Klassens klovn blev stand-up komiker

Intet er tabu, når kristne Oluf Christensen
indtager scenen som stand-up komiker
– Jeg vil bare gerne have, at folk skal grine og have det sjovt!
Det er i al beskedenhed, hvad der er drivkraften for den 27 årige stand-up komiker, Oluf Chirstensen.
Oluf har lige fra lille kunnet lide at optræde. I skolen blev han klassens klovn, der altid var parat med en sjov bemærkning.
– Jeg har altid kunnet lide at lave sjov. Da jeg var 13 år flyttede vi til Fyn på grund af min fars job som præst i Apostolsk Kirke. På den nye skole blev jeg mobbet, fordi jeg var tyk og kristen og ikke ville bande.
– Da jeg efter ottende kom på efterskole, blev jeg for alvor klassens sjove dreng. Måske som en forsvarsmekanisme, erkender Oluf ærligt og fortæller, at bag den sjove facade gemmer der sig et følsomt sind. Og han indrømmer, at selv om han virker fuld af selvtillid og kan indtage en scene som en anden konge, så kan han ind imellem føle sig usikker.
Men at få folk til at grine, det er han god til! I al fald er han nu et respekteret navn indenfor stand-up branchen. Han optræder på caféer, diskoteker og til firmafester landet over. Senest har han optrådt som vært for ti stand-up shows på den anerkendte stand-up café i Knabrostræde i København, Comedy Zoo.

Ingen grinede

Men hans debut på de skrå brædder som stand-up komiker var knap så heldig. Det var i januar 1997 på Kulkaféen i København, hvor nye talenter får en chance for at prøve sig selv af.
– Jeg havde set Casper Christensen og ”Husk lige tandbørsten” og syntes, han var vild sjov. Jeg havde kun set stand-up én gang og vidste ikke ret meget om det, andet end at det var noget, jeg godt kunne tænke mig at lave.
– Så jeg spurgte på Kulkaféen, om jeg måtte prøve. Jeg regnede med at få en dato, men i stedet tilbød de mig at komme på samme aften. Det var jeg frisk på. Jeg var lige kommet hjem fra skitur med en efterskole, hvor jeg havde underholdt. Så jeg tænkte, jeg kunne bruge det samme materiale.
”Da jeg efter ottende kom på efterskole, blev jeg for alvor klassens sjove dreng. Måske som en forsvarsmekanisme”
– Men udover en fuld dame var der ingen, der grinede! Anden gang jeg prøvede, blev jeg blinket ned fra scenen af værten, fordi jeg simpelthen ikke var sjov nok.
Men i stedet for at få en nedtur over det, blev Oluf stædig.
– Jeg kunne få kristne til at grine og måtte sande, at de er et taknemmeligt publikum. Men det irriterede mig, at jeg ikke kunne få andre mennesker til at grine. Jeg satte mig for, at jeg ville lære stand-up og få folk til at grine.

Stand-up er vor tids nar

Siden har Oluf lært en hel del om kunsten bag stand-up, og om ”set up” og ”punch line”.
– En komiker har sagt, at stand-up er som at køre ned ad motorvejen med 130 kilometer i timen og så pludselig dreje skarpt til venstre. Du skal fortælle en lille historie, og så pludselig komme med en uforudsigelig pointe, som overrasker publikum og får dem til at grine.
”Stand-up er som at køre ned ad motorvejen med 130 kilometer i timen og så pludselig dreje skarpt til venstre”
Oluf Christensen sammenligner stand-up komikeren med datidens nar eller trubadur.
– Komikeren har fingeren på pulsen og sætter ord på, hvad folk tænker om for eksempel politikerne, nye love eller andet aktuelt i samfundet.
– Med humoren kan man få sagt sandheden på en meget dybere og hårdere måde, end hvis man for eksempel skrev et læserbrev.

Stand-up om ungdomsproblemer

Oluf har ikke oplevet det som en konflikt at være et troende menneske indenfor stand-up branchen. Tværtimod oplever han stor respekt blandt sine kolleger. Også selv om han ikke er sjofel eller pervers, og ikke drikker sig fuld.
– Som udgangspunkt kan jeg tale om alt. Også om sex. Men uden at være sjofel. For eksempel kan jeg godt fortælle om, hvordan to jomfruer roder rundt på bryllupsnatten for at finde ud af det. På den måde får jeg også sagt, at jeg er jomfru, siger Oluf, der privat er kæreste med Louise, med hvem han driver Team Vision, der arrangerer skiture for kristne unge.
Oluf kommer i Apostolsk Kirke på Frederiksberg, samme bydel hvor han også bor i lejlighed.
Oluf missionerer ikke direkte med sine stand-ups.
– Mit mål er bredere. Jeg vil gerne bare være der som kristen i miljøet. Samtidig bruger jeg det, jeg lærer som stand-up komiker, i kristne kredse, for eksempel som konferencier til Teen Events og i mit job, hvor jeg er begyndt at holde stand-up foredrag om ungdomsproblemer på ungdomsskoler og skoler, fortæller Oluf.
Oluf er ansat i Søren Lynges (tidl. Rock Ministries i Pinsekirken, red.) organisation, ”ungdomsproblemer.dk” og ”ditlivditvalg.dk”, som i dag er den tredjestørste ungdomsrådgivende organisation i Danmark. Udover at holde foredrag arbejder Oluf 20 timer om ugen på ”Bobasen”, et sted for ni utilpassede unge i Sundby, København, som drives af samme organisation. Yderligere info:
www.olufchristensen.dk