Kristne foran i frivilligt arbejde

Hele 40 pct. af frivillige indenfor socialt arbejde er flittige kirkegængere, viser ny undersøgelse
En ny rapport fra Socialforskningsinstituttet viser en klar sammenhæng mellem kristent livssyn og frivilligt socialt arbejde. Hele 40 pct. af de frivillige inden for socialt hjælpearbejde går ofte i kirke, og 50 pct. betragter sig selv som religiøse.- Vores undersøgelse viste en klar sammenhæng mellem religiøsitet og lyst til at gøre noget for andre, udtalte seniorforsker ved SFI, Inger Koch-Nielsen, ved rapportens fremlæggelse 11. februar.
Samtidig viser de frivillige på det sociale område også en højere grad af tolerance overfor især etniske minoriteter og samfundets svage grupper end andre frivillige eller befolkningen som helhed.

Danskere er generelt hjælpsomme

Rapporten viser, at flere danskere melder sig til frivilligt arbejde. Omfanget er nu oppe på 75 mio. timer om året, og niveauet stiger fortsat. Til sammenligning bliver der udført 385 mio. timer socialt arbejde fra det offentliges side om året, viser forskningen fra SFI.
Graden af frivilligt arbejde er stigende, bl.a. pga. de mange kristne, der involverer sig i varmestuer, spejderkorps og besøgstjeneste.
– Det gode budskab er, at knap 40 pct. af befolkningen udfører en form for frivilligt arbejde, og det er en markant stigning. Danskerne er aktive, og det tyder på en høj grad af solidaritet, siger Inger Koch-Nielsen.
I 1999 udførte kun 12 pct. af befolkningen frivilligt socialt arbejde.

Støtte er afgørende

Inger Koch-Nielsen plæde-rer for øget støtte til de frivillige:
– Jo mere støtte de frivillige organisationer får, jo flere medlemmer får de også. De skal have mere frihed, flere midler og så skal man gøre det lettere for arbejdsløse og folk på efterløn at deltage i socialt arbejde, siger Inger Koch-Nielsen til Netavisen Infopaq.
Til sammenligning udfører 33 pct. af briterne frivilligt socialt arbejde, 14 pct. af italienerne og kun 7 pct. af tyskerne.