Julen på lavt blus i Israel

Anderledes jul giver bedre plads til julens budskabDet er også juletid i Det hellige land, men med mindre man selv fejrer højtiden eller kender nogen, der gør det, er det slet ikke sikkert, man opdager det.Her er der ingen julemænd i forretningerne, ingen julemusik som baggrund, når man handler ind og ingen TV-reklamer, der fortæller, hvad du mangler i julen.
Selv i kristne enklaver som Betlehem og Nazaret, hvor tusinder af kristne familier fejrer julen med gudstjenester, krybbespil og julekoncerter, er tingene afdæmpede – i det mindste efter vestlig standard.
Konflikten mellem palæstinensere og israelere har medført faldende indtjening i turistindustrien, og at mange lokale kristne arabere holder lav profil.

Her er julen bedre

Flere besøgende i Israel har givet udtryk for, at de finder enkelheden i Det hellige lands jul forfriskende og åndeligt opløftende.
– Her kan vi vælge det, vi selv ønsker at lægge vægt på, uden at lade reklamerne fortælle os, hvordan julen skal være. Det gør det bare bedre, siger Jennifer Griffin, der har boet i Jerualem i 4 år.
– Jeg savner ikke det kommercielle aspekt, siger Jennifers mand, men det er utroligt, at de fleste jøder og muslimer er helt uvidende om, at det er jul. Det er ikke, fordi de ikke vil vide af julen, men de aner ikke, den er der.
David Parson, der arbejder for den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem, siger:
– Der er noget særligt ved at være her i landet Israel, fordi det er landet, hvor Jesus blev født.
Davids hollandske kone tilføjer:
– Julen hjemme i Holland var fuld af musik og glæde, men den skabte også et pres for at købe og købe. Pludselig handlede julen ikke om at give, men om at købe, og den atmosfære kan ikke forenes med julens åndelige indhold.
-Religion News Service/and