Danmarks Dronninger

I anledning af Dronning Margrethes 60-års fødselsdag og dronning Ingrids 90-års dag fokuserer Koldinghus og Frederiksborg på Danmarks mest berømte dronningerThyra Danebod, der har heltindestatus (950), og dronning Dagmar er blandt de udvalgte dronninger, der kan ses på Koldinghus-museet fra den 25. februar. Udstillingen forkuserer på de dronninger, der har haft en særlig betydning i Danmarkshistorien.
Thyra Danebod har fået heltindestatus fordi hun, ifølge myterne, iværksatte opførelsen af Dannevirkevolden som værn mod fjendtlige angreb fra syd, oplyser museumsinspektør Birgit Jernvold.
Den mest kendte dronning på udstillingen er sandsynligvis Dronning Dagmer, (1212), som bl.a. er blevet holdt i live gennem adskellige folkeviser.
Og naturligvis kommer man ikke uden om Valdemar Atterdags datter Margrethe, (1353-1412), der var gift med den norske konge Håkon den 6.
Margrethe den 1. er den eneste, der udover den nuværende dronning, formelt har regeret landet.
Udstillingen indgår i et samarbejdsprojekt med Frederiksborgmuseet, som i begyndelsen af april i år, åbner en udstilling med dronningeportrætter fra Margrethe den 1. til Margrethe den 2.
Sammen med Gyldendals Forlag udgiver de to museer en bog, der belyser de forskellige aspekter af temaet: danske dronninger.