Golf-krigen sluttede og startede på Purim

For 12 år siden blev den USA-ledte Golf-krig afsluttet på den jødiske fest, „purim“. Nu starter krigen ved udgangen af purim. Israelske rabbinere mener, at det ikke er nogen tilfældighed.

To piger i Jerusalem har klædt sig ud som Ester, den jødiske dronning som reddede jødefolket fra Hamans udryddelse

Purim fejres til minde om at jødene ikke blev udslettet i det persiske rige for omtrent 2500 år siden.
I Esters bog kan man læse, at Kong Ahasverus i Susan udpegede Haman som rigets øverste embedsmand. Haman bestemte sig for at udrydde det jødiske folk fra Indien i øst til Etiopien i vest.
Baggrunden var, at jøderne ikke var som andre folk, men havde sin egen religion.
Ved et Guds mirakel blev den forældreløse kvinde, Ester, kronet til dronning. Hun bad – på råd fra sin kloge stedfar Mordokaj – kong Ahasverus om at spare sit folk. Og jødene blev reddet. Siden har jødene fejret dette mirakel.

Hussein – en antisemit

Enkelte mener, at Haman var en af verdens første antisemitter. Siden har mange fulgt i hans fodspor. Saddam Hussein er efter manges mening en af dem. Han har bl.a. tidligere sendt 39 raketter mod Israel. Til denne purimfest har jøderne i Israel anskaffet sig gasmasker, plast og tape til at forsegle rum mod kemiske og biologiske masseødelæggel-sesvåben fra Irak.
Enkelte mener, at Gud griber ind mod Irak, når USA nu vil tage et opgør med diktatoren i „det gamle Babylon“.
– Saddam Hussein er en Haman. Jeg tror ikke, at Gud vil lade ham fortsætte længere, siger Houlda Gourevitch i Haifa.
Rabbiner Manahem Listman i Machon Meir tror ikke, det er nogen tilfældighed, at dette sker på purim.
­ Den jødiske historie er kynisk. Haman ønskede at udslette det jødiske folk. Det gjorde Hitler også. Irak angreb Israel for ti år siden. Det gamle Susan, hvor kong Ahasverus regerede er ikke langt fra det moderne Bagdad, påpeger Listman i Jerusalem Post.

„Udryddelser“ fejres

I jødisk tankegang har hver tid sin „Haman“ men det er aldrig lykkes dem at udryde det jødiske folk. Tvært imod har Israels Gud reddet dem, og dette har ofte ført store fester og højtider med sig:
* Farao i Egypten forsøgte at udrydde jødene. Det medførte påskefesten.
* Antiokus Epifanes ville også udrydde jødefolket, og man fik hanukkafesten.
* Ruslands pogromer medførte zionismen. Og efter Hitlers Holocaust „rejste“ Gud den jødiske stat.
Purim varede fra d. 17. marts ved solnedgang til d. 18. marts ved solnedgang.

Sådan fejres purim i Israel

På purim læser israelerne hele Esters bog i synagogerne. Der står der skrevet om hvordan Gud reddede jødefolket fra Haman. Hver gang Hamans navn nævnes, larmer jøderne, så at ingen kan høre navnet. Det gør man, fordi Bibelen siger, at hans minde skal udslettes.
Mange drenge klæder sig ud som Mordokaj, mens pigerne klæder sig ud som dronning Ester. Purim kan godt sammenlignes med fastelavnsfejringen i Vesten, for den fejres også med festmåltider og karneval til minde om begivenhederne beskrevet i Esters bog. På purim spiser man „Hamans ører“, en sød småkage. Man giver også hinanden kurve med søde drikke og søde sager. Purim er en glædesfest for det jødiske folk.