Ung dansker bygger bro mellem jøder og arabere

Niels Valdemar Krabbe deler værelse med 2 kristne og 1 muslim, mens han er på venskabsmission i MellemøstenNiels Valdemar Krabbe (21) fra Boddum i Sydthy arbejder blandt israelere og arabere. I 5 måneder skal han dele sin tid lige mellem de to folkeslag, leve sig ind i deres kulturer og om muligt være en brobygger.Af Bertel Aasen

Han har tilbagelagt 2 måneder ved det kristne „Gå Ut Senteret“ i Hurdal, Norge, og hele oplægget er vejledt fra studiecenteret.
-Vores primære opgave her i Bir Zeit er at skabe bekendtskaber, venskaber og et godt miljø på en studentercafe kaldet ”Living Stones”, som drives af bibelselskabet. Arbejdet foregår på et kristent grundlag, men er ikke direkte evangeliserende. Det er et fristed, hvor studenterne fra universitetet kommer og mødes om aftenerne, muslimer som kristne. Ofte sker det, at muslimer på eget initiativ stiller spørgsmål til kristendommen, på baggrund af den imødekommenhed og frihed, de bliver mødt med her på stedet. Bibler på arabisk forsvinder regelmæssigt fra hylderne, og det er et fantastisk og vigtigt arbejde, der bliver drevet i en ellers muslimsk domineret kultur.

Måltidsfælleskabet er fortsat vigtigt i Det hellige land. Her ses Niels Valdemar Krabbe øverst tv. sammen med sine venner på studentercafeen „Living Stones“

Stor gæstfrihed

Israelsteamet, som det hedder, skal arbejde de første 2½ mdr. for Det Palæstinensiske Bibelselskab og de sidste 2 ½ mdr. for det israelske. Det betyder, at Niels Valdemar på nuværende tidspunkt har stiftet større bekendtskab med de palæstinensiske arabere end med israelske arabere og jøder.
– Vi har nydt godt af den arabiske traditionelle mad og ikke mindst af den gæstfrihed, vi er blevet mødt med. Vi er i den første måned på Vestbredden, blevet inviteret hjem til utallige folk og blev desuden inviteret til bryllup. Mange har vi desværre måttet give afslag på, fordi vi ikke har tid, men oftest er det den israelske okkupation, som gør det for besværligt at rejse rundt og besøge folk på Vestbredden.
Hvad er det specielle ved at være i Israel?
– Det er selvfølgelig specielt at være i Israel, stedet hvor så mange bibelske personligheder gik omkring.

Megen lidelse

– Den spændte situation i landet gør det selvfølgelig også specielt at være her. Sikkerhedsmæssigt har vi ikke noget at frygte, og hvis der var noget, ville vi blive forflyttet til et andet sted i landet, som Israels teamet blev for 2 år siden. Vi ser israelsk militær og politi stort set over alt i landet, og vi snakker dagligt med folk, som er nedtrykte over den politiske situation og ser megen undertrykkelse og lidelse.
– Noget helt andet er, at vi bor i lejlighed sammen med 3 palæstinensere. To af dem er kristne, og den sidste er muslim, så det er meget utraditionelt men utroligt spændende for os som team. Vi har knyttet stærke venskabsbånd med dem og nyder vores tid her.
Vil du anbefale andre at gøre noget lignende?
– Ja, selvfølgelig. Både til nordmænd, danskere og svenskere. Det har været en stor velsignelse for os at finde venlighed og varme, både blandt muslimer og kristne, på trods af konflikten mellem palæstinenserne og israelerne.
– De stærke venskaber, som vi allerede har knyttet med flere, vil uden tvivl vare ved i lang tid fremover. Vi har fået dybere indsigt i konflikten og de konsekvenser, konflikten påfører palæstinensere og israelere både psykisk og fysisk. Jeg tror, det bliver en væsentlig opgave at fortælle om de ting, vi har oplevet, til folk, som kun har indtryk af konflikten fra det, de hører i radioen og ser i fjernsynet derhjemme.