En forsmag på Himmeriget

Alle ferierende på Tenerife må absolut kigge indenfor hos Skandinavisk TuristkirkeFor at sige det som det er. Tenerife er noget nær det nærmeste, jeg har været Himmeriget og Paradisets Have.
Herefter kan jeg sagtens forestille mig, hvordan det har været for Adam at måtte forlade det Himmerige, som Vorherre havde placeret ham i. Man spiser ikke ustraffet af den forbudne frugt. Nu måtte han henslæbe sit liv uden for haven, hvor han fik god tid til at fortryde, at han hoppede på den med Eva og slangen.
Mands vilje er mands himmerige, som det hedder i en gammel tolkning af ordet Himmerige, så da min kone Rita og jeg blev enige om, at jul og nytår i år skulle foregå på ferieøen Tenerife, jamen, så var det bare på plads. Mands vilje …
Denne artikel er ikke en reklame for ferieøen, men har du aldrig været på Tenerife, så giv dig selv fornøjelsen og oplevelsen. Den er ubetalelig.
Klokken seks om aftenen går solen ned i Atlanterhavet. Bare sådan lige ned. Og så kan man opleve det, som ikke kan betales med penge.
Gå en stille tur med ægtefællen ude i den lune aften, giv psykiateren fri og lad naturens lægende stilhed sænke sig over dit stressede hverdagsliv.
Eller sæt dig ud på hotellets altan og nyd vejret, havet, træerne og cikadernes sang i palmetræerne.
En livsforlængende og livsbekræftende kvalitetsoplevelse!

Turistkirken

Og så sker det! Pludselig – ud af alle neonlysene i feriebyen Playa de Las Américas – dukker der en reklame frem for Skandinavisk Turistkirke. Det viser sig, at kirken er centralt beliggende ved den store lystbådehavn og med udkig over Atlanterhavet.
”Skandinaviska Turistkyr-ken” med adresse på: Puerto Colón, Local 228A, 386 60 Las Americas, er ikke en kirkebygning i traditionel forstand.
Placeret lige udenfor ligger en lang solbeskinnet terrasse med borde, hvor det er muligt at nyde en kop kaffe, the eller bare det gode vejr. (Omkring jul og nytår taler vi om temperaturer på omkring 25 grader!)
Svenske, danske, norske og finske flag pryder det hele.
Indenfor er et stort rum delt op i mødesal, cafeteria, boghandel og kontor m.m. Leder er pastorparret Ulla-Britt og Rune Carlsson. De kommer fra den svenske pinsebevægelse.

Medarbejdere

I 1991 begyndte ægteparret i byen Puerto de la Cruz, beliggende i den nordlige del af øen.
For to år siden overlod de arbejdet her til andre medarbejdere og flyttede i 1998 til den nuværende adresse.
I kirken har Ulla-Britt og Rune hjælp af flere frivillige medarbejdere, som tager til Tenerife i perioder. For tiden er det Sten-Åke og Maila, Mia, Berit og Robert.
For én, som kan huske 1960’ernes og 1970’ernes svenske sang-evangelister på gæsteoptræden i Danmark, var det virkelig en berigelse at lytte til sangene og forkyndelsen.
Ulla-Britt er suverænt musikalsk og leder musikken, som der er rigtig meget af i turistkirken. Og de mange velklingende duetter serverer hun sammen med sin mand, Rune.

Lovsang

Rune Carlsson har i sin bog ”Tillsammans på egna ben” et par ord at sige om nutidens lovsang:
– David, Israels vidunderlige sanger, som har skrevet mange af de bibelske salmer, indledte sin kongelige bane med at spille for Kong Saul.
– Dette burde være målsætningen for al sang og musik. At tilføre noget positivt for den, der lytter eller er ”udsat” for musikken.
– Sang og musik med kristent fortegn bør have den dimension, men selv i denne sammenhæng kan man ind imellem høre den rene terror-musik. Har det med ungdommelig uforstand at gøre eller endnu værre: Er det åndsmagter, som er interesseret i at ødelægge folks hørelse?
– Hvis det er det sidste, det handler om, er det ikke lovsang mere, – så er det snarere en livsløgn.
I bogen fortæller Rune, at han var med ved en koncert, hvor han ikke kunne høre, hvilke sprog de sang på, og endnu mindre, hvad de sang om. Lyd fra mishandlede instrumenter var det, som det handlede om!

Høreskader

– For ikke at blive høreskadet forlod jeg koncerten efter et par numre.
Hemmeligheden bag Davids vidunderlige musik finder vi i Sl. 22,26. Sang og musik skal rettes mod mennesker igennem Gud, og så bliver det til velsignelse.
Og han fortæller:
– En gang imellem vil vi få anledning til at opleve sang og musik med formentlig høje decibel-tal, som når man for eksempel hører sangen ”When the Saints go marching in”, men så er vi forberedt på det.
Han er ikke i tvivl:
– Fuldkommen musik for fuldkomne trommehinder!

Turisme

Efter de forholdsvis korte gudstjenester, hvor der i høj grad er taget hensyn til, at kirken er placeret i centrum af det travle turistliv (fem millioner), serveres der kaffe og the og hjemmebag for publikum. Og så er der plads til samtale, bøn og hilsener.
Som turist er det vigtigt, at man ikke tager imod alle de mange forskellige købstilbud, som man kan opleve på gaden på Tenerife. Der handles med den europæiske møntenhed Euro. Tenerife og de omgivende øer er spanske.
Den Skandinaviske Turistkirke er en oase midt i det pulserende menneskemylder. Mange kigger indenfor, slapper af, hører evangeliet, får en samtale og har det rigtig godt bagefter.

Vulkanø

Dadler, figener og bananer gror på øen, som i virkeligheden er resultat af et kæmpestort vulkanudbrud i tidernes morgen.
Og man kommer til at tænke på beretningen fra det forjættede land Kana’an, hvor det flød med mælk og honning, og hvor spejderne hentede drueklaser så store, at de måtte bæres på en stang.
Et besøg på vulkanen Teide, som med sine 3.718 meter er verdens 3. højeste aktive vulkan, er en oplevelse. Et andet sted i nærheden af vulkanen finder man det sted, hvor det amerikanske filmselskab producerede dele af ”De 10 bud”.
Det er den filmsekvens, hvor man ser Moses på vej op ad bjerget for at hente tavlerne med budene.

Længsel

Vi har alle denne længsel efter Himmeriget. Men de fleste danskere undertrykker længslen ved hjælp af markante begivenheder som jul og nytår, forårsarbejdet i haven eller andre ”vigtige” begivenheder. Det betaler sig ikke.
Jeg tror, at mange har lyst til det samme, som vi gjorde. Slip taget i prioriteterne og olde-mors sofa og spring ud på det dybe vand!


Artiklen fortsætter efter annoncen: