Kirkesaltbad

Der er næsten ingen kirkelige handlinger i Vesterø havnekirke på Læssø. Så øens saltsyderi har fået lov til at købe kirken for 1 kr. Billigt! Ja, det er ren nåde.Der forlyder ikke noget om hvor meget det kostede at bygge kirken for penge, der blev samlet ind i sognet i 1954.
Danmarks mindste kommune med bare 2200 fastboende mennesker på øen har stadig 3 andre kirker. Så der har ikke været så meget blæst om nedlægningen… udover den man alligevel får ind fra vest, når man nu ligger ude midt i Kattegat. Men det kan også være svært at få gemytterne op af stolene på Læsø. Som de selv skriver på en Læsø-hjemmeside: – Her på øen går alting lidt langsommere. Pulsen falder og du får en fornemmelse af at være kommet 30 år tilbage i tiden.
Men siden opførelsen har tårnet været et umiskendeligt vartegn, når turister kom sejlende til øen – selv om tårnet ligger i den forkerte ende af kirken. Det så nu pænest ud. Så måske er det meget godt, at kirken lukker inden Jesus kommer igen. For han kommer som bekendt fra øst. Og så er det jo lidt dumt at hele menigheden sidder med ryggen til!
Kirken skulle gennem en omfattende renovering for ca. 2 mio. kroner. Menighedsrådet overvejede fremtiden. Skulle den være sognegård, museum, kulturhus…
– Det er heller ikke kirkebygningen, der giver liv og vækst, men de levende stene – menneskene, siger sognepræsten ved Byrum og Hals sogne, Johannes Christoffersen så sandt.
Der er kun 800 indbyggere i sognet, og to kirker. Der er ingen kirkegård ved kirken, så man skal begraves 3 km. væk.
– Men vi vil hellere sætte en kirkebil ind (for de levende red.), siger Johannes Christoffersen. Det er mere rentabelt. Kalkmalerierne skulle også være betydeligt flottere i den berømte romanske Vesterø Søndre kirke fra 1200-tallet.
Menigheden på den skønne naturperle sparer 100-200.000 kr. om året. Måske skal de bruges til en rødkalkning af Byrum kirke, eller til den ½-tids præst, som skal indsættes d. 7. september med et par dage om ugen på øen.
Læsø Saltsyderi er allerede langt med planerne om at indrette et behandlingscenter for psoriasispatienter i den hellige bygning. Og biskop Søren glæder sig over, at kirken fortsat kan være, om end ikke lys, så i det mindste salt. Denne sammenhæng har kirken altid haft på Læsø, idet saltsydningen har betalt en afgift til kirken, for at få dens velsignelse. Øens beboere kommer dog til at savne lyden af klokker i Vesterø, medens de ligger i varm saltlage.