Rita er Guld for arabiske børn

Kristent børneprogram er populært blandt arabiske børn
Børneværten Rita Younes fra SAT-7 besøgte kort før jul Bibelselskabet, Dansk Europamission, Sudanmissionen og andre danske organisationer, som er begyndt eller overvejer at støtte den kristne satelit-kanal i Mellemøsten og Nord-Afrika.
Rita planlægger sine programmer i libanon, men producerer dem i Sverige, hvor TV-Inter har stillet studier til rådighed. Snart skal KKR/TV til at producere de populære „Asarbe Nabel” på arabisk.
På grund af de vanskelige forhold for kristen forkyndelse i den arabiske verden, har Rita selv udviklet et koncept, som ikke provokerer, men alligevel formidler evangeliet:
– Jeg forkynder kun indirekte. Jeg bruger et skib i studiet, som så sejler fra sted til sted. Ombord har jeg en skipper, som sørger for alt det praktiske, og som kan svare på alt det, jeg og børnene ikke ved. Så er der også en klovn med, som altid er imod. Når jeg siger, at vi skal bede, vil han ikke. Men børnene tænker: Jo, bed nu!
Vi har også en fremmed med, som kommer fra en anden planet. Han ved ingenting. Han spiller alle de „dumme spørgsmål” – og giver mig mulighed for at forklare.

Arabiske børn vil
bede i Jesu navn

– Hvert program slutter med, at vi lægger os til at sove, fortæller Rita.
– Jeg læser en godnathistorie fra Bibelen. Bagefter be’r vi. Vi siger tak og beder om konkrete ønsker.
– Men kan de muslimske forældre godt acceptere det?
– Jeg kunne aldrig finde på at bede med børnene foran skærmen eller de børn, jeg møder i de arabiske lande. Jeg opfordrer aldrig børnene foran skærmen til selv at bede.
Men indirekte lever de med i det, og jeg får breve fra forældre, som siger, at nu vil deres børn altid bede aftenbøn – og at de vil slutte, ligesom vi gør i programmet, nemlig med at sige „..i Jesu navn”.
Og det er der også muslimske forældre, der skriver, fortæller Rita.
– Muslimerne kender godt Jesus fra Koranen. Og de vil geren vide mere. Efter påske skrev en 12-årig algirsk pige til mig, at hun var overrasket over, at Jesus led så meget og at han elsker os så højt.

„Vor Gud er så stor”

Trods det kristne præg, har Ritas børneprogrammer opnået en meget stor popularitet i de arabiske lande. Der er direkte blevet advaret imod dem i et muslimsk blad, fordi alle børn på skolerne ser det.
Under et besøg i algeriet fik Rita lov at lære en masse børn på en skole den kristne børnesang „Min Gud er så stor” – på arabisk heder den noget med Allahu Akba som er et godt muslimsk udtryk „Gud er stor”. Sangen synes med stor gestikuleren.
Bagefter blev udsendelsen sendt, og optaget af mange, som nu koipierer videobåndet videre til andre.
På den måde er Ritas program et lyspunkt i en verden, hvor det ellers er næsten umuligt at drive mission.

Vanskelig barndom

Rita er vokset op i Den katolske Kirke, men som 16-årig begyndte hun at komme i Pinsekirken i Libanon, og her har hun siden været tilknyttet.
Rita har haft en ganske vanskelig barndom. Som syv-årig mistede hun sin mor.
Hendes far – som var med i en af de kristne militser – stod alene med Rita og hendes søster. På det tidspunkt var der borgerkrig i Libanon:
” Jeg kan ikke glemme frygten i min fars øjne. Han gjorde alt for at beskytte os, når bomberne faldt”.
I 1991 blev Rita og hendes mand taget til fange af syrerne. De stille dem op ad en mur og begyndte at diskutere, om de skulle dræbe dem på stedet. Rita blev ført hen til en ledende officer. På vejen derhen viste soldaten hende en død mand. Han var fra Det libanesiske Bibelselskab. Ritas ben skælvede. Der blev spurgt: “Hvad skal vi stille op med dem?” Den ledende officer viftede blot med armene, uden at give soldaten, der kom med Rita, nogen klar besked. Rita blev beordret til at aflevere sine ejendele: de fik hendes ur, og de penge hun havde. Derefter blev hun ledt tilbage til muren. Men hendes mand var væk. Hun frygtede, at de havde skudt ham, men det viste sig senere, at det ikke var tilfældet.
“I femten år levede jeg med krigens rædsler. Det gør, at jeg forstår de børn, som i dag er ramt af krig og elendighed. Samtidig er det som et tveægget sværd, hvor jeg på den ene side føler en stor smerte på vegne af børnene, og på den anden side er jeg hærdet”, fortæller Rita.
SAT-7 mødte Rita første gang i 1996. En jordansk amerikaner som arbejdede for SAT-7 ville se på nogle lokaler. Rita fik til opgave at vise ham rundt. Han så noget helt specielt ved Rita og ønskede at undersøge hvordan hun virkede på TV. Rita, der på daværende tidspunkt arbejde for FEBA Radio, ønskede absolut ikke at blive involveret i TV. Men det endte alligevel med, at Rita sagde ja til at lave en screentest som hun næsten gjorde lidt sjov med, fordi hun ikke var interesseret. SAT-7 blev så begejstret for hendes udstråling, at de med det samme sagde til hende “Du er den rette person”.
Rita fortæller videre: “Da jeg gik i seng den aften var jeg bange. Jeg vågnede kl. 24.00 og bad til Gud. Hvorfor skal jeg gøre dette – måske er jeg ikke den rigtige – hvordan skal jeg lave ordentlige programmer? Jeg følte at Gud sagde: “Jeg har ikke brug for dine evner. Alt hvad jeg har brug for, er at du elsker disse børn med en kærlighed uden grænser”. Hvordan kan jeg elske børn, jeg ikke har set før? Igen følte jeg, at Gud sagde: “Jeg vil vise dig det”. Jeg så billeder inde i mit hoved. Den aften følte jeg, at jeg blev fyldt af en stor kærlighed til netop disse børn. Jeg følte mig udvalgt. Gud havde givet mig en kærlighed, der næsten gjorde ondt.”
Siden den 31. maj 1996 har Rita lavet mere end 700 forskellige programmer for børn i den arabisktalende verden. Hun tror på, at Gud fortsat vil give hende ideer til nye programmer. Hun besøger jævnligt børn i lande som Irak og Jordan. “Jeg følte allerede, inden jeg så dem, at jeg kendte dem. Jeg elskede dem, før de lærte mig at kende,” siger Rita.
49% af breve som SAT-7 får, kommer fra børn, der har set Ritas programmer. Hun læser deres breve, og sørger for at enten hun selv eller nogle af hendes kollegaer skriver tilbage til dem.
En mor skrev for nylig: “Min søn har lært at give igennem dit program”. Drengen havde modtaget en pakke fra SAT-7. Det betød, at hans søster blev misundelig. Men drengen havde lært at dele, så han lod sin søster vælge nogle ting fra pakken.
SAT-7 er yderst omfattende projekt, der kræver millioner af kroner, men hvis vi står sammen kan det lade sig gøre at bringe evangeliet ind i de små hjem i den arabisktalende verden.