Albertes barnetro titter frem

Alberte fra Bamse og Kylling vil ikke være religiøs
– men hun snakker gerne med Gud…Hun er mest kendt som Luna fra ”Bamse og Kylling” – det populære børneprogram i tv, som også griber de voksne om hjertet. Hun er mindre kendt fra sin karriere som popsanger og næsten ukendt for sin fortolkning af danske sange og salmer.
Alberte Winding er for øjeblikket på turné med sidstnævnte i anledning af Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling til fordel for AIDS ramte eller forældreløse børn i Afrika.
Udfordringen mødte hende til en af hendes 10 koncerter sammen med saxofonist Benjamin Koppel og pianist Sten Sørensen. Vi mødte op i Kristkirken i Kolding med et brændende spørgsmål: Har Alberte fundet barnetroen frem?
Det barnlige, ja, for hun nærmest dansede på ”scenen” foran den pompøse Kristusfi-gur, der udgør kirkens altertavle. Mellem sangene kom hun med en genert mine også med barnlige bemærkninger som ”salmer handler jo om tro håb og kærlighed, men også om naturen, om dyr og planter… og biler. Jeg synes, der er for få bilsalmer!”
Men troen, jo, den er også derinde et eller andet sted, for sammen med kompagnonen Benjamin Koppel – der for øvrigt leverede en forrygende præstation på tenorsaxofonen – har hun skrevet flere salmer selv. Og nej, ikke om biler, men om Guds natur, f.eks. i salmen ”Min nats hyacinter”.

Kryber i skjul

Men hvad betyder salmerne for dig, spurgte vi bagefter i kirkens krypt:
– Salmerne rammer noget inde i mig. De stammer jo fra en tid, hvor høsten skulle i hus med møje og besvær, hvor folk havde brug for noget til at løfte sig over livet med. Sådan kan vi have behov for et sted at krybe i skjul…
Din salme nævnte ikke ordet Gud – tror du på ham?
– Min tro er flydende, vil jeg sige. Den er ikke knyttet til folkekirken. Og der er så meget uro i verden, der bl.a. handler om religion, så det vil jeg gerne være fri for. Og så bor jeg jo på Nørrebro, hvor vi skal lære at leve sammen, uanset hvad vi tror på.
Men er Gud personlig for dig?
– Når jeg snakker med ham, ja! – siger Alberte med en afvæbnende latter. – Men det jeg mener er, at der må være rum for forståelse, for tilgivelse. Der er noget smukt ved troen, og jeg har stor respekt for præster, der giver rum f.eks. for folk der er i fængsel på livstid.

Vi har brug for at tro

– Der er brug for noget at tro på i de tider, vi har. Midt i konflikter og krige har vi brug for at tro på noget højere. Men jeg vil ikke sætte navn på troen. Den skal ikke være religiøst tilknyttet.
Nogle vil hævde, at kristendom ikke er en religion, men en relation – hvad siger det dig?
– Ja, det handler om ansvar. En filosof, som havde været i koncentrationslejr i Nazityskland, udtrykte det sådan: Tro er det personlige ansvar i forhold til et andet menneske. Det er så at sige ”at holde bil-døren for en anden”. Det er tro som etik.

Min nats hyacinther

Den har lagt sig i dynens folder
den vinter
kryber ind når jeg sover
drømmer min nats hyacinther
og planter en isblomst på puden
Tro på det hjerte
ellers så lær det
Jeg har mistet for meget
Hvis ingenting er det
så er du det forår jeg har
Der må ånde et liv i jorden
et vejrtræk
Skru dig op gennem frostens murværk
du var vel aldrig helt væk
Jeg mærker din prikken
på huden
Tro på det hjerte
ellers så lær det
Jeg har mistet for meget
Hvis intet andet er
så er du det forår jeg har
Tekst: Alberte Winding

Men hvad med Jesus, som kristendommen har navn efter?
– Som barn gik jeg i skole på Ærø, og den var meget mere religiøs end den, jeg kom fra i København. Så det var en omvæltning for et ”hippiebarn” som mig. Men Jesus var vores superstjerne, det store forbillede. Og det er han stadigvæk; han kan rumme alle.

Børns ”rene” tro

Så er vi henne ved barnetroen?
– Ja, jeg har en datter, som er meget troende. Selv om hun ikke blev døbt i kirken, vil hun konfirmeres. Hun har brug for de kirkelige rammer for troen.
Jesus sagde, vi skulle blive som børn på ny…
– Ja, børn har en utrolig evne til at tro. De tror fuldt og fast på de voksne. De har ”den rene tro”, en tro på at det nok skal gå, uanset hvordan omstændighederne ser ud. Lige nu har de forældreløse børn i Afrika, vi samler ind til for tiden, netop brug for denne tro.
– Og den tro har vi voksne også brug for, for den giver os et overskud til at skride til handling og forandre tilværelsen.
Er det her, din cd med danske salmer og sange kommer ind?
– Ja, vi har brug for holdepunkter. Mange af os kan huske salmerne fra en tid, hvor der var mere fællesskab mellem mennesker, fra skolen, kirken osv. I dag er vi individualister, og det er både positivt og negativt. Her kan de gamle salmer forene os.
”Fred hviler over land og by”, ”Se nu stiger solen af havets skød” og ”Dybt hælder året i sin gang” var nogle af dem, vi fik serveret i enkel og frisk stil i Kristkirken i Kolding. ”Min tro på Ham skal bære sit friske blad” er en strofe fra sidstnævnte, om barnetroen, der bare er der derinde et sted, og bryder frem med sit lille, friske skud en gang imellem – som hos Alberte her.
Cd’en „Danske sange før og nu“ er en enestående samling af nogle af de smukkeste sange fra den danske sangskat, nænsomt arrangeret og smukt præsenteret. Teksterne har fået nyt liv i Albertes fortolkning, og bliver pludselig meget nærværende og aktuelle, ja, de virker nærmest provokerende positive ind i det nye årtusinds hverdag.
Sogneindsamlingen til de 11 millioner AIDS ramte og forældreløse børn kulminerer ved en gudstjeneste i mange af landets folkekirker søndag d. 9. marts.
Cd’en med Alberte Winding og Benjamin Koppel kan købes gennem Udfordringen.