Forførende ledere

Arbejdsmarkeds-Etisk Råd sætter fokus på åndelige påvirkninger – og bivirkninger – på arbejdspladsen.Arbejdspladsen er blevet stedet, hvor man realiserer sig selv. Derfor taler man igen om et ”kald” til sit fag, og derfor kommer spirituelle kursustilbud ind ad virksomhendens brevsprække i en lind strøm i disse år. Og derfor sætter Arbejdsmarkeds-Etisk Råd fokus på ”en åndelig bevægelse i erhvervslivet” i et storstilet oplæg til konferencen ”Den forførende leder” d. 21. marts.
Konferencen varer kun 1 dag og holdes på Handelshøjskolen i København. Men så er der til gengæld ”tunge drenge m/k” på programmet, bl.a. Peter Pruzan, professor på Institut for ledelse, politik og filosofi på Handelshøjskolen i Kbh., Nicole Rosenberg, chefpsykolog ved Psykiatrisk Hospital i Risskov, og Peter Øhrstrøm, professor og dr. scient. og medlem af Arbejdsmarkeds-Etisk Råd.
Der er en udbredt bekymring blandt medarbejdere for en stigende mangel på kollegialitet forårsaget af det store fokus på personlig udvikling. Og blandt psykologer, at kurserne kan manipulere med især skrøbelige personligheder.
– Desværre findes der mange let påvirkelige mennesker i dag. Især unge mennesker lader sig forføre. Men det er etisk forkert at trække religiøse tendenser ind på en arbejdsplads, siger Nicole Ro-senberg, chefpsykolog ved Psykiatrisk Hospital i Risskov, der har oplevet patienter blive indlagt efter deltagelse i et grænseoverskridende og inti-miderende kursus.
– Det er dybt uansvarligt! De usikre er forsvarsløse, og en kombination af at være skrøbelig og at være tiltrukket af et terapimiljø er farligt…
Hun mener, grænsen går, hvor man bruger en religiøst betonet filosofi, hvor det rationelle, fornuftsmæssige forsvinder. For det giver fri boltreplads for ”den forførende leder”.