To af tre kristne støtter Irak-krig

63 pct. af de amerikanske kirkegængere støtter George Bush’s krigserklæring. Det er flere end den øvrige befolkningAlmindelige kirkegængere følger ikke altid deres præster. De fleste af USA’s præster er nemlig imod krigen mod Irak, som indledtes af USA natten til torsdag i sidste uge. Sammen udgør jævne kristne, ifølge den svenske avis Dagen, efterkrigstidens største krigsmodstand. Og eliminerer dermed påstanden om, at amerikanske kristne er blandt Bush-regeringens ivrigste støtter.
Krigsmodstanden strækker sig over trossamfundenes grænser fra Den romersk-katolske Kirke til de protestantiske kirkesamfund. Men de har åbenbart ikke lægfolket med sig. Ifølge en nyligt offentliggjort undersøgelse fra Associated press støtter hele 63 pct. af kirkefolket i USA en amerikansk ledet invasion af Irak.
Også under Vietnamkrige gik kirkegængerne mod sine ledere. Mens lederne propaganderede for en krig mod kommunisterne i Nordvietnam, kom lægfolket mere og mere på bane, efterhånden som krigen skred frem, og til sidst var de i overtal. Ifølge den amerikanske kirkehistoriker, Martin E. Marty, har kirkens lægfolk næsten altid stillet sig på majoritetens side.
I dag er krigsmodstanden blot bedre organiseret. Den reformerte kirke har endda udset sig en ”anti-krigs-leder”.