– Elsk terrorister og bed for selvmords- aktivister

Hadet forsvandt, da Jesus viste sig for eksterroristen Marcel Rabiei. Nu opfordrer han kristne til at vælge kærligheden i Mellemøsten-konflikten…Marcel Rabiei voksede op i en jihad-lejr i Algeriet og hadede indædt jøderne, indtil han en dag opdagede sin egen jødiske afstamning – og „mødte Jesus“ i en fængselscelle i Zürich. I dag er han leder for „Communities of Reconciliation“, der bygger bro mellem jøder og arabere i Jerusalem.I weekenden gæstede Marcel Rabiei Danmark i forbindelse med Israel-konferencen „Fred og Forsoning“ i Pinsekirken Odense. Eksterroristen var i Danmark for at fortælle om sit syn på den aktuelle situation i Israel, og budskabet var klart.
– Jesus er det eneste håb for både jøder og arabere. Jeg tror ikke på nogen politiske eller humanistiske løsninger på konflikten i Mellemøsten. Kun Guds kærlighed kan forvandle had til håb – og derfor er det de kristnes opgave at møde både jøder og arabere med Kristi kærlighed.
„Communities of Reconci-liation“ har 70 medarbejdere og samler hver uge jøder og arabere til husmøder i Jerusalem. Desuden mødes ca. 60 arabiske børn i kristne børneklubber rundt om i byen.
Gennem møderne og praktisk hjælp til udsatte grupper arbejder organisationen for at bygge bro mellem jøder og arabere og fortælle mennesker evangeliet.
– Vi har set mange familier blive kristne og oplevet, hvordan tilgivelsen forvandler menneskers liv – fx. blev en muslimsk kvinde kristen fornyelig. Hendes mand blev dræbt af israelske soldater, og hun stod pludselig alene med fem børn. Vores medarbejdere hjalp hende praktisk og fortalte hende om Guds kærlighed. I dag beder hun sammen med messianske jøder og kan ved Guds hjælp tilgive soldaterne, fortæller Marcel Rabiei.

Jesus viste sig i fængslet

Marcel Rabiei voksede selv op i en islamisk jihad-lejr i Algeriet, hvor han lærte at hade jøderne. Han var som teenager aktiv i PLO, og det kom derfor som et chok, da han fandt ud af, at hans mor var jøde.
Familien var på det tidspunkt flyttet til Schweiz, hvor Marcel Rabiei søgte svar på livets mening i både eksistentialismen og hippie-bevægelsen. Identitetskrisen endte imidlertid ud i stofmisbrug og et ophold i et fængsel i Zürich for salg af stoffer. Her ændrede Marcel Rabieis liv sig radikalt.
– En dag vågnede jeg og kunne mærke, at jeg ikke var alene i cellen. Af en eller anden grund var jeg sikker på, at det var Jesus, som var hos mig.
Pludselig lå jeg på knæ og spurgte: „ Hvad vil du have, jeg skal gøre?“
Så hørte jeg en klar stemme sige: „Jeg er sandheden, du leder efter. Der findes ikke andre veje.“ Den dag forsvandt hadet og frygten – og kærligheden kom ind i mit liv, fortæller Marcel Rabiei.

Blandt islamiske
fundamentalister

Efter oplevelsen i fængslet arbejdede Marcel Rabiei et par år med rehabilitering af stofmisbrugere og siden som ungdomspræst i Schweiz. Men i 1990 flyttede han til Cairo med familien for at starte en menighed i jihad-miljøet.
– Det var meget hårdt at arbejde blandt de islamiske fundamentalister. Der var så meget had og frygt i det miljø og flere af vores medarbejdere blev fængslet. Efter 4-5 måneder var jeg ved at give op og rejse hjem.
– Men så mindede Gud mig om, at jeg ikke var bedre end dem, og at Jesus var kommet for at frelse netop dem, de fortabte. Da jeg virkelig forstod det, begyndte vores arbejde at vokse, fortæller Marcel Rabiei, der kalder episoden sin „anden omvendelse“ og mener, den var en forberedelse på arbejdet i Israel.

Håb for Israel

I Jerusalem følger Marcel Rabiei nu gennem sit arbejde i „Communities of reconci-liation“ konflikten mellem jøder og arabere på tæt hold.
– Politisk er situationen selvfølgelig frustrerende, men den her konflikt er ikke bare politisk. Det er en speciel konflikt, fordi den også er åndelig. Hvis man er grundfæstet i Guds ord, får man håb om, at der er en vej frem.
– Bare oprettelsen af staten Israel er et Guds mirakel. Det er Gud, der har etableret staten Israel – uanset om vi vil det eller ej. Og jøderne er vigtige for Guds frelsesplan. Det betyder ikke, at jøderne ikke begår fejl. Men landet og folket hører sammen.
– Jeg tror på, at Gud vil åbne både jøder og araberes øjne, og at de sammen skal blive til velsignelse, som der står i Esajas 19:24-25, siger Marcel Rabiei.

Sympati er ikke nok

En af Marcel Rabieis erfaringer er, at det er vigtigt at vise praktisk kærlighed midt i den spændingsfyldte konflikt.
– Min oplevelse er, at både jøder og arabere er åbne overfor evangeliet – men de har hørt så meget og vil se godt efter, om ordene er tomme eller om, der er et liv bag. Sympati er ikke nok. Kærligheden må vises i praksis.
– Vi har f.eks. kontakt med en arabisk ung mand. Han blev fejlagtigt sat i fængsel, fordi det israelske militær troede, han havde været involveret i stenkastning. I fængslet blev han behandlet meget dårligt, men nogle af vores jødiske medarbejdere besøgte ham og hjalp ham praktisk. Og Jesus gjorde et mirakel. I dag er manden kristen og kan tilgive dem, der fængslede ham, fortæller Marcel Rabiei.

Bed for jøder
– og arabere

Bøn er ifølge Marcel Rabiei også en af nøglerne i Israel-konflikten.
– Jeg vil gerne opfordre alle kristne til at bede Gud om at se i nåde til nationen Israel – og både muslimer og jøder.
Kristne må passe på ikke at tage parti. Jeg har både mødt kristne, der synes, at alt hvad Israel gør er forkert og kristne, der er så optaget af jøderne, at det er lige før, de konverterer.
– Gud har etableret Israel, men elsker både jøder og arabere. Terrorister og selvmordsaktivister er ikke mere onde end andre mennesker. De er vokset op i et miljø af had og er blevet redskaber i fjendens hånd. Vi skulle hellere bede for, at Gud vil forløse dem med sin kærlighed – end at afsky dem.
– Gud har en plan for både jøder og arabere. Men der er kun én vej ud af hadet – og det er Jesus, siger Marcel Rabiei.