Kristne demonstrerer i Jerusalem

Samtidig vil flere traditionelle kirkesamfund helst afgive suverænitet over byen til palæstinenserneDen kristne ambassade i Jerusalem støttede en massedemonstration for Jerusalem på jødiske hænder i byen d. 8. januar. Men førende traditionelle kirker ser hellere, at palæstinenserne får selvstyre over den arabiske bydel.Under temaet „Vi forpligter os på dig, Jerusalem“ marcherede kristne – på opfordring fra Den kristne Ambassade – sammen med jøder for et Jerusalem på jødiske hænder. Ialt deltog mellem 250.000 og 400.000 i marchen.

Skal ikke betrædes af hedninger

– Vi kan støtte demonstrationens budskab, fordi vor egen tro blev født i et jødisk Jerusalem og vore skrifter fortæller os, at Gud vil lade det adspredte jødiske folk vende tilbage til et Jerusalem, der ikke længere skal betrædes af hedninger, siger ambassadens talsmand.
Men det er ikke alle kristne, der er enige med ambassaden. Ifølge New York Times har førende kirker i byen ændret holdning til fordel for et palæstinensisk selvstyreområde i byen.
De sidste måneders uroligheder har forårsaget mange kirkers støtte til palæstinensisk selvstyre i den gamle bydel med dens kristne og muslimske helligdomme.
Græsk og Armensk Ortodoks kirke, Græsk og Romersk katolsk kirke, koptiske, syriske, lutherske og anglikanske kirker har alle anmodet israelske tropper om at trække sig tilbage fra de områder, de erobrede i 1967.
– Begge folk kan da leve side om side med hver deres egen suveræne stat, uden at være årsag til frygt hos de andre, hedder det i en fælles udtalelse fra kirkerne.
Den arabisk-kristne minoritet er lille, men indflydelsesrig. Der er omkring 50.000 kristne i Østjerusalem og „Vestbredden“ og 120.000 i resten af Israel.
Den kristne ambassade har sidste år indsamlet 115.000 underskrifter fra 122 lande „for et forenet Jerusalem under israelsk kontrol og åbent for alle trossamfund“.