USA: Statsmilliarder til religiøst hjælpearbejde

Det Hvide Hus har udsendt et direktiv, der gør det lettere for religiøse organisationer at søge statsstøtte til sociale projekter
I USA kan kirkelige organisationer som rehabiliterer narkomaner, hjælper psykisk syge eller blot yder socialhjælp i fattige kvarterer regne med statsstøtte på lige fod med andre organisationer. Det amerikanske Sundhedsdepartement har stillet 20 milliarder dollars på højkant, som religiøse organisationer kan søge. Og Boligdepartementet yderligere 8 milliarder – uden at kirkelige organisationer behøver at skille religiøse aktiviteter fra ”verdslige” eller foretage de krumspring, der ellers før har været afprøvet, f.eks. at kalde deres andagtsrum ”auditorium”.
Et direktiv fra Det Hvide Hus, udsendt forrige onsdag, har nemlig pålagt departementerne at behandle de religiøse organisationer på lige fod med alle andre. Til stor lettelse for de kirkelige hjælpeorganisationr betyder det nu, at de kan spille med helt åbne kort omkring deres religiøse identitet.
– Vi vil sikre os, at ingen velgørende organisation bliver diskrimineret på grundlag af religion, lyder det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus.

Bush har siden tiltrædelsen som præsident arbejdet for statsstøtte til religiøst hjælpearbejde
Uforståelig modstand

Præsident George Bush’s åbenlyse støtte til trosbaserede hjælpeprogrammer har mødt megen modstand i kongressen.
– Det er egentlig mærkeligt, lyder en kommentar fra det konservative magasin Christianity Today. – For allerede i 1996 udvidede den daværende præsident Bill Clinton religiøse gruppers muligheder for at søge statsstøtte, og kongressen kvitterede med at sikre ved lov, at ingen fremtidige præsidenter kunne indskrænke dem igen.
Men skulle også dette seneste direktiv møde modstand, tror talsmand for Det Hvide Hus, Jim Towey, at præsident Bush vil ”bruge alle de til rådighed værende midler” for at se til at direktiverne implementeres.