Sissel vil ha’ plads til salmerne

Sissels stemmepragt behøver ikke at “poppes” op – men det er den alligevel blevet på hendes nye CD…Første gang vi i Danmark rigtig stiftede bekendtskab med den norske sanglærke var i 1987, da de danske hjem fyldtes af julesangene fra hendes andet album, Glade jul. De klokkeklare toner fremkaldte billeder af rislende bække, rindende ned af de norske fjelde.Der er løbet meget vand i åen siden dengang. Sissel er blevet moden, og det er hendes stemme også. Alder, ægteskab og moderskab har sat sine spor. Men klokkerne ringer endnu. Sissel kan stadig komme op på de høje toner. Klangen er blot blevet dybere. Og stilen mere varieret.
Sissels stilskift kom først med “Gift of Love” i 1992, en samling af Neil Sedakas kærlighedssange fra de glade 60’ere. Indtil da havde hun mest gjort det i folkesange og salmer, hvilket gjorde hendes albummer til fast inventar på mange kristnes cd-reoler. Efter “Gift of Love” vendte hun tilbage til de norske fjelde med “Innerst i sjelen”, som også indeholdt flere gode salmer.
Nu er hun så vendt tilbage til den mere poppede stil igen, en kombination af programmeret pop á la Rebecca St. James og irske lydkulisser á la keltisk musik. Men Sissels stemme fornægter sig ikke. Hun klarer den moderne stilart med glans og en enkelt salme er der da også blevet plads til på den nye CD.

Hvor kristen?

“Lær mig at kende dine veje” er placeret midt i repertoiret – måske for at gennemstrømme det musikalsk med sjælen fra Norge og lyrisk med ånden fra Gud…
Det er usikkert hvor “kristen” Sissel er. Indtil hun blev gift med den danske entertainer Eddie Skoller i 1993, troede de fleste, hun var det. Det var jo den kristne sanger og musical-forfatter Rune Larsen, der “opdagede” hende og førte hende sammen med “Oslo Gospel Choir”, hvor hun var gæstesolist gennem de første år af korets karriere. Det blev til både pladeindspilninger og TV-shows, som vi også har fået del af i Danmark. Og ikke mindst, julekoncerterne de sidste år i Herning og København, hvor Sissels fortolkning af “Glade jul” og “Amazing Grace” har gjort lykke.
Men hvor kristen er hun så – hvis man kan være det mere eller mindre?
I et interview med Familiejournalen i 1995 fremgår det, at hun er kristen, selv om hun ikke går så meget i kirke.
– Jeg er inde i en periode, hvor jeg ikke føler trang til kirken. Men når det sker, går jeg altid i en dansk kirke, aldrig i den norske, som findes i København. Jeg har besluttet, at jeg vil integreres i Danmark, sagde hun dengang.
Men hvad siger hun i dag? Der må i det mindste være en barnetro et eller andet sted derinde, siden hun skal have en salme med hver gang…

Salmer “føles rigtigt”

Til Jyllands Posten sagde hun forrige søndag, at det føles rigtigt for hende at synge salmer. Derfor insisterede hun på at få “Lær mig at kende dine veje” med på den sidste, ellers engelsksprogede, udgivelse. Men kristendommen titter også frem på andre måder.
I “Sarahs Song” fremgår det, at datteren Sarah er et svar på bøn, bragt til hende af engle:
“Angels heard the beautiful words, that you prayed, and showed me the way to you and they knew you were in love, so they sent me down from heaven above…”
Sissel og Eddie har to døtre, Ingrid på 5 og Sarah på 1½.
Endnu en sang på den seneste cd har Sissel som tekstforfatter. I “One Day” skriver hun om at følge sin ledestjerne, og turde tro på noget nyt. Hvad og hvem hendes ledestjerne er, fremgår ikke klart. Måske er der også her, ligesom hos mange af hendes kolleger i musikbranchen, nogle lysstrejf i mørke afkroge…
Positive og livsbekræftende tekster er der i hvert fald i de sange, Sissel har valgt til sit repertoire. Og sådan har det faktisk været fra begyndelsen, helt fra hendes første album “Sissel”, over “Glade jul” og “Soria Moria”, til “Gift of Love”, “Innerst i sjelen” – og nu: “All Good Things”. Om den skal nå op på Glade Jul’s salgstal (500.000) vil tiden vise. Da den blev udgivet i Norge i november, solgte den 100.000 på seks uger!