Dennis var røver – men blev fanget af Gud

For Dennis Larsen havde livet kun to formål: at skaffe stoffer og tage stoffer. Det blev en ond cirkel, der førte ham i fængsel.
Indtil Gud greb ind…- Jeg har levet mit liv helt ude på kanten, så det mere end en gang har været nødvendigt for myndighederne, at komme mig bag lås og slå. Sådan begynder Dennis Larsen fra Herning sin historie, når han vil advare unge mod at tage stoffer. Han tager gerne ud på skoler for at holde foredrag. For ham er stofferne blot begyndelsen på en kriminel løbebane. Og det begynder med hash.

I dag vil Dennis Larsen advare unge mod hash gennem foredrag på skoler

– Grunden til at jeg lavede røveri mv. var ikke fordi jeg syntes, at det var spændende, eller at jeg ikke havde noget bedre at tage mig til. Det var simpelthen fordi stofferne kontrollerede mit liv, siger han.
– Jeg bestemte ikke selv hvornår jeg stod op, hvornår jeg gik i seng, eller hvad jeg lavede derimellem. Der var kun to ting der gjaldt. At skaffe og tage stoffer. Heller ikke da jeg pushede, bestemte jeg noget selv. Det var altid stofferne, der satte „dagsordenen“.
– Det var en ond cirkel. Jeg kunne hverken leve med eller uden rusmidler. Jeg var det man kalder en hardcore-narkoman.

4 år i fængsel

– At jeg i dag er 33 år vil jeg betegne som et Guds mirakel. Et kig tilbage i mit liv vidner om 16-17 års hårdt misbrug, ca.4 års fængsel og en masse håbløshed og fortvivlelse.
Men sådan startede det ikke. Det var i den mere „bløde“ ende, med hash og bajere, fortæller Dennis. – Nogle siger at hash ikke er skadeligt, og når en løgn er blevet fortalt tilstrækkelig mange gange, er der desværre nogle som tror på det. Hash er et meget farligt stof, som flere er blevet psykotiske og skizofrene af. Personligt har jeg haft det sådan, at jeg ikke kunne holde ud at være sammen med andre når jeg var påvirket. Man bliver ikke nødvendigvis narkoman, af at ryge hash, men stort set alle narkomaner er startet med hash, siger Dennis Larsen.

Dennis bliver anholdt for røveri i 1994. Her føres han bort af politiet efter grundlovsforhør
Alkohol og skilsmisse

Dennis’ historie handler om en ganske almindelig dreng, der ikke ligefrem havde planer om at blive stofmisbruger. I en meget tidlig alder, så han hvor ødelæggende alkohol kan være.
– Min far havde et alvorligt alkoholproblem, og da jeg var 10 år gammel, var det blevet så omfattende at min mor krævede at få en skilsmisse. Jeg var på samtidig både ked af det og lettet, og jeg kan huske at jeg lovede mig selv, at jeg aldrig ville blive som ham. Men allerede på daværende tidspunkt prøvede jeg at drikke mig fuld…
Efter folkeskolen var hash’en blevet en „trofast“ følgesvend. Dennis mente selv han havde styr på det hele, men det var lige omvendt. Det var hash’en, der styrede ham:
– Jeg droppede ud af det ene arbejde efter det andet, fordi tingene blev ligegyldige for mig. Det eneste der efterhånden betød noget var samværet omkring hash-piben. Jeg var stadigvæk kun en teenager, da amfetamin også blev en del af mit misbrug. Jeg gik meget på diskoteker og værtshuse, hvor amfetamin var uhyggelig populært i nattelivet.

Selvmordstanker

I starten var det meget sjovt, men ret hurtigt oplevede han „skyggesiderne“:
– Fra at føle mig totalt oplagt og cool, når jeg havde sniffet en bane, blev jeg paranoid, deprimeret og indelukket. Ofte var jeg mange dage om at „falde“ ned på jorden, efter sådan en bytur. Det var rent ud sagt et helvede. Jeg blev plaget af dystre tanker, bl.a. tanker om selvmord.
Dennis røg i fængsel allerede som 19årig:
– Grunden var ikke så meget fordi jeg skulle skaffe penge til stoffer. Det var mere fordi, at min adfærd blev totalt grænseoverskridende af at tage stoffer. Jeg stjal, løj og bedragede som jeg havde lyst til.
– Da jeg blev løsladt fra fængslet et halvt år senere var flere af mine venner begyndt at tage heroin. Jeg selv havde indtil videre „kun“ prøvet det to gange i fængslet. I starten mente jeg også at kunne styre det, men jeg blev snart klogere. Inden jeg fik set mig om, var jeg dybt afhængig og var nødt til at lave en masse kriminalitet for at financiere det.
Samtidig fik Dennis en kæreste og de to fik et barn sammen. Det bragte Dennis på andre tanker. Nu ville han i behandling og valgte den såkaldte „Minnesotamodel“, opfundet i USA. Her opfordres misbrugeren til at hente kraft fra „en højere magt“.
– Desværre arbejder de ud fra det synspunkt, at din højre magt kan være hvad som helst. I dag ved jeg at det er katastrofalt at vælge en Gud, som ikke har med virkeligheden at gøre.
– Jeg fik aldrig fyldt det tomrum ud som opstod når jeg var „clean“. Jeg prøvede desperat at fylde det ud ved hjælp af sport, sex osv.
– På et af mine tilbagefald lavede jeg i desperation et røveri, som kostede mig et år i fængsel uden mulighed for prøveløsladelse. 29 år gammel sad jeg i Vestre-fængsel i København. Forinden var jeg også begyndt at tage kokain, som er meget stærkt vanedannende. Jeg kunne stort set finde på hvad som helst for at finansiere dette stof. Fremgangsmåden blev mere og mere grov, og det var som om, at jeg blev styret af meget stærke kræfter…

Mødte kristne

Men så skete der noget. Dennis mødte en af sine gamle venner, som han tit havde røget hash sammen med.
– Jeg vidste godt, at han var blevet en kristen og jeg kunne da også se at hans liv hang noget bedre sammen end mit. Det blev for mig starten på et helt nyt liv. Når jeg besøgte ham bad han for mig og vi læste i Bibelen sammen. Det kunne jeg godt lide; det var ligesom om at det gav mig ro inden i.
Efter et stykke tid, bad Dennis Jesus om at komme ind i sit liv, og så begyndte en radikal ændring.
– Jeg begyndte at komme i Apostolsk kirke i Hillerød, hvor det viste sig at præsten også var fængselsbetjent. Vi havde stiftet bekendtskab med hinanden et halvt år tidligere på Vestre. Han har siden fortalt, at han sommetider bad for fangerne…
I dag har Dennis fundet ud af, at „det at være en kristen, ikke handler om at sidde med foldede hænder i kirken, og se from ud“:
– Det handler om at få et personligt forhold til Jesus, og have ham med i sin dagligdag.
Om det er kedeligt at være kristen? – spørger han retorisk.
– Jeg har aldrig før haft så meget spænding i mit liv! Jeg får lov at se min lille datter vokse op, og jeg har fået en masse dejlige venner. Men vigtigst af alt, ved jeg dybt inde i mig selv, at det ikke er min egen fortjeneste, men Guds, at jeg er clean fra alkohol, stoffer og cigaretter.
– Det er også en stor glæde at jeg i dag, takket være Gud, er blevet et menneske der har overskud til andre end mig selv, slutter Dennis Larsen.
I dag samarbejder han med Lars Jensen fra kontaktcentret Hjørnestenen i Herning og har egen hjemmeside
(www.detgamleerforbi.dk) med online chatboard, hvor unge kan få svar på spørgsmål om stoffer, kriminalitet… og Gud!


Artiklen fortsætter efter annoncen: