Moralens vogter i Alabama

Kontroversiel dommer smuglede et monument over De 10 Bud ind i sin retsbygning.
I sidste uge blev det beordret fjernet
Gud skal tilbage i offentligheden! Religion demonstreres på torvet! Det er nogle af den kontroversielle dommer Roy Moore’s synspunkter. Og som han benyttede som slogans, da han skulle vælges til chefdommer i staten Alabama, USA, for 2 år siden. Og valgt – det blev han – på øge/kælenavnet ”Ti-buds-dommeren”, hvorefter han og støtter samme nat listede sig ind i retsbygningen i byen Montgomery og opstillede et monument over de 10 bud.

Roy Moore som er er dommer i Montgomery

Omkring halvanden meter højt, med en vægt af to et halvt ton har det så stået ved indgangen – indtil sidste torsdag. Da sluttede en retssag mod ham med, at distriksdommer Myron Thompson beordrede monumentet fjernet. Ligesom alle vicedommerne i byen Montgomery er han bestemt ikke begejstret for monumentet.

– Jeg vil kæmpe videre

– Jeg vil til enhver tid forsvare vor grundlovssikrede ret til at anerkende Gud, siger chefdommer Roy Moore. – Kampen er ikke ovre – jeg fortsætter at kæmpe.
Han nægtede at fjerne monumentet inden den 20. august, selv om det betød dagbøder på 5.000 dollars.
Det var ”Foreningen for adskillelse af stat og religion”, der lagde sag an mod dommeren og omgående fik opbakning fra hele regionens dommerstand. Mens sagen verserede blev han frataget bestillingen som chefdommer.

Levende skjolde

– Det handler om moral, fastholder Roy Moore, og tolker ordet moral som ”de ting, der kommer fra Gud”.
Han er jævnligt blevet bakket op af små sporadiske demonstrationer:
– Vi vil bøje knæ ved indgangen; vi vil forhindre, at gaffeltrucks kommer ind, udtalte en talsmand for demonstranterne til nyhedsbureauet AP.
Og nu, hvor monumentet er fjernet, vil de stille sig op på stedet med t-shirts og skilte med henvisning til de ti bud.