om nogle af livets store spørgsmål i popgruppen Tøsedrengene. Sideløbende har hun plejet en solokarriere, hvor hun har sunget sine egne stærkt personlige sange – både i Danmark, Sverige, Norge og Japan.

Den 43-årige Anne Dorte Michelsen fik i 1993 prisen som Årets Revykomponist af Skuespillerforeningen og blev uddannet som manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 1997.

„Fred Hviler Over Land Og By” er en 100 pct. akustisk plade, hvor det intime, det enkle og nøgne udtryk på smukkeste vis møder den store, intense og overvældende lyd af et af verdens bedste strygeensembler.

– Det har været spændende at samarbejde med de norske musikere. De er meget inderlige. De har ingen berøringsangst i forhold til følelser, heller ikke religion. Det er spændende, at de har kunnet tilføre os noget på den front her i Danmark, slutter Anne Dorte Michelsen