The King has left

Af Henrik Engelbrekt Refshauge

”Jeg følte mine knæ kollapse under mig, og så blev jeg løftet op på skuldrene af mine holdkammerater og båret rundt på banen. Alle græd, fortalte Edson Arantes do Nascimento, bedre kendt som Pelé, i selvbiografien ’Mit liv i fodbold’, da han vandt sin første af tre VM-titler.

Han startede på bænken, men endte med at score to mål i finalen i 1958, som blev Brasiliens første VM-triumf. På rekordtid fik Pelé gudestatus hjemme i hjemlandet med de gul-blå trøjefarver. Han prøvede spillets grænser af og elskede tricks og overraskelser. Al teknik, alle driblinger som andre har forsøgt at gøre i fodbold, har Pelé gjort før. Han gjorde næsten alt med et imødekommende smil.

Kåret som århundredets atlet af Den Internationale Olympiske Komité. Optaget af Time Magazine på listen over de 100 vigtigste personer i det 20. århundrede. 1279 mål i 1363 kampe er anerkendt som Guinness verdensrekord. Han blev en perfekt ambassadør for ”O Jogo Bonito”, det smukke spil, som brasilianerne kalder fodbold. Men den største hæder, han opnåede, var at være et Guds barn.

”Kongen”. Den titel har flere påberåbt sig. Men da tusindvis i sidste uge stod i kø for at sige farvel til deres elskede fodboldikon Pelé midt på grønsværen på hjemmebanen Santos’ stadion, vidste de, at den ydmyge brasilianske angriber hædrede sin Gud i Himlen for de store sejre, han selv opnåede.

Når ”kongen” – en af de mest succesrige og populære sportsfigurer i det 20. århundrede – peger på noget større end sig selv, vækker det til eftertanke. Selv fra sygesengen talte Pelé om, at han ”er stærk med meget håb. Jeg har stor tro på Gud”. ”Men jeg regner ikke mit eget liv for noget, når blot jeg kan fuldføre den gerning, som Herren Jesus har givet mig”, skriver Paulus i Apostlenes Gerning kapitel 20 vers 24.

– Kongen af fodbold har forladt os, men hans arv vil aldrig blive glemt, skriver franske Kylian Mbappé på Instagram.

– Før Péle var fodbold bare en sport. Pelé har ændret det hele. Han forvandlede fodbold til kunst, til underholdning. Han gav stemme til de fattige, de sorte. Han er væk, mens hans magi forbliver, skriver Neymar på Instagram.

– Et referencepunkt i går, i dag og for evigt, skriver Ronaldo. Den brasilianske landsholdsangriber Richarlison slutter på Instagram: ”Du er og vil altid være uforlignelig, konge. Du er evig! Tak, og må Gud tage imod dig med åbne arme.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er heltedyrkelse på gudeniveau af mennesker, der har Jesus dybt i hjertet. Ikke noget jantelov her. Spillerne tør ære hinanden, fordi de ærer Gud først. Tænk, hvis verden gennem Pelé så den største Mester stråle, som han gør det fra toppen af bjerget i Rio.